Като казвам "полимерни опаковки" имам в предвид всички видове
- бутилки за безалкохолни, прясно мляко, бира, вино, ракия....
- чашки за еднократна употреба за кафе, чай, безалкохолни.....
- кофички за кисело мляко, сметана...
- кутии за сирене краве масло, сладолед...
- тарелки за кайма, сладкиши....
- вакууми за колбаси, сирена, кашкавали, кремове....
- опаковки за шоколади, вафли, снаксове....
- торбички за еднократна употреба...
Не се разграждат, въргалят се на всякъде, вятърът също ги гони! В магазините по-малко от 3% от клиентите отказват найлоновите пликчета и торби. Останалите, ако има начин всеки артикул в отделна торбичка...
Резултати от употребата им
Petel.bg - новини - ВНИМАНИЕ! ШЕРИЛ КРОУ: ХВАНАХ РАК, ЗАЩОТО ПИЯ ВОДА ОТ ПЛАСТМАСОВИ БУТИЛКИ
Вредни ли са бебешките бутилки за хранене – Lady-5.com
http://www.zdravosloven.com/portal/s...zvane-138.html
Най-отровните съставки в храните и опаковките - LadyZone.bg
Българската агенция по безопасност на храните мълчи... Българска Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ)
Инспекцията за Опазване и Контрол на Общественото Здраве...също мълчи и дори напротив изисква от производителите да опаковат всичко поотделно в торбички.
Личното ми мнение, че по-добра опаковка от хартията /може в комбинация с парафин или полиетилен от външната страна/ за хранителни и месни стоки няма! При изхвърляне в кофите за смет не се разнасят тези отпадъци така, както сега от кучета и котки! Не хвърчат из въздуха и не се кичат по дърветата! Лесно се събира и унищожават! По-хигиенично е! Лошото е че в момента нямаме работещо разделно събиране на боклука.
Уж вдигнаха акциза за торбичките но пак се въргалят навсякъде - а си мисля че ДДС-то е начина за ограничаване на потреблението на една стока.