Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 16 до 28 от общо 28

GHOST na WIN 98+WIN XP

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2003
    Мнения
    125
    #16

    GHOST na WIN 98+WIN XP

    Sunny, благодаря за поясненията!

    Аз за тези неща подразбрах от писанията по-горе, но ме интересуваха повече подробности относно детайлите. Здраве да е!

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    704
    #17

    GHOST na WIN 98+WIN XP

    Значи, Ghost и подобните му програми имат различни режими на работа и съответно копират различни неща при всеки от тях. При Ghost специално първия режим е за копиране на отделен дял (partition). При него се копира всичко в дяла - всички файлове - потребителски и системни, както и малко допълнителна информация, която по принцип не е видима - самата файлова система. В случая с NTFS дял това е т.нар. Master File Table (MFT). Това са нещата, които стоят в един дял или логическо устройство.

    Втория режим на работа е за копиране на цял диск - има се в предвид физическото устройство HDD като цяло. При този режим се копират всички съществуващи дялове и логически устройства в тях, както е описано по-горе, плюс допълнителна информация, отнасяща се до самия диск, а не до някой от дяловете му - това е Master Boot Record (MBR). На теория това е всичко, от което се нуждае една операционна система, за да работи. Но не винаги е така, както личи и от този пост.

    Аз вече предложих една опция - "-bi", с която да се стартира Ghost-а, за да се копира и MBR-a на диска, надявайки се че това ще реши част от проблемите. Тази функция има смисъл само при копиране в режим "диск".

    Ако това не помогне, има още една възможност, която може да свърши работа. Не си спомням с какъв параметър се стартира, а и ме мързи да пробвам сега, защото трябва да рестартирам в DOS (Ghost не работи под Win 2000), но се ползваше за създаването на т.нар. "forensic image" (FORENSIC [f#601;'rensik] съдебен, юридически, адвокатски; FORENSIC medicine съдебна медицина). Както предполага името му, този режим създава напълно идентично копие на целия ти диск - сваля бит по бит всичката информация. Такъв режим на работа биха ползвали от НСБОП, ако конфискуват компютъра ти по подозрения, че си се занимавал с детска порнография да речем - правят такова копие на диска ти за разследването и човъркат в него, а оригинала не го пипат, а го оставят непроменен за веществено доказателство в съда [:D]

    Ако с този режим копираната система пак не тръгне, значи проблемът е някъде другаде и не може да се реши с копиране, а само с ново преинсталиране.

    Това е, надявам се да съм помогнал.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2003
    Мнения
    125
    #18

    GHOST na WIN 98+WIN XP

    Благодаря за подробните обяснения!

    Имам следните въпроси:

    1. Ако правя архив на цял диск, то интересно ми е колко голям ще е той и къде (потенциално) бих могъл да го запиша? Струва ми се някак си непрактично за дискове над 5ГБ... Въобще колко големи са архивите (отношение размер на архив/размер на заето пространство на архивирания дял)?

    2. Ако системния ми дял е примерно 20ГБ и го ползвам и за запазване на файлове (примерно отделна папка с музика, филми и инсталационни програми), мога ли да задам на Госта да ми архивира само системата, настройките и всички инсталирани програми, но без файловете в съответната папка(и), които нямат отношение към системата?

    В тази връзка, доколко може да се настройва Госта: може ли да архивира само Уиндоус и да не включи в архивното си копие всички инсталирани програми? Теоретично е възможно, но предполагам че е извън способностите на програмата, а и който иска си прави архив веднага след инсталация на Уин...

  5. Member
    Тук е от
    Apr 2002
    Мнения
    256
    #19

    GHOST na WIN 98+WIN XP

    Гхоста е убийствно добра програма, работеща от една дискета. Тя вижда дисковете на физическо ниво, сектор по сектор. Може да копира както към друг диск, така и към имидж - както се прави ISO Image на CD. Този имидж може да е с компресия -слаба и силна, също и разбит на части. И: Има Auto Span & CD Write, стига записвачката да не ти е хептен менте. Тоест, взимаш няколко празно ЦД-та и Гхоста направо ти ги записва. Правил съм го. А има и Span по желание - колкото зададеш.

    Възстановяването (copy from image to disk) се прави на дял, равен или по-голям. Затова аз препоръчвам: свиваш дяла с Partition Magic, почти докъдето са данните, само малко свободно. Дефрагментира се и се прави имидж. Затова аз обичам малки C: - до 3 GB.



    Суап файла, ако е на C: си го прескача. За други май не може, все пак Гхоста копира не фаилове, а дял, сектор по сектор.



    []Не знам откъде ще намериш Гхост с интерфейс на Български.[]



    Има и вариант на дискета с LAN драйвери, имиджите се копират от и към друг комп. Може и през LPT. Не съм го правил, но Симантек не е Майкрософт, щом казват, може да се вярва.



    Пресна 98-ца с:

    DirectX - 8.1

    IE6 SP1 6.0.2800.1106

    NAV 2001, definicii 2003.09.04

    TextPad 4.6.2 WinRar 3.20 D:\User\winrar

    излиза със слабата компресия 150 МБ



    Пресно ХР, с почистен DLLCashe е 690 МБ

  6. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    704
    #20

    GHOST na WIN 98+WIN XP

    Първо едно уточнение към поста на injinera, тъй като не го е казал изрично, a Борис май точно това питаше:

    при нормално създаването на image Ghost копира само полезната информация. Т.е. ако имаш дял/диск 10 GB, а на него има заети 3 GB, image-то му ще стане най-много 3 GB. Празното място ще бъде игнорирано. Ако пуснеш и компресията, може да падне и под 1 GB, зависи какво има вътре - все пак някои файлове се компресират по добре от други. В общи линии прясна инсталация на всяка една съвременна ОС без дъпълнителни приложения може да се събере компресирана на едно CD.

    Нещо повече - ако да речем вземеш същия този image, който си създал от 10 GB-ов диск/дял с 3 GB полезна информация и който е станал примерно 1.2 GB с компресия, можеш спокойно да го възстановиш на какъвто и да е по размер диск/дял, стига да е голям най-малко колкото е полезната информация, т.е. 3 GB. Възстановяваш го примерно да речен на новия си 80 GB-ов диск с един дял и получаваш 3 GB информация и 77 GB празно място.



    Второ: не можеш да му кажеш какво да включи в image-то и какво не - копира, а в последсвие и възстановява, всичко. Изрично уточнявам, че ако възстановяваш диск/дял от Ghost image, цялата информация на диска/дяла до този момент се губи безвъзвратно.

    Затова подходящата тактика е следната: най-малко два диска - C: за операционната система и приложенията и D: за всичко останало - музика, филми, документи и т.н., включително и за image-то на C:. Като се наложи, възстановяваш го от D: на C: и хем нова ОС, хем всички данни налице

  7. Member
    Тук е от
    Apr 2002
    Мнения
    256
    #21

    GHOST na WIN 98+WIN XP

    Всички допълнения са верни![][][][][][][]



    Невярно е твърдението за полезното пространство. Ако имаш 5 GB диск, пълен до 1 GB и му направиш имидж, примерно 550 MB, то за да го възстановиш, ти трябва 5GB дял. Може и 5,2. Може и 50. ОБАЧЕ - НА 4,95 GB - НЕ МОЖЕ!!!!!!!!.

    Съвета ми за процедурите с Partition Magic е ценен, защото е верен.

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2003
    Мнения
    125
    #22

    GHOST na WIN 98+WIN XP

    Благодаря и на двамата за отделено време да пообясните ценни неща за Госта!

    То си е ясно, че ще архивира само запълненото дисково пространство и че има някаква компресия. В тази връзка полезни се оказаха вашите данни за това колко излиза прясната инсталация на УинХП. Най-вероятно аз ще направя 2 CD-та, защото ми е по-удобно да набутам там и OfficeXP, Acrobat и някое плеърче с кодеци дето винаги трябва да ги има. Прескачането на суап файла също много ме кефи! Ей като се сетя едно време (93-95) колко компютри съм инсталирал от 0 "до ключ" - една такава програмка би била просто безценна, ама...

    Що се отнася до дяловете - разбира се, че системата трябва да е отделно от данните. Но на няколко пъти ми се е случвало да не мога да убедя хора, че няма смисъл да слагат музика и филми на десктопа (достатъчно е в папка-препратка, която да е на десктопа, а реално на друг дял) - не вдяват! [] Добре го каза инжинера за професионалистите и любителите...

    Относно съвета на Инжинера за дяловото свиване - аз бих по-скоро направил дялово разширение на системния дял, ако случайно се наложи да възстановявам системата...

    Не разбрах само далаверата от слаба компресия по-бързо разкомпресиране (и възстановяване на диска) ли е? Ако е така, това въобще усеща ли се на нов компютър над 2GHz?

  10. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    704
    #23

    GHOST na WIN 98+WIN XP

    Injinera, всичките ми уважения, но не си прав! За да възстановиш image ти е нужен диск/дял с обем най-малко колкото обема на полезната информация без компресия, а не на целия диск/дял, от който е свален самия image. Т.е. в твоя случай с 5 GB-ов диск с 1 GB данни можеш да възстановиш image-то на всичко, по-голямо от 1 GB, та дори и да е само с 10 MB по-голямо. В това съм абсолютно убеден, ако искаш - експериментирай [:D]

  11. Member
    Тук е от
    Apr 2002
    Мнения
    256
    #24

    GHOST na WIN 98+WIN XP

    При мен въпроса е малко особен - трябват ми голи Уйндоуси, защото съветита на сайта ми не се явяват от само себе си. Голи и неправилно инсталирани - без Кирилица, на USA настройки. Съветите ми са пробвани на такива.

    Освен това на D: имам огромна колекция от програми, нямащи нужда от инсталация, само от шорткъти. Там в колекцията е и папката с тези шорткъти.

    Всички речници nапример, Acrobat Reader, BSPlayer, Cdex, FileZilla, IrfanView, Mass Editor, Mp3trim, Spybot - Search & Destroy, Shtirlitz, Winamp, WinRAR... Въпросният Ghost също.



    Stfn, с коя версия си? За коя файлова система говорим? При мен не става, затова правя тези гимнастики с Partition magic. Описанията на имиджите ги започвам с големината на необходимия дял.



    За компресията: Ако имаме слаб комп, но с нов голям диск- тогава без компресия! Нормално е с FAST компресия. BEST е за два случая: С малко надвишава N броя СиДита, искаме да го вместим. Или е лаптоп, наливаме през LPT, което е бавно. Тогава BEST компресия е по-добре, нищо, че я мисли повече. Претаканите през бавната връзка данни са по-малко, понеже са по-компресирани, оттам печелим време.



    Гхоста е много разпространен сред фирмите, продаващи компове. Те неофициално, на свои хора, продължават да качват незаконен софтуер. Всъщност го наливат, защото поръчки не се приемат, казват "ние знаем". Всички купили са с еднакви програми. В това число Флекс Тайп, WinZIP, ACDSee, M$Office без нито един сървиз пак, ама с FindFast. ОТВРАТ!!! Взима човека този комп и почва да псува Майкрософт...




  12. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2003
    Мнения
    125
    #25

    GHOST na WIN 98+WIN XP

    Стана интересна (и поне за мен полезна) дискусия. Според мен има пълна логика Госта (ако е хитра програмка, каквато изглежда че е) да може да сложи архивно копие от 1ГБ на дял от поне 1ГБ, независимо от какъв дял е свалено копието. Но пък нещата с компютрите не винаги за логични, така че истината е само това което е на практика... От вашите съобщения разбирам че са възможни и двата варианта (така че предложеното от мен "дялово разширение" може да служи за всеки случай:-)...

    Не разбрах в каква връзка спомена за неинсталираните програми на Д: дяла ти, но аз също имам такива и винаги ги предпочитам (принципа е колкото по-малко неща са инсталирани, толкова по-добре за стабилността). Та ме интересуваше - убеден ли си, че споменатите програми са в тази група? Примерно BS Player и WinRAR по принцип се инсталират, но може би имаш впредвид, че ако се извадят папкатите им от Program Files и се сложат на нов компютър без инсталация пак ще бачкат - така ли? В тази връзка едно добро (не чак колкото BS Player, но все пак въпрос на предпочитание) плеърче без инсталация е Media Player Classic.

  13. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    704
    #26

    GHOST na WIN 98+WIN XP

    Аз съм възстановявал image на по-малък дял, ползвайки Symantec Ghost 7.5 Corporate Edition. ОС е Windows 2000, а дяла - NTFS. Оригинала беше на 4 GB-ов дял, заемаше около 1.7 GB, компресиран около 850 MB, а го пуснах след това на 2.5 GB-ов дял. И то не еднократно, може би над 30 такива копия съм направил. Веднага бързам да уточня, че не съм асемблатор и не "наливам" софтуер, за да печеля клиенти [] Правя го с друга цел.

    Почти съм убеден, че номера става и с други версии на Ghost-a, но в интерес на истината не съм пробвал изрично.



    P.S.: a Media Player Classic наистина и на мен ми е спечелила уважението!




  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Apr 2002
    Мнения
    256
    #27

    GHOST na WIN 98+WIN XP

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote"> ...а дяла - NTFS. Оригинала беше на 4 GB-ов дял, заемаше около 1.7 GB, компресиран около 850 MB, а го пуснах след това на 2.5 GB-ов дял.</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    С FAT32 не става. Мерси за инфото, че при NTFS става.

    ======================================

    За Борис:

    За тези програми съм сигурен, че не е задължително да се инсталират. По е лесно да не са на C: и да уцеляват след Format c: или след Гхост. Особено приятен e WinRAR - не с е нуждае от пререгистрация. [] [] [] Само го презакачваш към архивите през Options - setings - Integration. Музиките ги закачваш на УинАмп, филмите - на BSPlayer или на Медиа Плейър Класик. Картинките на Ирфан Вю. Текстоветв на ТекстПад. Spybot - Search & Destroy изрично казва, че не слага нищо в %windir%\*. Него го ъпдейтвам веднъж и после го разнасям по комповете ъпдейтнат - трафика в Ботеград е 5-6 стотинки Метъра.



    Когато не съм сигурен, не пиша. Но уточняващи въпроси са полезни, ето как се оказа, че със stfn говорим за различни дялове и затова различно се получава.

  16. Member
    Тук е от
    Apr 2002
    Мнения
    256
    #28

    GHOST na WIN 98+WIN XP

    =====ДА се изтрие - неволно го постнах 2 пъти==

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Подобни теми

  1. Проблем с ghost
    От Xaos.Inc във форум Windows
    Отговори: 8
    Последно: 20-02-07, 09:39
  2. Ghost Recon?
    От CreatoR във форум ИГРИ
    Отговори: 9
    Последно: 26-01-03, 16:28
  3. Ghost for windows XP
    От ludgidia във форум Windows
    Отговори: 1
    Последно: 19-09-02, 09:02
  4. Ghost
    От MANIAK във форум Общ - софтуер
    Отговори: 1
    Последно: 23-04-02, 23:00
  5. За Ghost
    От DPetrov във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 4
    Последно: 29-06-01, 04:16

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе