Отговор: Какви мерки да се предприемат в пенсионната реформа?
Спри източването на бюджета, ДДС от фиктивен износ, фирми с милиони задължения към държавата прехвърляни на цигани, невзети митнически сборове и акцизи, контрабандата, разхищенията на администрацията 3.5 милиарда всяка година в безмислени проекти и реформи и т.н. всичко това са двуцифрени милиарди щети нанасяни всяка година не от тези 300-400к работещи за около минималната заплата и вероятно в бюджета ще се окажат много повече пари и за здраве и за пенсии и за социални дейности...без да правиш концлагери тук!
Това са проблеми предизвикани от конституцията, законите, контролните органи. Само укриването на данъци е 2 милиарда лева годишно. Спирачките за реформите са три - народа, държавните служители и партиите.
Трябва да се премахнат давността за престъпление, имунитетите, рязко съкращаване на държавните работници(с 25%), нови правилници на работа за контролните органи. Кранчетата през които изтичат държавни средства към частни джобове са много, а пенсионната система е едно от тях - да се придържаме към темата. За останалото има отделна тема - "спасяването на България"
отново повтарям, пък ти ме обвинявай в повтаряне:
проблемът на пенсионната система не е в изхода, а във входа!
проблемът не са прекалено многото излизащи пари, а прекалено малко влизащите
следователно не трябва да мислим рестриктивно, а експанзионистично
няма система в света - нито финансова, нито биологична, нито държавническа, която да печели от ограниченията повече от разширенията
и пак да повторя - проблемът не е на изхода, т.е. парите за пенсионерите не са много (дори напротив - прекалено малко са), а на входа са малко (прекалено ниски доходи, които формират ниски постъпления)
ти се опитваш от една 10 литрова кофа, пълна с 5 литра, от която трябва да се източат 7 литра, да решиш проблема, като намалиш нуждата от 7 на 5 литра
аз казвам: нека я напълним до 10 литра и всичките да ги раздадем
твоето решение се ограничава вътре в самата система, което го прави изначално порочно и напълно в съответствие на харесвания от теб Дянков: "Държавата е фирма, всеки клон трябва да е на печалба"
само дето:
1. държавата не е фирма
2. дори в една фирма има клонове, които се поддържат, макар и на загуба, по ред причини
моето решение не може да се ограничи само в самата пенсионна система (и ти не го хареса по-горе), а засяга целия конгломерат от системи (и икономика, и бюрокрация, и престъпност, и т.н.)
Цитат:
Първоначално публикувано от
FearMe
аз казвам: нека я напълним до 10 литра и всичките да ги раздадем
Ами аз какво казвам? Същото, като накараме тези, които нямат принос към кофата, но са точили от нея..сега да я напълнят. Тоест да върнат парите.
Цитат:
FearMe
твоето решение се ограничава вътре в самата система, което го прави изначално порочно и напълно в съответствие на харесвания от теб Дянков: "Държавата е фирма, всеки клон трябва да е на печалба"
само дето:
1. държавата не е фирма
2. дори в една фирма има клонове, които се поддържат, макар и на загуба, по ред причини
Оставам на мнението, че държавата трябва да се управлява като фирма....а народът е клиент. В случая и двамата не изпълняват задълженията си в този обществен договор. Народът лъже, укрива, краде, не плаща, изпаднал в апатия...но постоянно иска. Държавният апарат е корумпиран и краде. В случаят за да не краде, отделяме пенсионната система от задълженията на държавата и я правим самостоятелна. Колкото по-малко парични фондове са под контрола на държавните служители, толкова по-малки ще са шансовете им да откраднат или прахосат нещо. Същевременно това ще се отрази "възпитателно" за народа....знаеш защо.
100% само частни пенсионни фондове...частни здравни фондове - това ще намали рязко източването на двете системи.
мда и фонда като го продадат на някоя офшорка и сбогом пенсия ..
само не отговори на въпросите - осигуряват ли те на пълна заплата, Към онези 450 000 ли си, които не плащат осигуровки.
А какво се хабите да пишете тук е ясно- чесане на езици ( пръти ) и убиване на свободно време.
Цитат:
Alexi
Много добре казано, но тези фондове, както и другите от подобен тип, имат малко по-различен статус и условия за продаване. Подобно на банка са, и се следят малко строго, за разлика от други държавни институции с такава дейност.
Цитат:
Mr.TECHNO
само не отговори на въпросите - осигуряват ли те на пълна заплата, Към онези 450 000 ли си, които не плащат осигуровки.
Удържат ми на пълната заплата. Прегледах си фишовете и разпечатките за изминалите две години във фонд Доверие. На сайта им, в момента няма как да проверя, трябва да отида до офиса им във Варна и от там да поискам код за достъп.
Цитат:
Alexi
Отдавна пиша за забрана, оперирането на офшорни фирми на българска територия. Пълна забрана във всички сектори.
Цитат:
Alexi
Фонд не се продава, продава се дружеството за управление на фонда, а КФН следи всяка дейност там. Ако дружеството играе мръсно КФН може да отнеме лиценза и да сложи ръка на фонда, като прехвърли партидите в други фондове. Друг е въпроса имаме ли КФН, който да си върши работата...отчитайки събитията от май миналата година - НЕ!
Цитат:
Tommorow
Друг е въпроса имаме ли КФН, който да си върши работата...отчитайки събитията от май миналата година - НЕ!
Прехвърлянето на парите от професионалните пенсионни фондове, го направиха, за да могат минъорите, да получат високи пенсии..независимо, че работодателите им не са ги осигурявали или почти нищо не са внасяли...В противен случай щяха да получават по 50 лева пенсия.
Вместо да подгонят работодателите за неплащането на осигуровки.. обраха фондовете, като прехвърлиха парите от личните партиди във НОИ....и така ограбиха мнозинството/народа за да може малка част от него да вземе незаслужени пенсии.
Има доста фирми, които дължат милиони за осигуровки, а НОИ, финансовото и правосъдното министерство само сключват споразумения за отлагане на плащанията в бъдеще...или опрощаване. Порочни практики, които не спомагат с нищо на системата. Отдавана пиша тук, че с промяна на конституция и закони, собствениците на фирмите трябва да носят лична отговорност - като физически, а не като юридически лица. Така при нарушения, ще бъдат заплашени от затвор и конфискация на личното имущество - добър стимул да спазват законите.
Съмнява ме, че голяма част от трудовите договори в провинцията, не се регистрират в НОИ, затова ни трябва държавна система за лична електронна регистрация на всеки работник при смяна или напускане на месторабота. Така в НОИ ще могат да сравнят подадената от фирмата информация с тази на работника. Някаква система, при която да се спре сключването на договори за половин работен ден(4 часа), а реална работа и заплащане под масата на пълен..50% от туризма е в сивият сектор.
И аз се чудя,какъв ще е ефекта от това криминализиране неплащането на вноски!?Тук най мръсна роля играят работодателите!Ами аз съм на същия хал-осигуровки върху 880лв,доплащане до 2100-кеш с подпис във ...фалшив тефтер!Е,на кого да се оплача-на арменския поп ли!?Ами нали после директно изхвърчам от работа и гризвам дръвчето!?
тебе жив да те оплаче човек :)
Не разбирам иронията-не крада,високо квалифициран специалист съм,след някоя година ще се пенсионирам живот и здраве......Нали от тази даденост ще пострада и пенсията ми!?..Не е ли така?
аз лично предпочитам да ми дават парите вместо да ги наливат в кацата без дъно наречена пенсионна система .. по добре човек сам да си направи пенсионен фонд и да си заделя някой лев
Да ,ако сега или скоро си "стартирал",може би има логика,но вече към финала......Но това е друга тема!.....
Не се(не е) криминализира(но) не плащането на осигуровки.