Имам следния проблем:
Имам едно дискче Баракуда 20GB. Минава всички тестове на Seagate Diagnostic. BIOS си го разпознава като 20GB ATA100. Дъното е с КТ133А. fdisk-a си го разпознава и си го цепи, дели, трие и т.н. норамално. Форматирам под ДОС, пак няма проблеми. Инсталирам Win98, всичко идеално си работи. Но дотук с идеалните работи. Закачам го към PC с WinXP и хоп, диска според WinXP бил 8GB и то неформатиран и иска да го форматира, няма проблеми форматира си го на 8ГБ и си го ползвам, ама като 8ГБ. Общо взето всяка програма(PMagic7,8/Disk Manager) под WinXP си го разпознава като 8GB, даже и най-новата инсталационната програма на Seagate за Windows. Програмата под ДОС на Seagate го разпознава като 20GB и си го инсталира като 20-ка, даже ме пита каква операционна система ще слагам, казвам XP, пускам ХР-то от другия диск и пак 8GB, неформатиран?!?!?! Направо недоумявам програми на Seagate си казват че всичко е наред, но явно не е - Windows-ката - 8GB, DOS - 20GB. Bиждал съм disk limit на някой по-стар BIOS, ама за диск лимит от 20GB ?!?!?!?! на Windows XP , не бях си помислял даже. Явно има някъв проблем, но къде? Пробвах и на друго РС с ХР, но пак същата работа, значи остава диска или WinXP-то. Голяма лудница. Мисля си че едва ли това е само мой проблем и направо недоумявам какво става. Ако някой има представа какво става нека пообясни.