Re:Войната по пътя и Жертвите
не използвай думата донор , защото гърците са изключително по-безотговрни управляват мотори без каски и рег.номера за огледала да не говорим за клиповете им в ютуб а реално имат по-малко жертви от нас и общата ни колегялност е под всякаква критика , в селата днес се убедих че предимство има този който е по-луд
techno, не само, че съм съгласен с теб, ами съм и писал тук многократно за същите идиотизми, дори ако си спомняш веднъж бях дал номер на един джип, който ме "пропусна" с няколко метра на светофар при негово червено
не виждам как написаното от мен оправдава идиотите, че да ми опонираш :) . само отбелязах, че дали "с", дали "без" кампании - статистиката е една и съща, и без промяна в манталитета, няма как да има промяна в статистиката
аз също карам агресивно, но не и опасно. смея да твърдя, че съм от тези, които адекватно оценяват ситуацията на пътя и реагират навреме и правилно, но колкото и да имам вяра в себе си, няма как да се опазя от другите.
днешен пример - изкачвам тесен път с наклон... де да знам, на око е поне 30, а в най-стръмния участък е сигурно и 45 градуса, че и на завой, и насреща ми леля с мерцедес. предимно поради факта, че е леля, и по-малко заради факта, че е с мерцедес, не й светна да се се отбие и да пропусне ИЗКАЧВАЩАТА се кола.
ей от такива женски и мъжки кифли най-много ме е страх, но за статистиката е хубаво да се каже и нещо друго - преди време делът на леките наранявания по време на ПТП е бил относително много по-висок от сега, защото дали си с запорожка, дали с лада, като се блъснеш с 60 макс няма как да ти се разплиска мозъка по асфалта. сега колите са по-сигурни, но пък скоростите са по-високи, така че крайният ефект е същия.
и на последно място - колите са като компютрите. често проблемът може да е хардуерен, но в 90% от случаите проблемът е в задклавиатурното/задволанно устройство
Цитат:
Първоначално публикувано от CrossBlade
Djia (полицай си, нали), според теб в темата за "войната по пътищата" може би трябва да се обсъжда и глада в Африка?
да, полицай съм и не виждам нищо лошо в това!
не съм казал, че трябва да се обсъжда глада в Африка, но както сам казваш темата е "войната по пътищата" а не "корупцията в МВР" така, че не виждам смисъл да се обсъжда тук!
Цитат:
Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
Djia - кажи ми какво ще стане ако аз предложа подкуп на полицая , но той ми откаже ? -акт с висока глоба и административно наказание . Е дали следващия път ще нарушавам така лекомислено и наивно закона за движение ?
не, няма да стане така!
1. първо няма да се разминеш с глоба, а ще бъдеш задържан за срок до 24ч., защото това е престъпление (както казах по-горе)
2. ще бъде образувано бързо производство по случая, което в рамките на максимум 7 дни ще бъде внесено в съда с мнение за повдигане на обвинение с/у теб по чл. 304, ал.1 от НК който гласи: -"Който предложи, обещае или даде дар или каквато и да е облага на длъжностно лице, за да извърши или да не извърши действие по служба или загдето е извършило или не е извършило такова действие, се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева."...
така, че както виждаш нещата не са така прости както си мислиш и няма да се разминеш само с "акт с висока глоба и административно наказание "...
Цитат:
Фишът се обжалва на място.
фишът не се обжалва не само на място, но не се обжалва изобщо! единственото, което може да направиш е да откажеш да подпишеш фиша, но тогава ти се съставя Акт за същото нарушение, в който също така се описва, че си отказал да подпишеш фиша и той се прикрепя към Акт'а! ако откажеш да подпишеш Акт'а тогава вече там има свидетел, който удостоверява с подписа си, че си отказал и така....
Цитат:
Първоначално публикувано от hristobotev
Djia - Не плюем никого, просто обсъждаме наболял проблем. Дали можеш, да ни помогнеш със статистиката за разобличени и заловени полицаи с подкупи, разкрити от Дирекция Инспекторат ?
Дали можеш да кажеш, колко служители през 2008 година са предали сигнали за корупция в звената на МВР ?
не мога да ти дам отговор на никой от двата въпроса, но относно първия мога да ти кажа, че когато има такъв случай той веднага се разпространява по всички медии в страната и става публично достояние. а относно втория мога да ти кажа, че има и такива случаи, но са по-малко от първия (и това е нормално според мен), та така...
приятна вечер на всички! :Drinks:
Djia въпросът ми е - пиша възражения и после при излизане на нормативния акт - го обжалвам. На 90% се отменя акта и 50% се променя глобата или греша ?
За подкуп- не съм и няма да дам
нека ми пишат акт а аз пиша и възражения.
Много ми се цупят , но какво да правя.
ПП защо като видят "златен талон " ме гледат с насмешка ?
доста години нямам нарушение ( по-скоро не са ме хванали както ще каже някой )
Абе Djia, я кажи ти или твоите колеги, колко лица сте задържали и сте ги подвели по чл. 304, ал.1 от НК за последната 1 година ? :RTFM:
Нещо не ми се връзва логиката ти и действителноста в България ....
Не разбирам защо Закона е изменян 25 пъти за 10 години ? Има абсурдни поправки:
- 4 Октомври 2005г
- 18 Ноември 2005г
- 9 Декември 2005г
- 20 Декември 2005г
- 23 Декември 2005г
- 29 Декември 2005г
- 11 Април 2006г
- 25 Април 2006г
- 28 Юли 2006г
- 8 Август 2006г
Направо безобразна история с прегласуване на членове он Закона от страна на НС почти през ден :081:
ПП. Mr.TECHNO не грешиш, почти 2/3 от Наказателните постановления на КАТ (актовете предхождат НП!!!!) падат в съда. Но фиш не се жали, за това ако ще жалиш нарушение, настояваш за акт. Също така пиши възражения в акта и после пиши въражение по него до Началника(в 3 дневен срок). Най-честото формално нарушение е, че един те спира и "установява нарушението на Закона", а друг полицай ти пише акта. Има ограмна практика в Съда по тези дела. Най-честия абсурд е съкращението ЗДП (ЗАКОН ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ПОМОЩИ) вместо ЗДвП (Закон за движение по пътищата)....
Цитат:
...за това ако ще жалиш нарушение, настояваш за акт...
След което ти излиза наказателно постановление за 50 лв глоба, а ти си обжалвай...
Цитат:
Първоначално публикувано от ЗДвП [url
http://www.kat.mvr.bg/zdp.txt][/url]
Чл. 189. (5) (Отм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., нова - ДВ, бр. 51 от 2007
г.) Не подлежат на обжалване наказателни постановления, с които е наложена глоба до
50 лв. включително.
Edin_Lud - това е за фиш !!!
ако е под 50лв ти пишат Фиш - но ти настояваш за акт и пишеш възражение
@hristobotev много благодаря за съвета - това с кой те спира и кой пише не го знаех - полезна инфоормацийка.
и за съкращенията също - паднах като го прочетох :016:
Цитат:
Djia въпросът ми е - пиша възражения и после при излизане на нормативния акт - го обжалвам. На 90% се отменя акта и 50% се променя глобата или греша ?
както hristobotev е казал, това се отнася в повече за НП и то се обжалва в съда! относно обжалването на АУАН процентите са доста по-ниски!
Цитат:
Абе Djia, я кажи ти или твоите колеги, колко лица сте задържали и сте ги подвели по чл. 304, ал.1 от НК за последната 1 година ? :RTFM:
Нещо не ми се връзва логиката ти и действителноста в България ....
Не разбирам защо Закона е изменян 25 пъти за 10 години ? Има абсурдни поправки:
- 4 Октомври 2005г
- 18 Ноември 2005г
- 9 Декември 2005г
- 20 Декември 2005г
- 23 Декември 2005г
- 29 Декември 2005г
- 11 Април 2006г
- 25 Април 2006г
- 28 Юли 2006г
- 8 Август 2006г
Направо безобразна история с прегласуване на членове он Закона от страна на НС почти през ден :081:
ПП. Mr.TECHNO не грешиш, почти 2/3 от Наказателните постановления на КАТ (актовете предхождат НП!!!!) падат в съда. Но фиш не се жали, за това ако ще жалиш нарушение, настояваш за акт. Също така пиши възражения в акта и после пиши въражение по него до Началника(в 3 дневен срок). Най-честото формално нарушение е, че един те спира и "установява нарушението на Закона", а друг полицай ти пише акта. Има ограмна практика в Съда по тези дела. Най-честия абсурд е съкращението ЗДП (ЗАКОН ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ПОМОЩИ) вместо ЗДвП (Закон за движение по пътищата)....
аз лично не съм задържал никой по този член, просто не работя в КАТ и не се сблъсквам с такива неща! А моите колеги от КАТ за изминалата година също нямат задържани по този чл. Като цяло работя в такъв район, където тази практика да се дават пари на полицаи на пътя не съществува! Това го казвам съвсем отговорно и сериозно! (предполагм някои ще се смеят, но е така...)
Това, което си писал - "Най-честото формално нарушение е, че един те спира и "установява нарушението на Закона", а друг полицай ти пише акта." - не съм съгласен с него! Никъде в закона не пише, че този който те е спрял трябва да ти състави АУАН! Даже АУАН може да се пише от служител, който към момента на извършването на нарушението изобщо не е присъствал там! Колегата, който е установил нарушението пише ДЗ за случая и след това съвсем друг служител може да ти състави АУАН, като за свидетел се пише този, който е констатирал нарущението! Иначе за съкращенията си напълно прав, за това съм съгласен с теб! А относно това - "Не разбирам защо Закона е изменян 25 пъти за 10 години ? Има абсурдни поправки:
Направо безобразна история с прегласуване на членове он Закона от страна на НС почти през ден" - също съм съгласен и не виждам каква вина имат полицаите, които работят на пътя? За това трябва да се питат депутатите! Това е една от многото безмислени неща, които вършат...
Цитат:
Първоначално публикувано от Edin_Lud
След което ти излиза наказателно постановление за 50 лв глоба, а ти си обжалвай...
Това е самата истина - както виждате по-горе никъде не пише, че става въпрос за фиш или акт! Там ясно е написано "наказателни постановления"!
Цитат:
Не си прав! Има доста нарущения, за които да речем не може да се пише фиш, а са длъжни да ти пишат Акт - това е за нарушения, при които се отнемат контролни точки - за тях не може да се пише фиш! Един пример - когато шофираш без предпазен колан - не може да ти се пише фиш за това - пише ти се Акт ( 50лв. ) и ти се отнемат 8 точки!
та така.... :)
приятен ден на всички!
Djia на глоба за колан какво да обжалваш - имаше ли - не , чао, но Акт винаги мога да обжалвам или да пиша възражение - в правото ми е , не ми пука каква е другата наредба.
Същото като КЗП - гаранцията е минимум 24. ако си физическо лице- каквато и гаранция да ти казват , ако е под 24месеца тяхните условия са невалидни ;)
Онзи ден ме спират ей така - защо съм спрял еди къде си?
Питам ги - не виждам знак !!!, след като няма - лек ден.
Питаха дали гумите са ми 4мм - казах - не е Ваша работа , имам маркировки - проверете ги, само че са на 1,6мм а не на 4мм.
@Djia имам директно питане
Полицай може ли да ми проверява дали имам преглед, дали имам платени данъци и дали съм с валидна винетка - щото в последно време май се чува че не са компетентен орган за това. И реших да питам полицай :016:
Цитат:
Пише черно на бяло наказателни постановления. Наказателно постановление има само след акт. Не внимаваш :)
Да ти отговоря аз, Техно. Може. Какъв е източника на информацията която публикуваш ?
Mr.TECHNO - Могат да проверяват винетните стикери, но не проверяват платения пътен данък. Защото това им е вменено от ЗДвП, а данъка се изискна при преминаване на техн. преглед и се предполага, че го има.
Djia - не е така, има си Закон за административните нарушения и наказания :) Дори ЗДвП, препраща към него.
Та там, ясно е описана процедурата, акт се съставя от констатиралия нарушението и са подписва от свидетелите. Този Закон е за всички актове и НП.
Защо е така ?
Защото, може да си седиш у дома и да си пиеш и да дойдат 2 полицаи и да ти напишат акт, че вчера един друг техен колега те е видял да минаваш на червено :))) Или кмета да те актува, че не тоя четвъртък, а миналия петък си пикал в шадравана и те е видял инспектор от чистотата...... е не става така. Който те хване , той пише.
За промените в Закона, не със си и помислил, че полицаите са виновни. Но повечето предложения са били от МС, по предложение на МВР и в частност КАТ.
Цитат:
Първоначално публикувано от Edin_Lud
Пише черно на бяло наказателни постановления. Наказателно постановление има само след акт. Не внимаваш :)
Фиш не се обжалва ( това го разбрахме ) , но акт - да !
Blue1 източника ми е Застрахователите - нямали право в момета да проверяват за винетни стикери- не са се разбрали кой ще събира и как ще дават %.
Даже казаха че и за гражданската щяло да има изменение.
ама каквото чувам , ще стане егати анархията.
Техно, не мога да разбера, твърдиш, че КАТ не могат да те проверяват за винетка ли?
Цитат:
Първоначално публикувано от blue1
Техно, не мога да разбера, твърдиш, че КАТ не могат да те проверяват за винетка ли?
Аз не мога да твърдя, казах - чух нещо и искам да питам полицай дали е така.