Windows 10 - Не зарежда след рестарт
DistributedCOM. Event ID: 10016 Днес ми се появи странен проблем. Както си работя монитора за момент става черен без да показва някакво съобщение. След известно време пак няколко премигвания и се рестартира сам. Проверих за гадинки няма нищо. Това го направи на няколко пъти и свалих видео картата поизчистих ламелите издухах гзнездото и трептенето и черния екран изчезнаха. Може би от няколкото случайни прекъсвания и рестартиране се появи друг проблем. Стартирам компа от изгасено състояние и си зарежда. Ако го рестартирам като започне да зарежда не вижда дисковете и си иска системен диск. Гася от копчето и пак пускам и си зарежда веднага. Рестартирам и пак не вижда дисковете. Опитах да потърся из нета, но не успявам да се справя.
Моля за съвет.
Отговор: Windows 10 - Не зарежда след рестарт
Почисти компютъра както трябва-->четка,прахосмукачка,сешоар....
Преди седмица е почистен идеално на компресор. Имам чувството че понякога се чува нещо като прецъркване ( искрене - лоша спойка ), но не мога да разбера от компа ли е или от ….. знам ли
Според мен проблема е в хардуера.Windows 10 не се скапва като ту тръгва,ту не тръгва.Много компоненти са заподозрени---> захранване, памет, диск,батерия на BIOS видеокарта.Като домашен потребител едва ли има как да ги установиш.Софтуерен проблем евентуално драйвер на видеото.
- - - - - - - - - -
Тази сутрин един компютър не искаше да пали. Като го включих в друг разклонител тръгна .Ситуации всякакви.
Аз бих заложил на проблем с дъното. На второ място захранване. Ако имаш възможност пробвай с дуго да видиш дали пак ще го прави. Ако го прави - дъно.
За тая грешка има доста писано в Интернет.
Сигурен ли си че си търсил както трябва ? (написал си "Опитах да потърся из нета")
Ама нали не вижда дисковете при определени ситуации. Всъщност в тези ситуации виждат ли се в BIOS?
те това и други гледах , но не мога а се справя.
https://www.youtube.com/watch?v=ixVZFNmeBR4&app=desktop
PS. Ама нали не вижда дисковете при определени ситуации. Всъщност в тези ситуации виждат ли се в BIOS?
Сега пробвах. при рестарт не се виждат в БИОСА. При старт от изгасен комп всичко си е ОК.
Това за дисковете съм го проспал.
... както са отбелязали вече по-горе, най-лесно е да почнеш със смяна на захранване, щото е един от силно заподозряните. Ако нямаш друго захранване и си от София, мога да ти услужа временно с едно за да си направеш тестовете.
ПП.
В случай, че се чудиш защо в няколко поста се набляга (и) на захранване - изтекли филтриращи кондензатори за 5V и 12V са силна предпоставка за "непалещи дискове".
А пък смяна на захранване е сравнително безболезнена процедура.
Може би диска си заминава/е заминал? Това "цъкане" най-вероятно е от там. Все пак на първо време е добре да дадеш информация за машината - дъно, процесор, дискове, захранване, както и SMART статус на системния/проблемния диск.
Аз залагам на захранване, освен ако не си набил всички боклуци на някои недостъпни, но за сметка на това критични места.
Веднага след "почистването" с компресор ли се получиха проблемите? Аз ползвам прахосмукачка със специален гъвкав накрайник и четчица с естествен косъм. Прахосмукачката. загрява доста, но за сметка на това електрониката се изчиства почти идеално.
Да беше написал поне какви са компонентите и кой набор е PC-то!
2 Прикачен файл(ове)
Дънна платка Asus P5VD2-VM
Тип централен процесор DualCore Intel Pentium E2200, 2200 MHz (11 x 200)
------------------------------
Свойства на BIOS
Тип BIOS Award
Версия на BIOS 1302
Тип Award BIOS Phoenix - AwardBIOS v6.00PG
Съобщение на Award BIOS ASUS P5VD2-VM ACPI BIOS Revision 1302
SMBIOS Version 2.4
UEFI Boot Не
Дата на системния BIOS 03/25/08
Дата на видео BIOS 03/14/13
------------------------------
Видеокарта GeForce 210 (1 GB)
-------------------------------
Дисково устройство SAMSUNG HD321KJ ATA Device (320 GB, 7200 RPM, SATA-II)
Дисково устройство ST3160815AS ATA Device (160 GB, 7200 RPM, SATA-II)
Състояние на SMART OK
--------------------------------
Свойства на модулите памет
Име на модула Kingmax KLEE88F-B8KU6
Размер на модула 2x 2 GB (2 ranks, 8 banks)
Тип на паметта DDR2 SDRAM
---------------------------------
Компа е доста старичък но си работи добре до момента.
Chkdsk на всички дискове е ОК и няма проблеми.
Проверих и паметта е ОК.
ПС> Веднага след "почистването" с компресор ли се получиха проблемите? - Не след почти две седмици.
На тази антика всичко може да и е станало, все пак това са компоненти на над 10-11+ години. Така и не каза марка и модел на захранващия блок, въпреки че те питаха няколко пъти поне. Също така и аз да ти кажа, погледни дъното за подути кондензатори. Диска ти има ужасно много грешки, така че не е изключено това да е проблема:
https://kb.acronis.com/content/9131
За проба закачих един стар диск и инсталирах Windows 7. Компа си работи добре - вижда си дисковете и зарежда без проблем от изгасено състояние и при рестарт. Проблема който го имаше сега го няма.
На тази машина Win10 си е чист мазохизъм!
Имаш два проблема, но според мен основният е в захранването. Или го сменяй с някакво ново 30- 40лв. или само кондензаторите.
HDD и той е пътник. Форматирай го и инсталирай чист Windows наново.
За профилактика направи и CMOS reset, както е описано в User manual на дъното. Батерията, мостчето и т.н. И смени батерията с качествена, че и те правят проблеми!