Отговор: Ел. автомобили - за колко време се зареждат ?
Всеки си знае себе си.
Не си се разглезил.
Просто на хубавото всеки свиква бързо.
На мен например като зная, че ми предстои пътуване 5 или 5+ часа и не ми се спира.
Особено когато отивам към морето на почивка.
На жената пък хич не иска да спирам на отиване към морето.
Искала "на плажа", а не "в колата и по бензиностанции..." ;)
Разбирам я = повече време на пътя = по изморен се чувстваш.
Отделно на газстанцията спираш за 10-на минути.
На електростанцията за зареждане спирането ще е поне 40 минути...
Засега и аз предпочитам дизела.Както и да карам 900+километра ги минавам с един резервоар.
Ако "икономисвам" минавам и 1050 до 1150км.
За да достигнат двоен капацитет от 800 км на "батериите" ще им са необходими поне още 10 години.
За 900+км или 1100+км да не говорим, но поне едно 15-на години.
Дотогава дизел.
А може би и бензин с който ще изминавам 700км, но пък удоволствието ще друго...
================================================================================================
А бре и аз ставам фен на електричките и следващата ще е или електрическа или бензинова.Според зависи.
Не мога да се примиря, че ако тръгна за Гърция и трябва да измина 700+ км ще трябва да спирам поне 1 път, а най-вероятно 2 пъти с електрически автомобил, защото зарежаднето по път няма да е пълноценно...
А да "ми виси гилотината" на изчерпаната батерия над врата докато отивам на почивка, това няма как да стане!
Вземи си хибрид - Шеви Волт или Тойота Приус.
Малко е бавничка тази змия
От няколко месеца имам на разположение някаква TV-програма наречена "Авто мотор спорт". Немска е, с български превод.
В нея има различни предавания свързани с ревюта и тестове на автомобили.
Един от водещите в тия предавания е Кристиян Менцел ((бивш)състезател от Ф1). Освен че е разбирач, много приятно предава емоциите (възхищение или разочарование) от автомобила който се тества.
Та преди няколко дни, Менцел направи тест на "Mercedes SLS500 AMG electric".
В началото каза, че е "чувал" за електрически автомобили, но винаги ги е неглижирал. И сега му е първия допир с такъв. След което почна пробното кръгче. Той почна да се пули и да вика "леле, мощна е, наистина". А по някое време настъпи рязко и видимо се залепи за облегалката. Изражението му беше едновременно кеф, изненада и учудване (когато изразява учудване имитира нещо като "шашване" с увиснало чене).
Преди няколко дни имаше ревю на аналогичния спортен модел на BMW, ама не си спомням точното означение на модела.
Много професионално заснето видео TopGear относно Тесла Модел X и Ню Йорк. Ех Ню Йорк да изглеждаше така чист и на живо......
https://www.youtube.com/watch?v=C0deY1l2tAw
Според мен, тази еуфория по електричките ще е до време. Не мисля, че бъдещето е тяхно - въобще, но сега е модерно/ и доста скъпо, обаче/. То и фотоволтаиците бяха, преди 5г, панацеята, светлото бъдеще, но.... истината е по друга. Най малкото оценки могат да се дават след един, два пълни цикъла на използване. До сега няма и един цял - а почти съм сигурен, че след износването им, фотоволтаичните паркове ще намалеят драстично.
За мен, поне в момента, хибридите са по идейни.