Каква е разликата между Retail,Oem,Corporate.Aко имам корпоративен ключ за Windows мога ли да го сложа на всяка една от посочените версии и ще имам ли проблем с проверката за лиценза от Майкрософт.Заформи се един спор и не можем да го разрешим.
Каква е разликата между Retail,Oem,Corporate.Aко имам корпоративен ключ за Windows мога ли да го сложа на всяка една от посочените версии и ще имам ли проблем с проверката за лиценза от Майкрософт.Заформи се един спор и не можем да го разрешим.
Retail е версията която се продава в магазините
OEM е версията която се дава на производители на компютри за предварителна инсталация на техните машини
Corporate е версия която е за корпоративни клиенти ( с един ключ работят много копия)
Нещо не ми се връзва.Моята версия е Retail и работи с всички корпоративни ключа.Може ли Retail версия да разботи с такъв ключ.И като имам такъв ключ ще работи ли с другите версии?Първоначално публикувано от stenly
само да допълняПървоначално публикувано от stenly
OEM се продава също и по магазините, не може да се преинсталира повече от 25 пъти.
При всяка преинсталатзия иска активация online, на 26тата клучът не е валиден и иска нов.
Всичко това става въпрос, за оригинален windows, който не е бръкнат, от някой специалист предварително
да допълня и аз
OEM WINDOWS е предназанчен за продажба само с компютър - дали е инсталиран от интегратор или не - няма значение .( разликата в покупката на компютър и ОЕМ WIN е макс 1 м.- и трябва да е отразено във ф-та )
Ако преминете 2 активации на ден или 6 за месец , от Майкрософт Ви искат копие на фактурата , диска и холограмата за да Ви дадат активационен ключ.
Друго интересно ОЕМ ако е залепен за кутията на компа - ако се смени кутията ( ъпгрейд ) - губите лиценза
Има едно негласно споразумение че не е задължително да се лепи лепенката на компа.)
Retail ( aka BOX ) е Windows който е собственик на клиента и се купува от всякъде като обикновенна стока , без да има изискване за компютър с него и собственика може да го "премества" където и когато иска.
Corporate е пакет от лицензи ( най-често са 10 - 1Server2003 + 10 OLP - и OLP имат 2 номера и се инсталирват без ограничения за активиане )
Притежателите на Corporate задължително сключват договор за т.н. "софтуерно застраховане", като всяка година привеждат вноски за този софтуер ( нешо подобно на лизинг ) и получават всяка година една чанта с последните версии на продукта на договора им.
Има и още една версия на ОЕМ - Genuine Update kit- това е ОЕМ версия малко по-скъпа от ОЕМ и по-евтина от Retail Която е за тези които не са си купили Win с комп. в изисквания срок, или са "пирати", които искат да се легализират ( да станат "Флибустери" )
Притежателите на Vista Bussines & Ultimate имат безплатно Downgrade към XP Proffesional
Vista Home няма такава стъкпа надоло към XP home.
@Fanta - От къде ги изкара тези 25 активации бре ?
Всичко ми стана ясно, само не разбрах ако имам корпоративен ключ на всяка една от версиите ли мога да го използвам
Да.
Но не можеш да го ползваш при първоначалната инсталация/"преинсталация" - там трябва да имаш съответствие с носителя от който инсталираш.