Страница 18 от 28 ПърваПърва ... 81617181920 ... ПоследноПоследно
Резултати от 256 до 270 от общо 407
Like Tree48Одобрявам

Енергоспестяващи лампи?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на svetlio1
    Тук е от
    Oct 2008

Отговор: Енергоспестяващи лампи?

Темата е "Енергоспестяващи лампи?" ...

2.  

3. Senior Member Аватара на kokovox
    Тук е от
    Jan 2015
    Живее в
    Пловдив

Цитат Първоначално публикувано от svetlio1 Виж публикацията
    То аз не че не съм ги давал , и то за БГ такава производство на бившото ДЗУ (бях купил 3 бр , от които 1 все още работи от '95г май) , но би трябвало да отчетем и , че тия "крушки" продавани в България , едва ли имат много общо с ония продавани в САЩ , че и в Западна Европа ... Пък и да не забравяме и за "мнението" на енергото ...
    Продължителността на живота на една крушка, няма значение какъв вид е, не зависи от годините и, а от това колко е изпозвана. Разбира се винаги има излключения. Това, което се продава в ЕС винаги може лесно да дойде в България стига да има търсене. Също така ако търговското споразумение между САЩ и ЕС стане факт крушките на CREE и GE ще се внасят без мита, което ще ги направи доста конкурентноспособни на Филипс и Осрам. Повече конкуренция=по-добре за нас потребителите.

4. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от kokovox Виж публикацията
    Pat - 20W означава колко ток харчи, а не колко светлина отдава. Разликата между ефективността на ЛЕД 20W от преди 5 години и сега е около 80% в полза на сегашните модели. Аз лично мисля че си в грешка, че мислиш че ще спестиш пари в дългосрочен план, ако взимаш по-евтини крушки, с по-кратък живот и по-голяма консумация. Да не говорим за неудобството да ги сменяш, токсичността на флуресцентните и всекидневните недостатъци в екплотацията им.
    Говоря за крушки, които дават около 1000 Lum осветеност и са до 4-5 лв - толкова смятам, че е максималната разумна цена за крушка, каквато и да е тя. Ватовете ги споменах понеже по твоите таблици това е мощността, която съответства на желаната от мен осветеност.
    А за "протокола" - на местата, където държа да ми е светло и безвредно все още съм с халогенни крушки за по 2 лв като някои от тях са вече на над 5 години.
    Този пост е редактиран от avenger; 30-05-15 в 21:48.
    kokovox одобрява това.

5. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005

Простете скептицизма ми, ама с оглед качеството на съвременната електроника не съм особено обнадежден относно дълговечността на LED лампите. Най много 5-6 години и ще почнат да гърмят драйверите.

6. Member
    Тук е от
    Apr 2014
    Живее в
    pleven

Светльо,че те и ЛЕД са енергоспестяващи,това,че ми указваш темата е безмислено,не съм идиот!........

7. Senior Member Аватара на kokovox
    Тук е от
    Jan 2015
    Живее в
    Пловдив

Простено ти е! Обаче съвремената електроника си е по-добре откогато и да било според мен. Ако си купиш Хладилник или Пералня МИЙЛЕ, какво точно няма да е качествено? Същото е и с крушките. Високата цена гарантира високото качество или поне по-дълга гаранция на продукта. Повечето крушки, които се продават в България са евтинжоси, защото няма достатъчно търсене на доброто качество (което си струва повече пари). Та заради липсата на култура на търсене на качеството се нагърбих да преведа някои сравнения мержду различните видове продукти (крушки). Целта ми не е да зарибявам някого, а когато отидеш след 5 години в магазина и всички крушки са ЛЕД на рафта да знаеш всичките тези цифри по опаковката какво значат. И като видиш много ватове и малко лумени, нисък CRI, 5000 часа живот, да бягаш от такива продукти.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2010
    Живее в
    Бургас

Когато се нанесох в апартамента и купих едното осветително тяло ми го дадоха с енергоспестяваща крушка Е14. Не съм им привърженик, но взех още една крушка марка Мидеа за 7лв. Първата беше някаква различна марка. И двете крушки работят заедно на едно тяло и примерно се включват в 6 и гасят в 12... Изкараха точно 2 месеца, като втората изгоря един ден след първата... Не ми се занимава да горя бензин да се занимавам с гаранция на крушка от 7лв... та дотук бях с икономиите, сега халогенки или обикновени.

10. Senior Member Аватара на ivodivo
    Тук е от
    Dec 2009

Цитат Първоначално публикувано от dwrbudr Виж публикацията
    Не ми се занимава да горя бензин да се занимавам с гаранция на крушка от 7лв... та дотук бях с икономиите, сега халогенки или обикновени.
    А те пък халогенните или обикновените хич не горят щото... Но пък поне харчат и топлят!
    Недостатък на лед-овете е високата цена и малката гаранция която дават търговците. Каква файда на опаковката да ми пише 50000 часа след като си нямаш идея колко скапан може да е драйвъра им а търговеца си ти дава само 2 год. гаранция... Ако се поеме и гаранция 10-20 години тогава може и тези 50к часа да им обърна внимание!

11. Banned
    Тук е от
    Sep 2003

Цитат Първоначално публикувано от ivodivo Виж публикацията
    А те пък халогенните или обикновените хич не горят щото... Но пък поне харчат и топлят!
    Недостатък на лед-овете е високата цена и малката гаранция която дават търговците. Каква файда на опаковката да ми пише 50000 часа след като си нямаш идея колко скапан може да е драйвъра им а търговеца си ти дава само 2 год. гаранция... Ако се поеме и гаранция 10-20 години тогава може и тези 50к часа да им обърна внимание!
    За това се хващаш за поялника и си правиш сам лед осветлението. като се скапе драйвера си взимаш нов и ледчетат ти светят 50к часа.

LED лентите не са ли решение на проблема с драйвърите?

12. Senior Member Аватара на svetlio1
    Тук е от
    Oct 2008

Цитат Първоначално публикувано от prismehulnik Виж публикацията
    Светльо,че те и ЛЕД са енергоспестяващи,това,че ми указваш темата е безмислено,не съм идиот!........
    Нямал съм за цел да те обидя - общо взето е каша в темата и се говори , както за ЛЕД , така и за "енергоспестяващи"-те ... Идеята ми беше ,че качествените "крушки" си издържат доста .
    Преди 2 год. бях поръчал две ЛЕД "крушки" от Китай за проба - 7W , не помня колко лумена , но си бяха доста силни - ами първо не ми харесаха като разпръскване на светлината и осветяване и второ - не издържаха много ... Иначе "луничките" съм ги сменил всички с ЛЕД и там (почти) няма проблеми - в офиса например светят всекидневно по 5-6 часа и не помня вече кога ги слагах , а са си обикновени китайчета ...

13. Senior Member Аватара на kokovox
    Тук е от
    Jan 2015
    Живее в
    Пловдив

Искам да попитам какъв вид крушки хората тук във форума наричате "енергоспестяващи"? Флуресцентни (CFL)? Всички, които не са с нажежаема жичка? Питам защото такава марка или технология наречени "енергоспестяващи" няма.

14.  

15. Senior Member Аватара на svetlio1
    Тук е от
    Oct 2008

Обикновено се имат предвид тия -
    energospestiavashti-krushk.png

16. Senior Member Аватара на kokovox
    Тук е от
    Jan 2015
    Живее в
    Пловдив

Значи Флуоресцентни - CFL - compact fluorescent lamp. Ами тези вече са нормата и не трябва да се наричат "енергоспестяващи". ЛЕД са новите "енергоспестяващи" въпреки че нещата се променят толкова бързо, че термина "енергоспестяващ" е неточен, според мен.

17. Senior Member Аватара на svetlio1
    Тук е от
    Oct 2008

Аз доколкото се сещам , всичко се сравнява към "нормалните" с нажежаема жичка ...

18. Moderator
    Тук е от
    Nov 2011
    Живее в
    Петрич

To e така щото едно време на крушките пишеше само ватове, нямаше лумени, луксове, цветна температура и т.н. Сега, каквото и да е осветителното тяло, ако нямаш база за сравнение с нещо, няма как да знаеш какво търсиш. А пък, поне в БГ, все още нажежаемите жички са си мнозинство....
    Аз, още преди 2г., смених всичко и сега съм на ЛЕД - реално цялата инвестиция ми излезе около 250лв. и се изби за около 8месеца. Всичко си свети и нямам нищо изгоряло, всичко е на 220V и е на UltraLux с 2г. гаранция. Свързването им е чрез Е27, E14, GU10, T5.
    Този пост е редактиран от tony34al; 31-05-15 в 11:20.
    svetlio1, ivodivo и kokovox харесват това.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 18 от 28 ПърваПърва ... 81617181920 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Енергоспестяващи GU5.3?
    От masterross във форум Купува
    Отговори: 4
    Последно: 20-10-12, 11:12
  2. Енергоспестяващи лунички ?
    От Shizo във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 12
    Последно: 22-11-11, 23:36
  3. Странен проблем с PIR сензор и енергоспестяващи лампи
    От roumen68 във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 24
    Последно: 14-11-09, 19:33
  4. Димващи се енергоспестяващи крушки
    От drianov във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 3
    Последно: 20-02-09, 14:12
  5. Йонизатори и UV лампи
    От galin1 във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 3
    Последно: 09-11-07, 10:27

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе