Вин 10 Черен екран, но има Safe mode
Здравейте приятели,
Без да съм инсталирал или ъпдейтвал нищо, компа заби.
Наложи се рестарт зарежда уж и се появява черен екран и нищо не му действа.
Със инст. диск не може да се оправи (то ще е чудо ако работи тва нещо), но поне зарежда сейф мод.
Държа да го възстановя този вин.
Като за начало от махнах драйверите от device manager (под сейф мод), но файда няма.
Имате ли идеи?
Благодаря
Отговор: Вин 10 Черен екран, но има Safe mode
Някаква информация за хардуера и най-вече за видеокартата да дадеш? Пробва ли с DDU да махнеш под safe mode всички видеодрайвери, след това да рестартираш и да ги инсталираш отново? Какво ще рече "черен екран" - не изкарва изобщо сигна или има сигнал, но картината е черна? Принципно ако екрана е черен след зареждане на драйвера, това в много случаи означава хардуерен проблем с видеокартата.
Много често това се получава при прекъснат ъпдейт. Изчакай повече време. Ако продължава, виж дали с Ctrl+Alt+Del можеш да изкараш диспечера на задачи. Ако да, стартирай explorer.exe. Ако стартира и се покаже десктопа, драсни тук. Или в гугъл има инструкции как се решава проблема. Тези стъпки ги изпълняваш при стандартно стартиране.
Хардуера е от подписа т.е вградената видеокарта. Черен екран имам предвид нюанс на черното. Абсолютно нищо не реагира, нито ctrl alt del нито мишка.
Изчаках 10 мин но нищо не се променя.
Какво е DDU?
И преди ми се случвало подобно нещо, и двата случая се касаеше за лош сектор, но сега с това ссд мисля, че няма начин или работи или не доколкото знам, пък и щом зарежда по сейф мод мисля, че диска е ок.
https://www.google.com/search?q=DDU&ie=utf-8&oe=utf-8
Дай смарт статус на диска. Тествай и RAM паметта за грешки, пробвай само с едната плочка, след това само с другата дали ще тръгне. Изпълни командата "sfc /scannow" и виж дали ще изкара някакви грешки.
Захранването ми е първи заподозрян.Ако имаш възможност да пробваш друго захранване.
Цитат:
Първоначално публикувано от
emil vasilev
Захранването ми е първи заподозрян.Ако имаш възможност да пробваш друго захранване.
При работещ компютър и проблем с ОС/диска? Странно решение, още повече че се ползва вградено видео и системата стартира.
Въпреки всичко.
Но все пак щом стига до Safe Mode е хубаво да се види дали в Computer Management/System Tools/Event Viewer са се записали грешки.
Успях да вляза през сейф мод. Отидох на дивайс мен. деинсталирах видео мрежови адаптери, надолу квото можах, тотално го орязах.
Отделно на страртиране спрях всичко което се стартира с вин, дори касперски, на евент виевер е фул с грешки.
След рестарт същата работа, черен екран :(
Най големия проблем е, че не мога да възстановя от бекъп.
Имам Easeus todo backup free.
Имам фулл бекъп от оня ден 55 гиги, но след рестарт просто не тръгва вина
Паметта клокната ли е? Единственото ,което може да направиш като обикновен потребител и няма да ти отнеме много време е да удариш една прахосмукачка. Хубаво продухай захранването.Вижда ми се много старо и калпаво.Извади RAM и я почисти внимателно с някаква четка (за боядисване или рисуване)Почисти внимателно и слотовете на паметта.
Предполагам ,че на процесора е хубава термопастата. По нататък спирам,щото не е за обикновен потребител.
Хардуерен проблем няма, защото имам един стар 1 тб хард, на който инсталнах вин 10.
Оттам инсталирах тодо бекъп, дадох рестор на дяла, каза ок стигна до 30% каза дай цд да ти направя емергенци диск, ок, рестарт 20-30 мин прави нещо, каза ок. дай рестарт, и познайте няма боот.
В интерес на истината щях да се учудя да изгрее този бекъп.
Преди имаше един нортън гхост, ей това беше програмата но вече я няма, има само б***ци които за нищо не стават.
Чиста инсталация не можеш ли да направиш на този стар диск. Поне да се види с абсолютна сигурност ,че няма хардуерен проблем.Да не си пълен с вируси и троянци.
- - - - - - - - - -
Сетих се за още една възможна причина. Колко ти е голям профила? Ако е грамаден,също е възможна причина за този срив.
Пуснах нова инсталация, няма смисъл да се занимавам, дойде ли черния екран няма оправия, поне това разбрах от форумите.
Някой може ли да препоръча работеща (наистина тествана и работеща) програма за бекъп на целия системен дял на вин, ако има изобщо такава вече!
Вградения system restore върши работа.Обаче прави винаги restore point ,когато правиш хардуерна промяна или ъпдейтваш версията на Windows 10.И Defender си е напълно достатъчна за антивирусна програма От време на време следи големината на профила, да не стане грамаден.