Страница 17 от 28 ПърваПърва ... 7151617181927 ... ПоследноПоследно
Резултати от 241 до 255 от общо 407
Like Tree48Одобрявам

Енергоспестяващи лампи?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jun 2007
    Мнения
    627
    #241

    Отговор: Енергоспестяващи лампи?

    От филипс не съм доволен, изхвърлил съм има няма поне 5-6, рядко ми изкарват повече от година. Затова минах на максимата най-евтиното с гаранция и си пазя касовият бон. От около година и половина слагам някакви вивалукс. Китайки ама светят, по-евтини са от филипс и засега по-издържливи. Най-бях доволен от силвиниа ама английско производство, свети 6 години, но уви, и те вече са китайски.

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Apr 2014
    Живее в
    pleven
    Мнения
    855
    #242

    Отговор: Енергоспестяващи лампи?

    .....Опитай с "ОСРАМ"!Е, и те са китайски,ама от китайско до китайско има разлика!..Все пак китайците изпратиха човек в космоса и то при брилянтен полет!

  4. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница
    Мнения
    7,804
    #243

    Отговор: Енергоспестяващи лампи?

    Цитат Първоначално публикувано от prismehulnik Виж публикацията
    Все пак китайците изпратиха човек в космоса и то при брилянтен полет!
    Да и то с оригинална ракета!
    Гледам в ЛИДЛ има някакви от техните лампета другата седмица. Интересно дали си струват.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    2,042
    #244

    Отговор: Енергоспестяващи лампи?

    [QUOTE=Kasap;697522]
    Гледам в ЛИДЛ има някакви от техните лампета другата седмица. QUOTE]
    В Метро има ЛЕД на Осрам Китай/картонена опаковка/ и едни австрийски в пластмасова прозрачна опаковка .от последните съм купил 2 бр 10вт 3000к светят превъзходно. не се шашкат от ключ с глимка в него.

  6. Member
    Тук е от
    Apr 2014
    Живее в
    pleven
    Мнения
    855
    #245

    Отговор: Енергоспестяващи лампи?

    Хи-хи......а тия "австрийските" не са ли правени и те в Китай!?..Не знам в Австрия да има завод за крушки......Правеха бушони до преди година някъде край Линц,ама изнесоха завода в Естония.....Но това не е толкова важно.....От много наблюдения съм установил за себе си-пише ли PRC-бегай!Пише ли си произведено в Китай, стоката е под контрол на марката,която я поръчва!Така разсъждават и повечето потребители в Центр.Европа.......

  7. Member
    Тук е от
    Jun 2007
    Мнения
    627
    #246

    Отговор: Енергоспестяващи лампи?

    Цитат Първоначално публикувано от prismehulnik Виж публикацията
    .....Опитай с "ОСРАМ"!Е, и те са китайски,ама от китайско до китайско има разлика!..Все пак китайците изпратиха човек в космоса и то при брилянтен полет!
    Преди години купих Осрам 100 В, бяха единствените на пазара с такава мощност, в Метро струваха към 25-30 лв бройката, свети няма и два месеца. Познай дали някога пак ще си купя Осрам. Относно китайското и китайското, за всеки е ясно, че разлика има, но както казах марковите филипси произведени в Китай ги хвърлях за няма и година, докато откровените нонейм вивалуск светят почти две години, а и са по-евтини.
    ЛЕД, не ми е по джоба, може би някога, но само ако са с топла бяла светлина и имат светлинен поток еквивалентен на 100-150 W крушка, 220V и са на E27.

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Apr 2014
    Живее в
    pleven
    Мнения
    855
    #247

    Отговор: Енергоспестяващи лампи?

    ...."Преди години!"......Нещата се изменят,технологиите се развиват.......Но,всъщност всеки си решава сам!......

  10. Senior Member Аватара на kokovox
    Тук е от
    Jan 2015
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    3,225
    #248

    Отговор: Енергоспестяващи лампи?

    За знаещите английски или използващи гугъл преводача тази Light bulb buying guide - CNET статия ще е интересна, тъй като е точно по темата. CNET са сайт и телевизия за ревюта на електроника от всякакъв вид. Бяла, черна техника, коли, мобилни комуникации, както и.... осветителни крушки . Накрая на статията има и към 200 коментара от хора, които ги интересува, с какво и как се осветляват всеки ден и можете да си направите извод, от кои марки и модели те са доволни или не. 90% от тези марки ги има и у нас.

    За хората, които не им се чете цялата статия с историята и сравнение на всички видове технологии за крушки, това е видео с най-добрите 5 модела ЛЕД крушки според CNET инжинерите:

    https://www.youtube.com/watch?v=qqzfavmY1Yc
    Този пост е редактиран от kokovox; 29-05-15 в 01:56.

  11. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,261
    #249

    Отговор: Енергоспестяващи лампи?

    ...90% от тези марки ги има и у нас....


    има ги марките, но моделите ги няма... особено лед-вете
    Този пост е редактиран от estqwerty; 28-05-15 в 08:05. Причина: не можах да кутна !

  12. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен
    Мнения
    9,124
    #250

    Отговор: Енергоспестяващи лампи?

    те марките ги има ,както в продавалника има Гучи и Армани

  13. Senior Member Аватара на kokovox
    Тук е от
    Jan 2015
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    3,225
    #251

    Отговор: Енергоспестяващи лампи?

    Цитат Първоначално публикувано от estqwerty Виж публикацията
    ...90% от тези марки ги има и у нас....


    има ги марките, но моделите ги няма... особено лед-вете
    Ами аз за това го дадох линка, за да се знае накъде духа вятъра. ЛЕД технологията е коренно различна от крушките с нажежена жичка (технология от 19 век). Ако българските клиенти не знаем какво да търсим ще получаваме ниско качество и малък избор. Вярно е, че цената обикновено е пропорционална на качеството. Добре е да се знае, че вече се предлагат крушки с 50 000 часа гаранция = 5 години и 7 месеца непрекъсната работа. Тоест най - вероятно такъв вид крушки ще ни надживеят (живот на крушката около 40 години, ако се използва средно 3 часа на ден). Това е новост на пазара. Другото много интерестно за мен са умните крушки, които могат да се управляват през интернет.

    А това е чисто нов модел на Philips, който е на промоция в САЩ - 2 за 5$. Ревюто е от днес:

    https://www.youtube.com/watch?v=zmw-OR-2kh4

    - - - - - - - - - -

    Ами аз седнах и попреведох част от две статии, описващи какво да търсим, когато пазаруваме за светодиодни (ЛЕД) крушки. Надявам се инфромацията да е полезна.


    ЧАСТ 1


    Знайте номерата!!!


    Днес, oт производителите на крушки се изисква да включат голяма част от информацията на опаковката им. Някои от тези цифри, като средните разходи на енергия годишно, са доста ясни, но други, като индексът на цвета-рендиране (CRI) са по-малко ясни. Разбирането на всички тези цифри е от ключово значение за определянето на кои електрически крушки ще са най-добрия избор за вашия дом.

    Едно от първите неща, които потребителите могат да гледат е средната продължителност на живота на крушката. Със стандартната крушка с нажежаема жичка, това обикновено е нещо като 1000 часа, или малко под една година, ако крушката се използва средно по 3 часа на ден. Светодиод (ЛЕД) от най-висок клас, може да изкара 25 000 часа или дори 50 000 часа. Това е толкова, колкото 45 години хипотетичено ползване (3 часа на ден средно). През целия този път, ще се плаща за значително по-малко енергия, така че една LED крушка, може да е страхотна инвестиция.

    Що се отнася до този номер CRI, това е средната оценка за способността на крушката да възпроизвежда различни цветове в сравнение с естествена дневна светлина. По време на тестването крушка получава оценка от 1 до 100 за всеки цвят. Така например, една крушка, с високи оценки в зелено ще направи всичко зелено в стаята да изглежда точно толкова зелено, колкото би се получило със слънчева светлина. Тези цветни класове се осредняват, и резултатът е броят CRI - по-висок означава по-добро. Крушки с CRI числа в 80-те обикновено са много добри, обикновенно са от по-скъпите, въпреки че ние виждаме някои крушки като наскоро обявявената Cree TW Series LED крушка, започват да пълзят нагоре в 90-те CRI. Ако търсите ясни, ярки цветове от крушките си, търсете крушки с висок CRI.


    Новият TW Series LED Bulb Cree разполага с впечатляващ CRI на 93.

    За яркост, гледайте броя на лумени, които крушката излъчва. Луменът е единица мярка за количество светлина. По същество, една крушка е просто устройство, което преобразува вата (електричество) в лумени (светлина), и най-общо казано, колкото повече лумени крушка произвежда, толкова по-ярко тя ще свети. Не забравяйте, че не всички крушки са създадени равни - някои са драстично по-добри в превръщането на ватове в лумени, от други. Една 8-ватова крушка може да произвежда повече лумени от 10 ватова крушка, например. Ако яркостта е вашата основна грижа, проверете внимателно кутиите за броя лумени. Колкото повече, толкова повече.

    Температурата на цветовете на крушката е съвсем отделно нещо. Цветната температура се измерва по скалата на Калвин и не е показател за това колко гореща или ярка става крушката. Вместо това, това е мярка за цвета на светлината, която крушката произвежда. Мислете за пламък - той е оранжев и жълт в началото, но един наистина горещ пламък свети синьо. Цветната температура работи по същия начин. Светлина в ниската част на спектъра (2700 до 3,000K) ще имат по-топло, оранжев цвят. Светлина във високата част (4500 до 6500 К) ще изглежда по-синя. Светлини, които попадат някъде по средата на скалата трябва да светят ярко бяло.

    Оригинална статия на английски:
    http://www.cnet.com/news/its-the-end...as-we-know-it/

    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    ЧАСТ 2

    Противно на общоприетото мнение, мощността не е показател за яркост, а е показател за колко енергия крушката изразходва. За крушките с нажежаема жичка, е приета корелация между изразходвани ватове и яркостта, но за светодиодните крушки (ЛЕД), ватовете не са фактор за яркостта на крушката. Това е причината, че те могат да черпят по-малко енергия.

    Например, LED крушка с сравнима яркост на 60ватова лампа с нажежаема жичка, е само 8 до 12 вата.

    Но не си правете труда да смятате. Трябва да се използва различна константа на измерване наречена лумен.

    Луменът (LM) е реалнато измерване на яркостта, излъчвана от една крушка. Това е номерът, който трябва да се търси при пазаруване за светодиоди. За справка, ето една диаграма, която показва ватове-лумена преобразуването за нажежаеми и светодиоди.

    ЛУМЕНИ - КРУШКА С НАЖЕЖАЕМА ЖИЧКА - СТВЕТОДИОДНА КРУШКА (ЛЕД)

    450 ---------40 ВАТА ------------------------------------6-9 ВАТА
    800 ---------60 --------------------------------------------8-12
    1100 --------75 --------------------------------------------9-13
    1600 -------100 -------------------------------------------16-20
    2600 -------150 -------------------------------------------25-28


    Както можете да видите в таблицата по-горе, крушките с нажежаема жичка използват до пет пъти повече вата за същия брой произведени лумени.Гледайте за лумени и забравете за ватове.

    Оригинална статия на английски:
    http://www.cnet.com/how-to/five-thin...ing-led-bulbs/
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    ЧАСТ 3


    Сравнение между светодиодни (ЛЕД, LED), флуоресцентни (CFL - compact fluorescent lamp) и обикновени крушки с нажежаема жичка:


    Прогнозиран живот ---------------- 50 000 часа---10 000 часа---1200 часа

    Вата на крушка (екв. 60w)---------10------------------14-----------------60

    Цена на крушката
    -----------------$ 35,95-------------$ 3.95-------------$ 1.25

    Киловатчаса електроенергия
    използвана
    за 50 000 часа работа
    ------------500-------------------700-----------------3000

    Стойност на
    електроенергията
    (@ 0.10per KWh)
    ------------------$ 50--------------------$70-----------------$300

    Крушки, необходими
    за 50 000 часа употреба
    ----------1-----------------------5---------------------42

    Разход за крушки
    еквивалент 50 000 часа
    --------$ 35,95---------------$ 19.75--------------$ 52.50


    Общо разходи за
    50 000 часа
    ----------------------$85,75-------------------$ 89,75-------------$352.50


    Сравнение на яркостта на светлината в лумени и използваната енергия във ватове:


    Lumens----------------Watts-------------Watts------------------Watts
    450---------------------4 - 5---------------8 - 12--------------------40
    750 - 900--------------6 - 8--------------13 - 18-------------------60
    1100 - 1300-----------9 - 13-------------18 - 22------------------75 - 100
    1600 - 1800----------16 - 20------------23 - 30------------------100
    2600 - 2800----------25 -28-------------30 - 55------------------150

    Разлики във всекидневната работа, особености и екологичност


    Чест On / Off цикъл--- няма ефект-------------- съкращава продължителността на живота------някакъв ефект

    Включва мигновено
    ---да-------------------------- леко забавяне------------------------------------------- да

    Чуплив
    ---------------------траен------------------------ чуплив----------------------------------------------------чуплив

    Топлина
    --------------------ниска (3 BTU е / час)---- среда (30 BTU е / час)----------------------------------висока (85 BTU е / час)

    Чувствителност към
    висока температура
    -- някаква-------------------- да----------------------------------------------------------- не

    Чувствителност към
    ниска температура
    --- не-----------------------------да----------------------------------------------------------- не

    Чувствителност към
    влажност
    ----------------не----------------------------- да-----------------------------------------------------------някаква

    ОПАСНИ ВЕЩЕСТВА
    --НЕ-----------------------------ДА - 5 мг живак на крушка-----------------------------НЕ

    Брой крушки

    за 50 000 часа работа-- 1--------------------------- 5---------------------------------------------------------------40+


    Източник (на английски):

    http://eartheasy.com/live_led_bulbs_comparison.html
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


    Уточнения:


    Цените на крушките и цената на тока са в долари $ и са за 2014 година в САЩ.

    Има разлики в съотношението между лумени и изразходваните ватове при светлодиодите в различните таблици. Това е така, защото всяка година се произвеждат все по ефективни ЛЕД крушки, които излъчват повече лумени за по-малко ватове.

    Най-големия недостатък на флуоресцентните крушки, е че са токсични и много опасни при счупване. Моля ви изхвърляйте ги разделно!!! Живакът от тях може лесно да попадне в почвата и подпочвените води, а после ние и нашите деца ще се къпем и ще я пием тази вода.

    Производителите на крушки по света не харесват трансформацията към ЛЕД крушки, защото така оборота им рязко намалява. Както по-горе казах за всяка ЛЕД крушка сега бихме купили +40 обикновенни крушки. Това е и една от причините производителите на ЛЕД крушки да държат цените високи, за да не са на загуба в дългосрочен план.
    Този пост е редактиран от kokovox; 29-05-15 в 07:33.
    avenger и ivodivo харесват това.

  14.  
     
  15. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна
    Мнения
    7,228
    #252

    Отговор: Енергоспестяващи лампи?

    Значи като стане една 20W LED крушка около 4-5лв и издържа поне 4-5 хил. часа тогава можем да кажем че си струват от икономична гледна точка. До тогава си остават гъзърия. Няма как да дам 20лв за някаква крушка....

  16. Senior Member Аватара на svetlio1
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    11,565
    #253

    Отговор: Енергоспестяващи лампи?

    То аз не че не съм ги давал , и то за БГ такава производство на бившото ДЗУ (бях купил 3 бр , от които 1 все още работи от '95г май) , но би трябвало да отчетем и , че тия "крушки" продавани в България , едва ли имат много общо с ония продавани в САЩ , че и в Западна Европа ... Пък и да не забравяме и за "мнението" на енергото ...

  17. Senior Member Аватара на kokovox
    Тук е от
    Jan 2015
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    3,225
    #254

    Отговор: Енергоспестяващи лампи?

    Цитат Първоначално публикувано от Pat Виж публикацията
    Значи като стане една 20W LED крушка около 4-5лв и издържа поне 4-5 хил. часа тогава можем да кажем че си струват от икономична гледна точка. До тогава си остават гъзърия. Няма как да дам 20лв за някаква крушка....

    Pat - 20W означава колко ток харчи, а не колко светлина отдава. Разликата между ефективността на ЛЕД 20W от преди 5 години и сега е около 80% в полза на сегашните модели. Аз лично мисля че си в грешка, че мислиш че ще спестиш пари в дългосрочен план, ако взимаш по-евтини крушки, с по-кратък живот и по-голяма консумация. Да не говорим за неудобството да ги сменяш, токсичността на флуресцентните и всекидневните недостатъци в екплотацията им.

  18. Member
    Тук е от
    Apr 2014
    Живее в
    pleven
    Мнения
    855
    #255

    Отговор: Енергоспестяващи лампи?

    Светльо,ти за лед ли говориш или за енергоспестяващи?...Аз не си спомням 95-та да е имало ЛЕД ,дори и в Европа!Първата лед крушка видях във Виена 2007-2008 и беше над 35 евро.....

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 17 от 28 ПърваПърва ... 7151617181927 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Енергоспестяващи GU5.3?
    От masterross във форум Купува
    Отговори: 4
    Последно: 20-10-12, 10:12
  2. Енергоспестяващи лунички ?
    От Shizo във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 12
    Последно: 22-11-11, 22:36
  3. Странен проблем с PIR сензор и енергоспестяващи лампи
    От roumen68 във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 24
    Последно: 14-11-09, 18:33
  4. Димващи се енергоспестяващи крушки
    От drianov във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 3
    Последно: 20-02-09, 13:12
  5. Йонизатори и UV лампи
    От galin1 във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 3
    Последно: 09-11-07, 09:27

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе