Моля за малко помощ. Вирусна атака.
Историята:
Ползва Касперски интернет секюрити. След всеки месец триал се пуска едно кракче за да се активира още един месец.
След като минава триала минават Х на брой дни в които Каспески така и не е бил активиран. През това време влиза и вирусчето. Значи на времето съм се сблъсквал с тоя вирус. Но нямам никав спомен как го лекувах. Отгоре на всичко тоя вирус сега е по-нова версия. Става дума за вируса дето ти изкарва едни прозорци, че уж е АНТИвирус и ти сканира системата и т.н. Тоя е по-нова версия щото стария беше 2009, а тоя пише 2010. Стария спираше Task Menager-а, тоя - не.
Значи аз като дойдох задействах Касперски и той разбира се почна да лекува и т.н. Последва рестарт и машината сега не може да зареди нито в нормал, нито в сейф мод!
Препоръчайте ми план за действие.
Re:Моля за малко помощ. Вирусна атака.
ами този вирус, не е никакъв вирус а троянец.
Цитат:
Първоначално публикувано от fXOrange
ами този вирус, не е никакъв вирус а троянец.
Аз пък си мислех, че троянците са вид вирус. Но както и да е, нещо по темата иначе?
EDIT:
всъщност молбата ми е да ми помогнете да подкарам виндоус. Ще ползвам ЛайфСД, ама какво по точно да направя като заредя СД-то, че да тръгне системата?
ами пускаш мини XP, но трябва да си свалиш hiren's boot cd 10.1
записваш на диск, стартираш от него, влизаш в харда си, спасяваш данните и после преинсталираш.
Има и друг начин, за оправяне на бут файла, но е по сложен.
Цитат:
Първоначално публикувано от fXOrange
ами пускаш мини XP, но трябва да си свалиш
hiren's boot cd 10.1
записваш на диск, стартираш от него, влизаш в харда си, спасяваш данните и после преинсталираш.
Има и друг начин, за оправяне на бут файла, но е по сложен.
питах за по-сложния, ако може кажи ми какво да бутна.
Също така забравих да кажа, че сега като незарежда виндоус не изписва грешки или нещо подобно. Просто екрана на монитора е черен, харда няма активност и така до безкрай. Рестартирам от копчето, минава на биоса опознаването и пак така...
С какъв Windows си?
Използвай диска за да влезеш в Repair Console - оттам опитай с FIXMBR.
1 Прикачен файл(ове)
Цитат:
Първоначално публикувано от Shienar
С какъв Windows си?
Използвай диска за да влезеш в Repair Console - оттам опитай с FIXMBR.
XP, SP2;
Live CD-то е NervOS; Моля те подскажи ми как се влиза в тази конзола. Прикачил съм txt файла с всички програми, които влизат в LiveCD-то. Ако може да ме насочиш коя програма да използвам....
Намери си диск с Windows XP - boot-ни си PC-то от него, след като зареди всичко натисни "R", за да влезеш в конзолата. Нататък казвам нещата по памет, може и да греша - ако е така, нека някой да ме допълни. Изчакваш обратния брояч в долната част на екрана, след което натискаш "1" (предполагам че имаш една инсталация на Windows, в противен случай ще имаш няколко възможности), въвеждаш паролата на администраторския акаунт, ако имаш такава. Излиза ти Command Prompt - за списъка на възможните команди напиши HELP. Една от тях е FIXMBR - fix main boot record. Когато я стартираш получаваш предупреждение, че можеш да загубиш информацията си, тук вече решението зависи от теб. Рестарт и се молиш всичко да мине безболезнено.
P.S. Защо не свалиш HDD-то си и не го закачиш на друго PC, за да си извадиш информацията?
Цитат:
P.S. Защо не свалиш HDD-то си и не го закачиш на друго PC, за да си извадиш информацията?
Няма нищо ценно на въпросния компютър - музика и филми. Не съм почнал да го преинсталирам защото отдавна не ми прави удоволствие да се занимавам с преинсталации, драйвери, програми после и т.н. Искам да си възстановя система по по-умен начин.
Искам да те питам дали да разбирам, че ако ми е прецакан MBR няма да мога да направя нова инсталация или при нова инсталация на windows MBR се записва наново?
При нова инсталация се създава отново - ако ще преинсталираш си форматирай диска първо. Можеш да използваш същата конзола - пишеш FORMAT C: /FS:NTFS (формат на C: под NTFS), след това инсталирай спокойно.
P.S. Това по-горе е ако вече нищо друго не помага. Не искам да те отказвам, но вероятността да си възстановиш системата по по-умен начин е много малка. Все пак опитай всичко, което ти хрумне. Успех!
Цитат:
Намери си диск с Windows XP - boot-ни си PC-то от него, след като зареди всичко натисни "R", за да влезеш в конзолата. Нататък казвам нещата по памет, може и да греша - ако е така, нека някой да ме допълни. Изчакваш обратния брояч в долната част на екрана, след което натискаш "1" (предполагам че имаш една инсталация на Windows, в противен случай ще имаш няколко възможности), въвеждаш паролата на администраторския акаунт, ако имаш такава. Излиза ти Command Prompt - за списъка на възможните команди напиши HELP. Една от тях е FIXMBR - fix main boot record. Когато я стартираш получаваш предупреждение, че можеш да загубиш информацията си, тук вече решението зависи от теб. Рестарт и се молиш всичко да мине безболезнено.
Направих всичко описано по-горе. Рестартирах и ........ нищо не зарежда. Тъй като нямах много време, следващото което ще направя следващия път вече ще е формат+преинсталация.