Вижте резултатите от анкетата: Имате ли длъжностна характеристика?

Гласували
60. Не можете да гласувате в тази анкета
  • ДА

32 53.33%
  • НЕ

18 30.00%
  • Това пък к'во е?

10 16.67%
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 34

Длъжностна характеристика

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

Длъжностна характеристика

Да уточня за тези, които отговарят с "ДА": Не става дума да знаете какви са ви задълженията, а да имате този документ черно на бяло към договора си.

2.  

3. Banned
    Тук е от
    Sep 2004

Re: Длъжностна характеристика

за който не знае какво е това :

- ако имате такова "черно на бяло" - можете да откажете да извършвате дейности, които не са упоменати там(изключение за мвр и мно/мо по новому/ - там първо се изпълнява, после се мисли).

4. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Да, освен ако едно от задълженията ти не е да изпълняваш устни и писмени разпореждания от прекия си ръководител, с изключение на незаконните.
    Така че ... с нея и без нея, все едно.
    Даже по добре да нямаш. В съда минава номера "Ми аз не знаех, нямах длъжностна характеристика"

5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

Цитат Първоначално публикувано от Malone
    Да, освен ако едно от задълженията ти не е да изпълняваш устни и писмени разпореждания от прекия си ръководител, с изключение на незаконните.
    Така че ... с нея и без нея, все едно.
    Даже по добре да нямаш. В съда минава номера "Ми аз не знаех, нямах длъжностна характеристика"
    По-голяма дивотия в последно време май не съм чувал.

6. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Това дали ти си чувал едва ли ме касае.
    Аз нали виждам всяка година една и съща длъжностна характеристика.
    Те не са от вчера.

Пък където по вътрешен правилник се изисква длъжностна характеристика, а такава не е дадена на служителя за подпис е достатъчно основание на съда за решение в полза на уволнения работник, ако това е "дивотията" за тебе.
    Ако не е престъпление разбира се, говорим за неизпълнение на служебните задължения

7. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

Дали е по-хубаво да имаш или да нямаш Длъжностна Характеристика [ДХ]?

Ако имаш не могат да те карат да вършиш дейности неприсъщи за заеманата от теб длъжност - позоваваш се на договора си, защото той е сключен за длъжност.

Ако нямаш, почти във всеки договор пише, че трябва да изпълняваш нарежданията на началниците - казват ти да чистиш кенефите, чистиш, нищо, че си зам.директор - винаги има по-голям риба.

Сега би ли обяснил какви са твоите аргументи да твърдиш, че е по-добре да няма ДХ?

8.  

9. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Обясних мисля.
    Ако трябва да имаш, а ТРЗ-то не го е подготвила своевременно, началника не ги е подписал понеже няма време, не са ти предоставени за подпис и бла, бла, бла ... имаш шансове, ако не си си изпълнил някое задължение прекратяването на договора ти да не е законно според съда, защото никъде не е упоменато какво точно си длъжен да вършиш, а Закона изисква такова уточнение [писмено].
    Не говорим за морал, а за добър адвокат и съд.
    Това имах предвид, примери безброй, поне в моята сфера от преди 4-5 години, когато въведоха ДХ.

10. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

По твоята логика може да работиш и без договор. Само ми е чудно как ще докажеш, че си работил.

Иначе няма казус "ако трябва да имаш" - съгласно чл. 127, ал. 1, т. 4 от КТ, при сключване на трудовия договор работодателят е длъжен да връчи ДХ на работника или служителя.

Както си мислиш, че със съд, може да си решиш всички проблеми, така може и да останеш с пръст в уста. Ако се стигне до съд, фирмата набързо изважда ДХ, за които е "нямало време", началник и представител на ТРЗ ти анулират договора с бележка "след проведен разговор отказва да подпише ДХ" и в съда се получава няколко "свидетели" с/у твоята дума, а ти естествено нямаш копие от ДХ, защото изобщо не са ти представили ДХ. Какво правим тогава?

Що за логика "по-добре фирмата да не е изрядна към мен, че да мога да се защитя в случай, че се издъня"!?. Ами дай да не ти плащат възнаграждението и в случай, че се издъниш, ще може да си поискаш неизплатените заплати по съдебен ред...

Аз пък искам работодателят да е изряден спрямо мен, а в случай, че се издъня, да си понеса наказанието.

11. Banned
    Тук е от
    Sep 2004

Цитат Първоначално публикувано от Ghost

....
    Аз пък искам работодателят да е изряден спрямо мен, а в случай, че се издъня, да си понеса наказанието.
    а аз пък искам да ми плаща извънреден и неприсъщ труд - щото варианта аз да се издъня - просто го няма като възможност .

12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

Цитат Първоначално публикувано от Zaphod B
    а аз пък искам да ми плаща извънреден и неприсъщ труд - щото варианта аз да се издъня - просто го няма като възможност .

"неприсъщ труд"...такова понятие май няма, а ако полагаш извънреден труд, който не ти се плаща, значи работодателят ти не е изряден спрямо теб.

13. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

По твоята логика може да работиш и без договор. Само ми е чудно как ще докажеш, че си работил.
    Излишни разсъждения без никаква връзка с казуса. Както казах, нищо не искам да доказвам, просто представям моето мнение.

Иначе няма казус "ако трябва да имаш" - съгласно чл. 127, ал. 1, т. 4 от КТ, при сключване на трудовия договор работодателят е длъжен да връчи ДХ на работника или служителя.
    Мислех, че стана ясно, че началото на трудовия ми стаж датира доста преди въвеждането на длъжностни характеристики и имам достатъчно впечатления преди, в преходния период и сега. Колкото и да ти е чудно, за някои работодатели преходния период все още продължава.

Както си мислиш, че със съд, може да си решиш всички проблеми, така може и да останеш с пръст в уста. Ако се стигне до съд, фирмата набързо изважда ДХ, за които е "нямало време", началник и представител на ТРЗ ти анулират договора с бележка "след проведен разговор отказва да подпише ДХ" и в съда се получава няколко "свидетели" с/у твоята дума, а ти естествено нямаш копие от ДХ, защото изобщо не са ти представили ДХ. Какво правим тогава?
    Длъжностната характеристика е административен акт и като такъв подлежи на обжалване, ако не си съгласен с нея. Ще рече, вписваш в нея, че имаш възражения и възразяваш в срока по ЗАП.
    Така че, "няколко свидетели" е рехав вариант за пред съда. И въобще това, което си чувал или си мислиш е далеч от истината. Никой съд няма да влезе в ситуацията "двама свидетели" срещу "други двама" мои, защото и аз ще доведа. Хипотетично. Ще свидетелствам, че на датата и в часа на връчването съм бил на коренно различно място. И моите колеги няма да бъдат колеги, а независими, ако ме разбираш какво искам да кажа. Няма такъв съд, който да се постави сам в такъв капан.

Що за логика "по-добре фирмата да не е изрядна към мен, че да мога да се защитя в случай, че се издъня"!?.
    Има нарушения, които не са с тежест за уволнение, но могат да се използват за несправедливо уволнение. В резултат на нещо субективно, лично отношение, нямащо връзка с работата. Това имам предвид, а не спорадично или системно неизпълнение на служебните задължения.

И повтарям, моля те, не искам да споря. Написах лично мнение, засягащо практическите аспекти на прилагането на ДХ, материя, в която смея да твърдя, че съм в пъти по-подготвен от тебе, повярвай ми. Имам поглед и от двете страни, че и независими наблюдения в третата [съда].

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

Ясно, значи въз основа на много наблюдения от много страни в/у "материята" ти стигна до великия извод за "практическите аспекти на прилагането на ДХ", който гласи:

Цитат Първоначално публикувано от Malone
    Даже по добре да нямаш [ДХ*].

Е, аз нямам...повече въпроси.

---------
    * - добавено от мен, за да не се губи смисъла

16. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Не е нужно да ме иронизираш. Имайки поглед и от двете страни, не стана ли ясно, че съм и практикувал тази материя?

Да, в определени ситуации е по-добре [за теб] работодателя ти да е допуснал административен пропуск, неизпълнявайки задължението си по чл. 127, ал. 1, т. 4 от КТ.
    Лично за мен, Кодекса на труда е с достатъчно възможности за дефиниране на трудовите задължения ангажиращи работника с отговорности [чл. 126].
    До Август 2004 длъжностните характеристики бяха екзотика, а аз нямам спомен в отношенията работодател-работник да е имало някаква анархия.

В по-развитите страни, това е документ, който помага и на двете страни, но тук е бюрократичен лост, който може да се използва не по предназначението му.
    IMHO, подчертавам!

17. Member
    Тук е от
    Oct 2006

.

18. Member
    Тук е от
    Jan 2005

Аз имам длъжностна характеристика, но това ни най малко не пречи на началниците да ти нареждат да правиш каквото искат те. Така че и аз не съм видял досега голяма полза от самия документ.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Климатик Osaka CH-17-SL Характеристика
    От Tihomir Stankov във форум Климатици Osaka
    Отговори: 19
    Последно: 04-11-17, 18:41

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе