Резултати от 1 до 2 от общо 2

Адаптивни светлини при автомобилите

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #1

    Адаптивни светлини при автомобилите

    Адаптивни светлини при автомобилите - една малка революция в чаша вода. Но за да се стигне до нея, трябваше да се развият много други съпътстващи технологии.

    Накратко:
    Вътре в автомобилния фар, има управляема матрица от мини огледала, като под управляеми, се има предвид да се управлява техния ъгъл на наклон, като става въпрос за милиони такива мини огледалца и висока скорост на промяна на ъгъла им поединично, частично, или накуп.
    (Може да се направи аналогия с паметта на видеокарта, която в някакъв смисъл е матрица, която е управляема побитово.)
    И към тази матрица от миниогледалца се насочва източник на светлина.
    Също така, сама по себе си, тази матрица е безполезна, ако няма умно управление. А такова вече може да има и то в много аспекти. Най-простата е да се прожектира някакво мултимедийно съдържание (визуалната му част, не звуковата) чрез фаровете (както е в началото на клипа на Audi по-долу). Т.е., автомобилните фаровете стават (и) на мултимедиен проектор (при това хипотетично с 3D възможности с още малко хардуер ... , щото фаровете са два).
    Но голямата сила на тази технология за момента е да се обработват образите от бордовите камери и да се правят изкуствени сенки в части от осветяването (като самото осветяване е с максимален интензитет и е насочено напред под широк ъгъл). В това дълго изречение се има предвид такова нещо - фаровете са на дълги и с широк ъгъл, но чрез камерите се идентифицират насрещни коли/пешеходци/смяна на ленти и чрез компютърното управление част от огледалата се "затъмняват" (сменя им се ъгъла), така че да се получи сянка само върху насрещната кола/обект. Съответно пред колата има огромна осветена площ, но никой в тази площ не е заслепен !

    По-долу са по един клип на Audi и на Mercedes. В Ютюб има още. По отношение на сравнението направено от немското АМС, то при Мерседес са по-напред от Ауди в разработването на тази технология (в разработването на софтуера за управление преди всичко, при хардуера с ъгъла на огледалата е еднакво).

    Вероятно ще трябва и малко законови регулации по въпроса, щото към днешна дата нормативно има само понятия "къси" / "дълги" / "дневни".
    А при тази технология остават само дългите (не че е задължително да са само те), но са дълги "с динамични изрязвания", такива че твоята светлина да не пречи на никого пред теб.
    Също така, може би ще има и софтуерен светлинен асистент - светлината се управлява, както е в клиповете при смяната на лентата, така че одветяването отпред допълнително да подсказва нещо и да улеснява шофьора.



    Този пост е редактиран от MitkoS; 04-01-23 в 10:30.

  2.  
     
  3. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #2

    Отговор: Адаптивни светлини при автомобилите

    Има си и къси светлини - не заблуждавай хората :-) .

    Лично съм ги виждал/ползвал на MB GLS . Потвърждавам, че това е една от най-големите благини и трудно има друга която да се сравни с нея.

    Има и къси(поне на МБ GLS), но може да се каже, че ползването им е безпредметно .

    При включени адаптивни светлини пред колата става ден и отгоре на това колата с дисктроник или с някакъв такъв "радар" си засича автомобилите които застигаш пред твоята кола и още на около 300 метра напред "реже" светлините и прави едно тъмно петно зад колата която застигаш. Някъде до около 1.6 метра на асфалта/пътя зад задната броня. Отстрани също реже, но само там където е автомобила. Ако в насрещното платно няма никой - там си го осветява.

    При насрещно идващ автомобил го засича на около 700 до 800 метра и също реже светлините там където се намира насрещния автомобил.

    Адаптацията на светлините става сравнително бързо за 2-3 секунди, но може да се каже, че в първата секунда и половина е основното "нагласяване", след това до 3-тата секунда просто прави фината настройка с малки ъгълчета и около колата.

    След задминаването/разминаването , ако няма други автомобили на пътя - светлините се връщат в първоначално положение.

    Ползването им в натоварен трафик по магистрала или шосе е спорно, доколкото постоянно ще се адаптират светлините и почти няма да имат време да светят без да са в процес на адаптация...

    БЛАГИНА е и то голяма.

    На практика обезсмисля ползването на къси светлини, но за да е спазено законодателството такива има на колата.

    Предпочитам я в сравнение с адаптивното окачване, което се регулира от шофьора с копче/врътка...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Светлини - крушки и др.
    От vencifcl във форум Автомобили
    Отговори: 14
    Последно: 14-08-22, 12:54
  2. Камера със скрити IR светлини/диоди
    От balgarin във форум Фото и видеокамери
    Отговори: 6
    Последно: 10-02-20, 10:00
  3. Отговори: 4
    Последно: 09-04-11, 21:46
  4. Препоръка за халогени H7 за къси светлини
    От roumen68 във форум Автомобили
    Отговори: 29
    Последно: 24-02-07, 16:08
  5. [ПОЧНА СЕ] 250 лв. екотакса за автомобилите
    От Black Adder във форум Коментирай новина
    Отговори: 16
    Последно: 24-11-06, 17:56

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе