Каква е разликата между Retail,Oem,Corporate.Aко имам корпоративен ключ за Windows мога ли да го сложа на всяка една от посочените версии и ще имам ли проблем с проверката за лиценза от Майкрософт.Заформи се един спор и не можем да го разрешим.
Преглед за печат
Каква е разликата между Retail,Oem,Corporate.Aко имам корпоративен ключ за Windows мога ли да го сложа на всяка една от посочените версии и ще имам ли проблем с проверката за лиценза от Майкрософт.Заформи се един спор и не можем да го разрешим.
Retail е версията която се продава в магазините
OEM е версията която се дава на производители на компютри за предварителна инсталация на техните машини
Corporate е версия която е за корпоративни клиенти ( с един ключ работят много копия)
Нещо не ми се връзва.Моята версия е Retail и работи с всички корпоративни ключа.Може ли Retail версия да разботи с такъв ключ.И като имам такъв ключ ще работи ли с другите версии?Цитат:
Първоначално публикувано от stenly
само да допълняЦитат:
Първоначално публикувано от stenly
OEM се продава също и по магазините, не може да се преинсталира повече от 25 пъти.
При всяка преинсталатзия иска активация online, на 26тата клучът не е валиден и иска нов.
Всичко това става въпрос, за оригинален windows, който не е бръкнат, от някой специалист предварително
да допълня и аз
OEM WINDOWS е предназанчен за продажба само с компютър - дали е инсталиран от интегратор или не - няма значение .( разликата в покупката на компютър и ОЕМ WIN е макс 1 м.- и трябва да е отразено във ф-та )
Ако преминете 2 активации на ден или 6 за месец , от Майкрософт Ви искат копие на фактурата , диска и холограмата за да Ви дадат активационен ключ.
Друго интересно ОЕМ ако е залепен за кутията на компа - ако се смени кутията ( ъпгрейд ) - губите лиценза
Има едно негласно споразумение че не е задължително да се лепи лепенката на компа.)
Retail ( aka BOX ) е Windows който е собственик на клиента и се купува от всякъде като обикновенна стока , без да има изискване за компютър с него и собственика може да го "премества" където и когато иска.
Corporate е пакет от лицензи ( най-често са 10 - 1Server2003 + 10 OLP - и OLP имат 2 номера и се инсталирват без ограничения за активиане )
Притежателите на Corporate задължително сключват договор за т.н. "софтуерно застраховане", като всяка година привеждат вноски за този софтуер ( нешо подобно на лизинг ) и получават всяка година една чанта с последните версии на продукта на договора им.
Има и още една версия на ОЕМ - Genuine Update kit- това е ОЕМ версия малко по-скъпа от ОЕМ и по-евтина от Retail Която е за тези които не са си купили Win с комп. в изисквания срок, или са "пирати", които искат да се легализират ( да станат "Флибустери" )
Притежателите на Vista Bussines & Ultimate имат безплатно Downgrade към XP Proffesional
Vista Home няма такава стъкпа надоло към XP home.
@Fanta - От къде ги изкара тези 25 активации бре ?
Всичко ми стана ясно, само не разбрах ако имам корпоративен ключ на всяка една от версиите ли мога да го използвам
неЦитат:
Първоначално публикувано от presents
Да.
Но не можеш да го ползваш при първоначалната инсталация/"преинсталация" - там трябва да имаш съответствие с носителя от който инсталираш.