Вижте резултатите от анкетата: Имате ли длъжностна характеристика?

Гласували
60. Не можете да гласувате в тази анкета
  • ДА

32 53.33%
  • НЕ

18 30.00%
  • Това пък к'во е?

10 16.67%
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 34

Длъжностна характеристика

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

Re: Длъжностна характеристика

Истината е, че дори и да имат ДХ [DirectX ], повечето хора правят и съвсем странични неща, просто за да си запазят работното място.

2.  

3. kod
    kod е на линия
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Една добре написана длъжностна характеристика няма с какво да помогне на работника - тя е изцяло в полза на работодателя.
    В нея се споменава какво трябва да правиш за да не се стигне до дисциплинарни наказания, както и е упоменато, че трябва да се занимаваш с други, недефинирани в характеристиката дейности ако началникът ти ти постави такава задача.

4. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Моето мнение е същото.
    В UK да кажем в длъжностната характеристика има и задължително ограничение или по точно рамка, конкретно за всяко задължение.
    Да кажем задължение да прави еди какво си, но в "рамките на".
    Това е извоювано от синдикатите им. Все пак някаква защита от хаотично-произволни разпореждания от прекия ръководител.

Докато нашите ДХ винаги те поставят "от страната на мама". Надявам се обаче това да се промени. Дано и профсъюзните организации малко си променят начина на работа и приоритетите.

5. Member
    Тук е от
    Oct 2006

.

6. Member
    Тук е от
    Mar 2006

Цитат Първоначално публикувано от nocToRHHo 3JIo
    Къде е безопасността? Обяснявам простичко. Даже и да не стане случаят със съда и поправките на Ghost, ако утре на работното ти място нахлуе инспектор и ти нямаш длъжностна характеристика, фирмата има два избора:
    - да плати глобата от джоба си
    - да плати глобата от заплатата ти
    Сещай се какво ще се случи. Убеден съм, че на фирмите във група 2 процентът никак не е малък.
    nocToRHHo 3JIе
    От къде на къде ще плаща глобата от заплатата ми?
    До колкото разбирам тази ДХ е грижа на работодателя, тогава защо да плаща глобата с моята заплата? Да не говорим, че тя моята заплата сигурно няма и да стигне.

Аз дори не знаех какво означава и какъв е смисъла от тази ДХ преди Ghost да пусне анкетата. И май гласувах грешно (с НЕ). По-вероятно е да имам такава, но просто да не съм я виждала.

Струва ми се, че в България повечето такива документи са по-скоро формалност и малко хора им обръщат внимание. Българите не са свикнали да си търсят правата и да разчитат на правосъдието. Най-малко защото разходите за адвокати и разни други правни такси са непосилни (или поне излишен разход) особено за човек, останал без работа. Още повече, че до колкото ми е известно едно такова дело може да се проточи с години...

7. Member
    Тук е от
    Oct 2006

.

8.  

9. kod
    kod е на линия
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

И въобще кой говори за това?
    Всички, освен теб...

Има и нещо друго, в което съм убеден
    Че Крис и Малоун всъщност нямат длъжностна характеристика. Така че спорът е излишен.
    Сефте да си убеден за нещо, което не е вярно... Не ти ли омръзна
    Имам длъжностна характеристика, надлежно подписана и подпечатана 2004г. Имам и допълнения към нея от 2005-а и 2006-а.

За спора - аз не споря с никой, изказвам мнението си. А на теб не ти ли омръзна да се изказваш некомпетентно по всякакви теми от общ характер? Добре е все пак, че само в дъра-бъра взимаш дейно участие...

Даже може отнякъде да изкара длъжностна характеристика в отдел кадри и да се окаже, че само ти си нямаш такава. Т.е. отнесла си се небрежно към нея!
    Да ти минава през ум, че длъжностната характеристика трябва да е подписана както от работодателя, така и от работника??? И изкарването на такава откъдето и да било не върши работа, след като не е подписана?

10. Member
    Тук е от
    Mar 2006

nocToRHHo 3JIe, въпросът ми беше по-скоро риторичен, не с цел да ми отговаряш. То е ясно, че шефа винаги може да намери причина да ти клъцне заплатата.

Даже може отнякъде да изкара длъжностна характеристика в отдел кадри и да се окаже, че само ти си нямаш такава. Т.е. отнесла си се небрежно към нея!
    Чакай малко сега! Тази ДХ в джоба си ли трябва да я нося (ако имам такава), че като дойдат въпросните лоши на проверка да им я покажа? Що за глупост?! Аз изобщо трябва ли да имам екземпляр? Или май говориш наизуст?...

11. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

Цитат Първоначално публикувано от fanta orange
    Само не ми е ясно как може да стане това нещо ,и с какво право ще го направи!!
    Никoй няма правото да ти отдържа пари без твое съгласие.
    Бе ти си ела в България и ще видиш как става...

12. Member
    Тук е от
    Oct 2006

.

13. Member
    Тук е от
    Mar 2006

nocToRHHo 3JIе, сега пък искаш да кажеш, че ще ми фалшифицират подписа ли?!?

Силвия и Фанта :
    1. Длъжен си да представиш ДХ при проверка на работното ти място. Ако ходиш да копаш на крайни адреси и те сбарат във канала, вече не съм сигурен как е. Не се заклевам и какво става ако от канцеларията изкарат, пък ти кажеш, че твойта е "в къщи". Във всички случаи говори мза случая на наказание.
    Всъщност в лично моята ДХ аз съм се разписал точно подир изречението "Запознат съм с ДХ и разполагам с неин екземпляр".
    За сефте чувам, че трябва да си нося документите, които съм подписала всеки ден на работа... Я ми покажи къде го пише това, че да се образовам...

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

fanta orange, 100% си прав, ако договорът ти с фирмата е читав. Tогава, ако получиш по-малко от обещаното по договор, имаш пълното право да се разправиш с работодателя чрез съда. Въпросът е, че в БГ много работят по една "схема-хризантема"...

(числата си ги измислям, само за по-лесно онагледяване)
    Договаряш се за 1000лв заплата. (устно, на интервюто)
    Сключваш договор, в който черно-на-бяло пише, че ти се полага възнаграждение от 400 лв примерно. Осигуровки, трудов стаж и т.н. ти се изчисляват в/у тази заплата от 400лв, а "под масата" в края на месеца получаваш още 600 лева, които допълват сумата, за която реално си се договорил с фирмата. Точно от тези 600 лева могат да те порежат, защото не са декларирани никъде. Оплачеш ли се, ще навлечеш ужасен проблем на фирмата, но и на себе си.

16. Member
    Тук е от
    Nov 2004

Цитат Първоначално публикувано от fanta orange
    1:попадам на една обява-харесва ми
    2:подавам нужните документи-cv,мотивационно писмо,диплом,квалификационни документи,фотокопие на шофьорската ми книжка,и така нататък
    3:явявам се на определената ми среща от тях
    4:назначават ме,(няма значение какъв ми е договора,с определена дата на изтичане,или не)
    5:Подписвам си договора,и от тук на татък не се занимавам с нищо друго освен работата си.
    ...
    Дотук добре. Да опитам да обобщя как виждам вариантите:

6а. Идва проверка от РИОТ (примерно), установява наличието на липса и прави предписание.
    7а. Работодателят прави Длъжностна Характеристика или те кара сам да си я направиш ("Ама това е ваша работа.", "Нищо, ти по-добре знаеш какво правиш, ние ще я редактираме.").

6b. Идва проверка и директно наказва. Естествено има и предписание.
    7b. Глобата се плаща от работодателя (задължението е негово). Ако иска, те наказва - държи и ножа, и хляба - зависи доколко си му съдействал пред проверката. Само че за нещо друго, защото за това можеш да го осъдиш и след време. Ако имаш доказателства, де; обикновено нямаш.
    8b. Някой пише ДХ - няма как, при повторно нарушение глобата ще е по-голяма.

6c. Почваш да лазиш по нервите на работодателя - кръшкаш, скатаваш се или си по-некомпетентен, отколкото е очаквал.
    7c. Уволнява те поради неизпълняване на служебните задължения.
    8c. Завеждаш дело.
    9c. Автоматично го печелиш - делото няма изобщо да се разглежда, ако работодателят не представи подписана от теб ДХ със съответната давност.

6d. Сещат се, че трябва да имаш ДХ. Може би се сетили за a, b или c.
    7d. Пишат ти ДХ.
    8d. Не си съгласен и не можете да се разберете ("Ама ние друго говорихме, като постъпвах.").
    9d. Случаят се решава от съд - налице е "трудов спор по изпълнение на трудовото правоотношение".

Обратно към анкетата: имам подробна длъжностна характеристика, обновявана и преглеждана редовно. Отскоро съм с друго име на длъжността, като засега изпълнявам същите задължения - предполагам, че когато и на двете страни се изясни какво всъщност трябва да правя, ще подпишем нова. Ако си направя новата сам и я представя, ще имам подписи още същия ден, но ме мързи, а и не е лесно.

Добавено:
    Кодекс на труда, глава шеста, раздел I, чл.127, ал.1:
    Работодателят е длъжен да осигури на работника или служителя нормални условия за изпълнение на работата по трудовото правоотношение, за която се е уговорил, като му осигури:
    1. работата, която е определена при възникване на трудовото правоотношение;
    2. работно място и условия в съответствие с характера на работата;
    3. здравословни и безопасни условия за труд;
    4. длъжностна характеристика, екземпляр от която се връчва на работника или служителя при сключване на трудовия договор;
    5. указания за реда и начина на изпълнение на трудовите задължения и упражняване на трудовите права, включително запознаване с правилата за вътрешния трудов ред и с правилата за здравословни и безопасни условия на труд.

17. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Абе ДЗВЕР, ти наистина някой път ме учудваш. Как можеш да говориш нашироко по неща, от които силно казано, имаш едва бегла представа?!

От 2004 година насам, всяка година подписвам ДХ. И за твое сведение, подразделения на институцията, в която работя имат немалко актове за неизпълнение на разпореждания на трудовото законодателство. Ние не сме над държавата, нещо повече, някой път въпроса е политически, без да навлизаме в подробности.

И какви дупки, за какво копаене ми говориш?!
    Въобще не съм длъжен да представям на никого длъжностната си характеристика. Дори не съм длъжен да я пазя. Искат я от работодателя, изготвянето и връчването е негово задължение, не мое. Тя трябва да стои близо до трудовия ми договор в ресорния отдел или дирекция, а не в джоба ми.

За длъжностна характеристика мене никой никога няма да ме закача, ако ще и да съм я използвал не по предназначение [OO]. В мой интерес е да я пазя при някакви трудови спорове, но не и за да я представям на някого.

.:: EDIT ::.
    Даже сега си попрегледах папката с документите.
    Не 2004-та, а 2001-ва година съм си подписал първата длъжностна характеристика, въпреки, че не е била императивно изисквана от Закона.

18. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от Malone
    Абе ДЗВЕР, ти наистина някой път ме учудваш. Как можеш да говориш нашироко по неща, от които силно казано, имаш едва бегла представа?!...
    Malone, наистина ли се учудваш? Щото аз - не!

nocToRHHo 3JIo, интересно ми е, какво аджеба пише в твоята длъжностна характеристика? Направих си труда и преброих, че днес в работно време си спорил люто по три теми във форума, като в седем поста си написал 115 реда . Като тези писания са подкрепени с ровене в интернет за доказателства. Вчера, като първи работен ден и като по-отпочинал, постовете са били 18 , в 127 реда, по 5 теми. В събота и неделя - по-слабо - все пак са почивни дни ! Е, такава производителност няма никой във форума! Дано и в работата си така продуктивен! Е, не може да убегне факта, че 99,5% от писаното са спорове със всички и за всичко, но какво пък толкова! На когото не му харесва - да не спори ! Нищо лично. Поздрави!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Климатик Osaka CH-17-SL Характеристика
    От Tihomir Stankov във форум Климатици Osaka
    Отговори: 19
    Последно: 04-11-17, 18:41

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе