Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 17

Програми без инсталация

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2003
    Мнения
    125
    #1

    Програми без инсталация

    Под една друга тема обсъждахме с Инжинера ползването на програми под Windows, които не изискват инсталация. Същественото предимства са няколко:

    * По-стабилна работа от незадръстване на Windows директориите и регистъра (въпреки че някои подобни програмки си слагат по това-онова в регистъра, няма нищо общо с официалните регистрации)

    * Лесен пренос - могат да се съхраняват на отделен дял или CD и достъпът е удобен без никаква инсталация.

    * Лесна проба - пробваш и решаваш дали ти е кеф да ползваш програмата или не. Ако не - в боклука и забравяш за нея...



    Та в тази връзка, бих искал да ви питам какви подобни програми знаете, неизискващи инсталация? Има и програми, които по принцип се инсталират, но създадената веднъж структура може да се преместят от Program Files папката където си искаме и да се пусне евентуално на друг компютър без инсталация... Ако знаете за такива, отбележете тази особеност!



    Ето кои ползвам аз засега (или поне се сещам в момента):

    1. Media Player Classic



    2. SC1 Editor

    Текстов редактор с удобно подчертаване на синтаксиса за различни програмни езици (около 20-ина).

    (http://www.docuverse.com/blog/donpar...9/24.html#a913)



    3. WinISO

    За пакетиране/разпакетиране на .bin копия на CD-та

  2.  
     
  3. HGD
    HGD е офлайн
    Member
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    598
    #2

    Програми без инсталация

    Аз почти не инсталирам програми - не повече от десет след нова инсталация на Windows. Имам към 150-тина, че и повече програми и на всичките съм извадил от регистратурата необходимите регистри и нужните библиотеки ги слагам в същата директория (дори и за Nero-то става, само един файл трябва да се премести в Iosubsys ). Вече повече от 4 години така го правя (при прехода от 98 към ХР се наложи малко работа по рег. файловете за да стане).



    Освен това новите програми предпочитам да ги разопаковам (има декомпресори за почти всички инсталатори) и да ги ползвам така (в самите архиви обикновенно има необходимите данни за регистрите - само трябва да се потърсят).

  4. Member
    Тук е от
    Apr 2002
    Мнения
    256
    #3

    Програми без инсталация

    Правенето на айдушки инсталатори "за свои хора" е отделна, много интересна тема. Въпросът е, че някои програми ПРОСТО СИ РАБОТЯТ без инсталация. Аз имам мултибут. Качвам програмата на единя Уйндоус, после стартирам другия. Ако тръгва и от него - тя е вече в списъка.



    На практика: Програмите са в D:\USER Шоркъти към тях има в

    D:\USER\shrcs Всичко това може да се запази на CD, после да се налее изцяло.



    Заработването е лесно: прави се шоркът към папката D:\USER\shrcs и той се слага в Куик ланча. Щракаш и ти се отваря папка с комплект икони за пускане на програми. При първо отваране на някоя от тях понякога се налага да се иде в опциите и програмата да се закачи към съответните фаилови разширения (типове файлове)



    По-късно ще ви дам списъка.




  5. dP
    dP е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Apr 2003
    Мнения
    92
    #4

    Програми без инсталация

    Ей така на пръв поглед веднага се сещам за:

    JetAudio (старото)

    TotalCommander

    PowerArchiver

    EditPadLite

    Mozilla (Thunderbird i Firebird)

    AIDA

    Поне тези съм изпробвал.

  6. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2003
    Мнения
    125
    #5

    Програми без инсталация

    HGD, би ли раздул малко повече какво точно правиш? Какво значи, че им сваляш регистратурата и я пъхаш в директорията на програмата??? Едва ли имаш впредвид, че запазваш настойките в регистъра отделно в .reg файл и после ги зареждаш обратно, защото това си е по същество ръчна инсталация (не виждам файда от това). Та ако може опиши малко по-точно нещата и евентуално някои по-известни (или ползвани) програми...

    Кой текстов редактор ползвате? Аз ползвам SC1 Editor и всичко му е наред, само дето шрифта на отворените документи е некирилизиран и не мога да отворя документи с кирилица. Оглеждах се, но не открих как да го настроя... Всъщност редакторът ползва няколко шрифта (може би собствени?) за различни неща (коментари, ключови думи, основен текст,...) и може би затова не дава да се бутат... Някакви решения? Или други текстови редактори с интерфейси за програмиране?

  7. HGD
    HGD е офлайн
    Member
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    598
    #6

    Програми без инсталация

    Борисе, точно това правя. Записвам си ги във рег. файлове. А файдата - не ми трябват инсталационни файлове, знам какво влиза в регистратурата, знам кои библиотеки ползва и с кои работи най стабилно. Има и други плюсове, но в момента не се сещам.



    За мен най-добрия текстов редактор е UltraEdit (в момента е налична 10-та версия). Има си и оцветяване на запазените думи (има поддръжка на десетина езика - разпознава ги по разширението или ако му ги укажеш ръчно). Веднъж като ес регистрира (създава само един кей файл) няма нужда от инсталация. Опитай го!!!



    Най-добрия файлов мениджър за мен е Total Commander (бившия Windows Commander, в момента налична 6.0, но изтече и бета 6.01). Използвам го от към 1998-99 година (версия 3.2).

    В момента съм му добавил доста plug-in-и и е перфектен. Добавил съм му и MultiArch WCX и декодерите (с инсталациите работя директно като архиви).



    За сваляне - FlashGet(JetCar) 1.4 (нова няма). Инсталация не правя - само един рег файл.



    За Уеб страници - AvantBrowser (8.02, но има и 8.03 бета) - Интерфейс на български и много други неща, които му трябват на стандартния IE6.0. Без инсталация.



    За запис на дискове - Nero Burning Rom 5.5.10.20 (за мен е достатъчно стабилна и надежна). Без инсталация, само рег файл и nerocd95.vxd в \system\Iosubsys (може и без него).



    Текстов редактор (освен Офис 2000) - ATLANTIS WORD PROCESSOR v.1.5.0.2 OCEAN MIND. Без инсталация, само рег файл.



    За картинки - Adobe PhotoShop 5.1 (най бърз, върши ми прекрасна работа). Без инсталация (сам си вкарва рег файла). За разглеждане - IrfanView и SlowView (без инсталация).



    За SpyWare - Ad-aware 6 - без инсталация (само пъвия път е необходима).



    Архиватори - WinRAR 3.2 (записал съм си настройките във файл и при първото стартиране се възстановяват), WinZip 8.1 (само рег файл) WinACE 2.2 (само AV номер).



    За серийни номера - Serials 2000 8.1 с 77271 номера (зависим е от хардуера, но аз съм си генерирал няколко pass файла )



    Имам и много други програми, но се уморих да пиша! Ако някой се интересува за нещо по-точно - да пита.

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2003
    Мнения
    26
    #7

    Програми без инсталация

    Да, почти всички изброени от вас програми и аз ги ползвам по същия начин - рег или .ini и това е. Искам да добавя една която се сещам и не и трябват никакви настройки освен директорията с профила, а именно Trillian v2.01b, beta-та е предимно за изчистване на бъгове от 2.0.

  10. HGD
    HGD е офлайн
    Member
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    598
    #8

    Програми без инсталация

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Да, почти всички изброени от вас програми и аз ги ползвам по същия начин - рег или .ini и това е. Искам да добавя една която се сещам и не и трябват никакви настройки освен директорията с профила, а именно Trillian v2.01b, beta-та е предимно за изчистване на бъгове от 2.0.



    <div align="right">оргинално мнение на Thorin</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    Аз ти препоръчвам Miranda IM (в момента версия 3.2). Поддържа всички мрежи (дори новата модификация на Яху) и IRC дори. Има интерфейс на български. Не се изисква инсталация (идва като ZIP файл). Всичко си помни. На сайта им има над 1000 плъгинса. При това е напълно безплатна и отнема минимални ресурси.

  11. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2003
    Мнения
    125
    #9

    Програми без инсталация

    Имам няколко конкретни въпроси към HGD:

    1. Като казваш "без инсталация" за някои от програмите (примерно, AvantBrowser и Miranda IM), явно имаш впредвид след разопаковане на инсталационния файл. Как можеш да го разопаковаш (разархивираш) без да го пуснеш да си инсталира каквото той си знае? Пишеш за някакви декомпресори - нещо по-конкретно?



    2. За програмите с .рег файлове - сам ли ровиш в регистъра да търсиш какво са свършили инсталаторите им, после си правиш сам .рег файл и следващия път я караш без инсталатор, а ръчно стартираш .рег файловете да заредят необходимите ключове в регистъра. Правилно ли съм разбрал? Изглежда ми като доста черна работа... А и ми се струва ненадеждно - ако забравя някой ключ или стойност, после може да имам проблеми...

    И какво значи "слагам в същата директория" и "сам си вкарва .рег файла" - какво помага на една неинсталирана програма, ако си намери някакъв .рег файл в директорията с .exe файла??? Не трябва ли сам да стартираш .рег файла?

    Въобще, когато имаш време, би ли обяснил как от една инсталируема програма (дай един два конкретни примера) правиш такава с "ръчно" инсталиране...



    3. И накрая - да питам за Миранда: засега имам само 2 ICQ номера и бих искал да си ги сменям лесно (което става с ICQ клиента). За съжаление, Миранда ми набута всички месенджъри (без да съм им задал потребител), а и не видях лесен начин да сменям (от раз) ICQ номера си??? Ама това са бели кахъри...


  12. HGD
    HGD е офлайн
    Member
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    598
    #10

    Програми без инсталация

    Борисе, ще ти отговоря максимално кратко, защото съм зает с едно погребение (не се майтапя).



    1. Декомпресори - http://protools.anticrack.de/decompilers.htm (часта Setup decompilers) има някои основни, но по-принцип - търсене в Гугъла за по-униканите . Препоръчвам ти започнеш от главната страница на сайта - може да ти хареса нещо и друго .



    Можеш да използваш и следящи инсталацията програми - Norton CleanSweep например. Те записват всичко. Вадиш инфото от тях, копираш си другаде това което ти трябва и после разкарваш програмата чрез следящата програма (деинсталационната обикновенно забравя по нещо).





    2. Сам се ровя в регистрите. Можеш да ползваш например RegCrawler, който е най-бързата (и лека) програма за търсене в регистрите. А дали ще ги вкарваш ръчно или с .Bat (.CMD) файл ти си избираш.



    Под слагам в същата директория разбирам точно това - копирам dll, ocx, ax и др. файлове, ако са необходими, а reg файла за да знам за коя програма е (това е въпрос на избор).



    В момента време няма (а и не съм на моя компютър), съжалявам.



    3. Как да изключиш мрежите в Миранда? - Нищо по-лесно. Аз съм с български интерфейс (но по дизайн не се различава от английския), затова така ще ти ги пиша.



    От менюто (с лого на Миранда) избираш Настройки (четвъртото отгоре надолу). Първото в Miranda IM Options (така е на англ.) е Plug-in. От там си изключваш библиотеките, които не ти трябват (например AIM Protocol 1.0.7.5 AIM.dll 141k).



    Смяна на потребител - от Miranda IM Options избираш Мрежа/ICQ и там имаш ICQ# и Парола. Възможно е да има плъг-инс на сайта на Миранда за бърза смяна, но не ми е трябвал и не съм търсил.



    Можеш да го правиш и като си създадеш няколко ХХХ.DAT файла за всеки номер и ги местиш (най-бързо със скрипт - bat файл) в текущата за Миранда дир.

  13. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    100
    #11

    Програми без инсталация

    Искам да добавя и:

    TMPGenc

    Virtual Dub

    Aida 32.....[:D]


  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2003
    Мнения
    125
    #12

    Програми без инсталация

    HGD, благодаря ти за подробните отговори! Откровено казано, никога не съм си мислел да правя подобни неща, защото ми се струва доста работа, която трябва да се осъвременява за всяка нова версия на програмите (аз поддържам само 2-3 лични компютъра). Но пък определено ми изглежда интересно, така че може би ще пробвам поне за някои основни... Аз също си мислех за Norton CleanSweep, тъй като тя записва цялата инсталация, но нещата после трябва да се подредят... Определено си има и известна доза риск да се скапе нещо, но без него (почти) не е интересно... [8D]



    Всъщност Инжинера даде в една друга тема няколко програмки, които останах с впечатлението, че могат да си вървят и без .рег добавка, но може би греша... Когато пуснах тази тема, имах впредвид предимно програмки, които се псевдо-инсталират, т.е. само се разпакетират в Program Files и правят препратки. Такива са добри, защото не замърсяват много и могат просто да се извадят от Program Files и да се ползват в бъдеще... Но ето че от HGD научих за декомпресорите и още хитри неща... Този форум определено ми харесва!

  16. Member
    Тук е от
    Aug 2001
    Мнения
    182
    #13

    Програми без инсталация

    Total Commander

    Win Amp

    Win Rar

    Virtual Dub

    Оpera

    има и други, ама не се сещам в момента.

  17. Member
    Тук е от
    Apr 2002
    Мнения
    256
    #14

    Програми без инсталация

    Да се върнем на въпроса, както е зададен: Програми без инсталация, САМО с копиране. Това с REG файловете е отделна тема, за по-напредлали. Аз го правя така:

    Програмите са в D:\USER - така оцеляват при преналивяне на C: с Гхост или при Format c: /u. Шоркъти към тях има в

    D:\USER\shrcs Всичко това може да се запази на CD, после да се налее изцяло.



    Заработването е лесно: прави се шоркът към папката D:\USER\shrcs и той се слага в Куик ланча. Щракаш и ти се отваря папка с комплект икони за пускане на програми. При първо отваране на някоя от тях понякога се налага да се иде в опциите и програмата да се закачи към съответните фаилови разширения (типове файлове). Това се налага периодично, защото тъпите програми се закачват без да питат към файловите разширения и трябва да си закачим баш-програмата. За целта си има точка в опциите на програмата.



    ОЗНАЧЕНИЯ:

    Key - вкарва се пак регистрационен номер

    EXT - Интегрира се с файловите разширения

    =============== Програмите ===========

    A.UnInstaller 1.3 - Key

    Acrobat Reader 4.02b (бетонена версия, по-новите се лигавят)

    AIDA32

    AnalogX - Прокси (ФРИ!)

    AEnglish и AFrench речниците на Wise Gay

    SA Dictionary

    Download Master - Фри, за хора, които не обичат интегрирани с браузъра Download managers. Работи много добре, без пари е!

    DropToCD - DataCD записвачка

    FileZilla - FTP client, FileZilla - FTP Server - Фри!

    FontExpert 2000 - Key (запо-новите не знам, нещо ключ немаше)

    Notron Ghost и GhostExplorer

    IrfanView, Заедно с плугините - EXT

    Mass Editor - ФРИ, за групови файлови и MP3 тагови операции

    NC5 - то си е досовско

    PQMAGIC 8.02 - Не иска втори път кей, копирайте смело!!!

    Shtirlitz

    Spybot - Search & Destroy 1.1 - него си го ъпдейтвам веднъж и така го разнасям, по ЛАН или на дискове

    TextPad - KEY, EXT

    Winamp 2.91 заедно с DFX плъгина, EXT

    Winimage - KEY

    WinRAR 3.20 - EXT - !!! Не иска кей пак, копирането е по-лесно и бързо от инсталацията!!!



    ========Плейъри======

    BSPlay 0.86 EXT

    Ctystal

    MediaPlayerClassic - без вариантите за Real и QuickTime, те са с кодеци.

    gspot21

    VirtualDub-1.5.2

    VideoLAN - DVD FREE player, идва си с кодеците, вика си ги без да ги инсталира.














  18. Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    796
    #15

    Програми без инсталация

    Това е много интересно, но нали идеята на Windows е да се регистрират програмите и да се управлява целия процес централизирано.

    Не че имам нещо против, но методите, които тук се препоръчват противоречат на основните концепции в операционната система. Иначе защо ще се ползва registry.dat?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Програми за рипване
    От vaskogrudov във форум Windows
    Отговори: 3
    Последно: 20-04-11, 13:16
  2. Програми на BG...
    От Garu във форум Общ - софтуер
    Отговори: 1
    Последно: 01-08-07, 01:37
  3. Антивирусни програми ...
    От ru-boy във форум Общ - софтуер
    Отговори: 0
    Последно: 19-09-06, 19:18
  4. Програми за виртуални CD-та ?
    От DEF във форум Общ - софтуер
    Отговори: 3
    Последно: 25-07-06, 10:16
  5. Отговори: 0
    Последно: 11-08-05, 17:21

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе