Та опитвам се в едно малко производство(около 10 компа) да мигрираме към Линукс, но пусту му, няма в линукса аналаг на складови, счетоводни и КАД програми които се ползват! Та идеята ми е, на Вин сървър с реално ИП в къщи да кача складово-счетоводната програма и КАД системата, а от Линукс машините да влизам на ремоут десктоп на сървъра. За линукс-а си има много добри аналози на ундоуския ремоут десктоп конекшън, но нещо не виждам вариант да разпечатвам на принтера който е на клиентската машина без всички машини да са свързани в една виртуална мрежа! Искам да избегна създаването на мрежа между сървъра и така споделения принтер на клиентската машина да се зададе като принтер по подразбиране. На Уидоус сървър не бях бях сядал никога до преди няколко дни и тепърва се боря с него на виртуална машина, та питам тези които имат повече опит с него, дали няма нещо в настройките, автоматично към създадения юзер да се добавя за принтер, принтера който е по подразбиране на клиентската машина!? И втори въпрос, в администрирането на сървъра, нещо ми се мярна настройка за работа и в клъстерен режим, та въпроса ми е, ако два компа с еднакви параметри се свържат да работят като един клъстър, дали хардовете им ще могат да работят в режим Райд 1 и Райд 0!? Тепърва се интересувам и от тези клъстърни технологии и за момента съм запознат само принципно с начина им на работа!