Резултати от 1 до 13 от общо 13

Въпрос за Уиндоус сървър!

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Banned
    Тук е от
    Jun 2005
    Мнения
    879
    #1

    Въпрос за Уиндоус сървър!

    Та опитвам се в едно малко производство(около 10 компа) да мигрираме към Линукс, но пусту му, няма в линукса аналаг на складови, счетоводни и КАД програми които се ползват! Та идеята ми е, на Вин сървър с реално ИП в къщи да кача складово-счетоводната програма и КАД системата, а от Линукс машините да влизам на ремоут десктоп на сървъра. За линукс-а си има много добри аналози на ундоуския ремоут десктоп конекшън, но нещо не виждам вариант да разпечатвам на принтера който е на клиентската машина без всички машини да са свързани в една виртуална мрежа! Искам да избегна създаването на мрежа между сървъра и така споделения принтер на клиентската машина да се зададе като принтер по подразбиране. На Уидоус сървър не бях бях сядал никога до преди няколко дни и тепърва се боря с него на виртуална машина, та питам тези които имат повече опит с него, дали няма нещо в настройките, автоматично към създадения юзер да се добавя за принтер, принтера който е по подразбиране на клиентската машина!? И втори въпрос, в администрирането на сървъра, нещо ми се мярна настройка за работа и в клъстерен режим, та въпроса ми е, ако два компа с еднакви параметри се свържат да работят като един клъстър, дали хардовете им ще могат да работят в режим Райд 1 и Райд 0!? Тепърва се интересувам и от тези клъстърни технологии и за момента съм запознат само принципно с начина им на работа!

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Dec 2007
    Мнения
    782
    #2

    Re:Въпрос за Уиндоус сървър!

    За Линукс има доста КАД програми.Има и Склад-Warehouse Open за Linux.Само за счетоводни не съм чувал да има.

  4. Banned
    Тук е от
    Jun 2005
    Мнения
    879
    #3

    Re:Въпрос за Уиндоус сървър!

    КАД системи има, но не и такива за швашките истории, а за счетоводство и склад си е голям проблем смяната на програмата с която си работил с години. WarehouseOpen е добро решение за тези които до момента работят с винския склад про или за такива, които тепърва ще внедряват складова програма.

  5. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #4

    Re:Въпрос за Уиндоус сървър!

    Преди време се мъчих със същия проблем - само че сървъра и терминалните лицинзи си бяха редовно купени, а пък клиентските машини трябваше да са Линукс, тъй като не стигаха парите.
    Ядове със самите Линукс-терминални клиенти за Windows Terminal Server няма никакви, като изключим проблема със закачане на локалните принтери. Тогава доста го чоплих (даже и тук в Сетком питах) и по онова време преди две години се оказа, че проблема не е решим или поне не е решим безплатно. В най добрия случай, човек можеше да постигне някакъв частичен успех с прости TTY-принтери на които може да се печати само текстове в телексен вид, но не и със съвременни USB-принтери, които изискват доста по-сложни драйвери.
    И в крайна сметка проблема се реши с преминаване на част от терминалните потребители (тези които трябваше да печатят) към Windows - за някои бяха купени Windows-и, за други бяха извадени от шкафа прашасали и амортизирани машини но с редовни Windows-и.

    Не съм следил развитието на Линукс терминалните клиенти към Windows, оттогава досега, ако имаш късмет, някой от тия клиенти може да е еволюирал и да има такава функционалност за закачане на принтери (или поне за определени принтери), така че, ако никой не ти подскаже наготово, почвай ги наред да ги инсталираш и тестваш един по един кой какво може. Аз тогава пробвах поне четири-пет, докато не попаднах на някакви форуми в които се дискутираше същото. И от там разбрах, че става само за един конкретен клиент и само за TTY-принтер, което не ми вършеше работа.



  6. Banned
    Тук е от
    Jun 2005
    Мнения
    879
    #5

    Re:Въпрос за Уиндоус сървър!

    Сега този проблем е решен перфектно с XRDP, а има и за линукса инсталиране на приложение и от ундоуския ремоут десктоп се влиза на линукса! Реалната машина върху която експериментирам е с убунто 10.10. Със стартирани 2 виртуални машини вин сървър 2003 и вин хп си влизам ремоутно от линукса към уина и обратно!

    Сега проблема ти е решим! За Уин->Линукс - XRDP, а за Линукс->Уин - tsclient !

  7. Senior Member
    Тук е от
    Apr 2002
    Мнения
    1,395
    #6

    Re:Въпрос за Уиндоус сървър!

    share linux client PRN over web???, and/or attach them to win SRV, see here:

    http://www.freewaregenius.com/2008/0...-the-internet/

  8.  
     
  9. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #7

    Re:Въпрос за Уиндоус сървър!

    backinblack,
    Или аз не съм те разбрал, или ти не си ме разбрал. Ама така като гледам сега за втори път въпросите ти в първия пост, май ти си този който не е разбрал. Както и да е.

    dash,
    Сега се сещам, че тогава точно по твоя начин решихме печата с линукс потребителите (за тези които трябваше да печатят до 3 листа дневно, а не тези които печатаха интензивно).
    В терминалната сесия вместо печат генерираха pdf-документ, после го прехвърляха на Линукс-машината си и накрая разпечатваха този pdf-документ локално на собствения принтер.

  10. Banned
    Тук е от
    Jun 2005
    Мнения
    879
    #8

    Re:Въпрос за Уиндоус сървър!

    MitkoS, при предния отговор не бях прочел твоето питане преди време, но и сега ми изглежда, че си се борил със същия проблем! Имаш 1 Уин сървър и 10 линукса които влизат на него с rdesktop. Всички са в локална мрежа и споделени папки. В линукса се ползва самба за уин мрежа. Всички компове на които има принтер, принтерите са споделени и всеки по отделно печата на който си искаш принтер. Всичко до тук си е както в мрежа от ундоуси! На сървъра, всеки влиза с негов си юзер, а на всеки юзер, настройката за принтер по подразбиране може да бъде принтера на клиентския компютър. Всичко това си е като мрежа от ундоуси и проблема е никакъв. Не съм се занимавал още с виртуални мрежи през интернет, но предполагам ще е същото. С хамачи преди време съм с ундоуси съм експериментирал ремоут десктоп връзка и си е същото като лаокална мрежа. Аз търся вариант за печатането, без да са определени компютри в обща мрежа. Всеки случаен комп като напише ИП, Юзер и парола да влезе и по възможно най-лесния начин да изпечата каквото желае на неговия си комп! Оставам единственно с впечатлението, че не си знаел за съществуването на Samba сървъра с които се прави уин мрежа между компютри с линукс и ундоус!

  11. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #9

    Re:Въпрос за Уиндоус сървър!

    Точно за "необща" става въпрос в моя случай, но от написното от мен в постовете това не и показано в явен вид.
    Казано по-простичко, терминалната сесия на потребителя и компютъра на потребителя не са в обща мрежа (локална или виртуална) и терминалната сесия на потребителя не вижда споделени(шернати) принтери на компютъра на потребителя.
    Ако терминалния клиент е Windows-кия Remote Desktop, то това не е проблем, тъй като в самия терминален протокол има собствени средства за "видимост" на локалния принтер и Windows-кия Remote Desktop поддържа и използва тези средства и съответно допуска "закачане" на локалните принтери без никаква "обща" мрежа.
    Но при Линукс аналозите на Windows-кия Remote Desktop, това не беше възможно (мисля, че и сега е така).

    В моя конкретен случай, Windows-сървъра е в София, скрит зад разни фирмени файроли, а терминалните клиенти са както в локалната "обща" мрежа, така и единични компютри от други градове, които по неведоми пътища успяват да стигнат до терминалния сървър и в никакъв сручай не са в "обща" мрежа със сървъра.

    ПП.
    Windows Server има вграден доста добре развит механизъм за VPN-връзки.
    В твоя случай, вместо "локална мрежа", би могъл да ползваш VPN-връзки от страна на клиентите към сървъра, което на практика ще ги вкара в "обща" мрежа и лесно ще можеш да реализираш идеята си за печатане към шернати принтери от страна на терминалната сесия.
    В моя случай, това с VPN-връзки не беше възможно по съвсем други причини.

    ПП2.
    Ако те това с VPN те заинтригува, но не знаеш откъде да почнеш, питай, ще помагаме.

  12. Banned
    Тук е от
    Jun 2005
    Мнения
    879
    #10

    Re:Въпрос за Уиндоус сървър!

    Благодаря френд! VPN ми е допустим вариант, ако няма решение на първото! Както по-горе споменах, на сървърни ундоуси от 2 дни и то на виртуални машини, сефте сядам въпреки, че първите ми стъпки на комп са на 98, малко преди да излезе ХП. Въпросите ми са повече риторични, та да си изясня от къде да започна бозата която е в главата ми! Конкретно решение ще мисля когато го разцъкам малко повече и тогава ще имам и съвсем конкретен въпрос! За VPN само теоретични някакви знания имам. През интернет съм връзвал само с хамачи и то си става като локална мрежа.

  13. Senior Member
    Тук е от
    Apr 2002
    Мнения
    1,395
    #11

    Re:Въпрос за Уиндоус сървър!

    MitkoS, май не си дочел за какво става въпрос с тази програма, това е софтуер за WIN/MAC/Linux с който можеш да си споделиш принтерите през Интернет без да имаш ВПН и/или каквото друго мрежово решение, freeware версията ти печата рекламна страница отпред на материала, а за ПДФ-те ставаше въпрос че може да шерваш ПДФ принтер който не е реален


  14.  
     
  15. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #12

    Re:Въпрос за Уиндоус сървър!

    Четох го бре.
    Но както много добре си забелязал,
    "...май не си (не съм) дочел..."
    Обещавам сега пак да го прочета ... , но не като предишния път, а открай-докрай.

    ПП. Изчетох го както обещах открай-докрай. Не бих казал че ми харесва - по правило не харесвам безплатни програми които разчитат на някъкв сървър някъде, без на практика никакъв ангажимент от другата страна, съответно и без пари (в случая, по една рекламка на всеки отпечатан документ). Бих ползвал тая програма (по точно тоя сървис) само в краен случай, ако и от двете страни нямам никакъв глобален IP-адрес.

  16. Banned
    Тук е от
    Jun 2005
    Мнения
    879
    #13

    Re:Въпрос за Уиндоус сървър!

    MitkoS, проблема с печатането е решен по най-готиния начин! Това http://remmina.sourceforge.net/ е решението! Със закачането за сървара, мапва хоум папката ти и принтера, а има и други хубави работи!

    Работи! Тествах го http://www.erp.bg/Products/Enterpris...mo/XpDemo.aspx ! Изпечатах си документ от тяхната система на моя принтер!
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1299847297[/time]_________________________________________________

    Никой ли не се е блъскал тука с клъстериране!? Идеята ми е, дали, 2 такива компютъра, като им се вържат директно един с друг лан картите в клъстер, ще работят като един супер компютър, НО хардовете им да бъдат в режим Raid 1 или Raid 0 в зависимост от предназначението им!? В същност, целя да постигна на сървъра, това което съм дал по-горе с тестването на ремоут десктопа за пример!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Въпрос за събуждане на уиндоус 7?
    От reingar-x във форум Общ - софтуер
    Отговори: 2
    Последно: 14-03-12, 23:05
  2. Здравейте--въпрос за сървър 2008
    От DragonLtd във форум Windows
    Отговори: 3
    Последно: 05-06-09, 20:15
  3. Въпрос сървър за интернет
    От veni75 във форум Мрежи
    Отговори: 1
    Последно: 12-05-08, 16:49
  4. въпрос за папките на Уиндоус-а
    От nely във форум Windows
    Отговори: 23
    Последно: 14-01-07, 18:54
  5. Един въпрос за Уиндоус
    От get във форум Windows
    Отговори: 9
    Последно: 14-09-05, 12:13

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе