Помощ при избор на рисийвър + колони
Първо да кажа "Здравейте", не съм писал във форума близо 4 години, но сега искам да помоля за съвет. попрочетох доста теми, но това не ми пречи да имам въпроси :)
засега ще имам само 2 колони, поради много ограниченото място вкъщи.
спрял съм се на 2 модела колони: Cerwin Vega VE-12 или JBL ES90. и 2те са 8 ома.
опитвам се да си харесам рисийвър, който да вади прилично стерео. харесах си една Yamaha RX-V563, която пише, че е 105 вата при 4ома и 90вата при 6 ома, а при 8 ома няма данни, което ме навежда на мисълта, че може да не е предвидена за работа с 8 омови колони. същата ямаха в изпълнение за САЩ и Канада е сметната за 6 и 8 ома, а не за 4 и 6 както японската (може би японска), като при 8 ома е 90 вата.
за да пресека въпроса "защо не си вземеш стерео усилвател?" искам да кажа, че взимам рисивър с някаква перспектива и не искам да го сменям след 1 година като ми потрябва HDMI или нещо подобно.
Дори не мога да формулирам като цяло въпросите, защото темата все още не е избистрена, но:
1) някой има ли наблюдения на този модел или RX-V463 + една от двата модела колони
2) кой от 2та модела колони бихте препоръчали и защо
ще има още въпроси в последсвие :)
Re: Помощ при избор на рисийвър + колони
Първо горещо бих ти препоръчал да се ориентираш към различни колони!
Нито Cerwin Vega нито JBL имат нещо общо с музиката!!!
И да дадеш пари за такава колона за мен е грехота !
Още повече, че имаш ограничено пространство!!!
На твое място бих взел по-малки но по-качествени озвучителни тела ... фирми бол - кеф, фокал, монитор аудио, b&w, и т.н.
относно рисивъра - не се притеснявай със сигурност работи на 8 ома, но пак не бих взел ямахата ... при положение, че това нещо ще се слуша и в стерео .. бих се замислил за денон или онкио.
Та преди да си си дал парите хубаво помисли и пообиколи ... да не се плюеш после сам :)
Ако помещението ти е малко даже бих взел хубав букшелв вместо шкафовете за обувки дето си писал :)
Айде успех, и ако искаш да ти се улесни малко живота напиши тука колко ти е голяма реално стаята и колко пари ти се дават за рисивър и 2 колони.
Здравей,
пространството, с което разполагам е стая с размер 3.5х6 метра, като половина е кухня :) на стената, на която стои телевизора има 2 колони (бетонни) на разстояние 2 метра една от друга. мяркам телевизора и 2те тонколони да са в това разстояние (по-скоро жената е единствено склонна на този вариант).
семейния бюджет е около 1500-1800лв примерно :)
п.с. препоръчаха ми някакви Alesis, които никога не съм ги чувал, но ми изглеждат малко слабички.
гледах и денон, но в някакъв форум (бгаудио...) четох, че сравнително евтините денони AVR-1706 AVR-1906 свирели по-лошо от Yamaha за същите пари, та затова предположих да взема Yamaha.
Формулирай си целите. Искаш да започнеш нещо, което в бъдеще да надгражда, или си склонен на решиш нещата отведнъж с многоканален рисивър с като начало само предна стерео двойка.
Излишно е да напомням, че стереото и киното нямат много допирни точки. Трябва да слушаш където можеш рисивъри в стерео режим и да си прецениш сам.
Изобщо не пренебрегвай оказионите, особено при изборът на колони, защото там има много добри неща....
Засега ще е само стерео, в последсвие може би (ако жената склони ;), ако има $$$) да довземем тонколони, та целта ми е да не се чудя какво да правя стерео усилвател, а да ползвам това, което съм купил.
ако може да ми говорите в марки при избора на колони и рисивъри ще е най-добре, защото дори и да отида да търся някакви колони, не разбирам, така че не знам какво да търся.
Добра стерео двойка до около 1200 лв. – търси и слушай. В технополис имаше едни танойки, но не помня модел, отиди и при титан на солунска, поразтърси и правени може и хорни...
При рисивъра нещата са много субективни, обиколи и слушай, въпреки че вместо рисивър за 1000 лв можеш да вземеш стерео усилвател за около 300-400 лв. После винаги можеш да си вземеш някакъв прост многоканален рисивър (напр Кода) колкото за киното + още някакви колони + суб.
Тези Веги са изключително за дискотечна музика. Бива ги да правят як джангър, но са прекалено са твоето помещение.
За тези пари може да разгледаш и тези модели, които на мен са ми харесали:
http://www.audiovideo-bg.com/article...?ArticleID=440
http://www.monitoraudio.co.uk/produc...e=8&product=57
но на пазара има и други добри. Трябва да си ги чуеш и харесаш сам.
А идеалния вариант според мен е следния:
Взимаш сега хубав стерео усилвател, който има възможност да се ползва като крайно стъпало!
Взимаш едни хубави букшелв колони!
И слушаш с удоволствие!
След време ако се навие жената за домашно кино - купуваш най евтиния хубав рисивър с предусилвателни изходи и си готов!
Хем имаш чудно стерео, хем не правиш компромис никъде.
Ама бюджета го виждам малко нагоре :)
И аз имах предвид подобен подход в твоят случай:
Чуй BR2-букшелф на А.Кънчев с/у Плесио (http://www.audio-bg.com/bg/contacts.html), цената им беше под 1000 лв със сигурност за двойка
Добри стерео усилватели/рисивъри се намират за остатъка от бюджета ти!
Получаваш нещо добро за парите си, като ако в един момент букшелфа ти станат малки, ъпгрейдваш със рисивър, и ги пращаш за задни и си взимаш други за предни
Не че ще го направиш, ама ще си по-спокоен че можеш....някога.........
Я си купи най-доброто възможно стерео за тези пари, че явно жената няма да ти даде да направиш съраунд ;)
Хубавите стерео усилватели не се обезценяват много, така че ако решиш после да го разкарваш няма да си на голяма "загуба" ;)
Здравей wfw !
...Тъй като правилно предположи, че ще се обсъждат стерео усилватели, хорни и прочие..., ще се опитам да изкажа моето мнение в различна посока от обсъжданата до момента. Ще отговоря на въпроса ти, доколкото мога .
- Според мен си се ориентирал правилно в избора си на рисийвър. Ямахите имат доста добро стерео и не мисля, че има спор по въпроса, независимо от някои мнения. Представянето им в киното е ясно. Най-добри в ниския клас, както и във високия..., какво да правиш... - традиции в синтезирането на звука и в аудиото. Нека не забравяме и това, че са транзисторно изпълнение дори и в ниския си клас, за разлика от голяма част от други марки.
Звукът казват им бил "агресивен"?! - Зависи на теб какво ти допада. Според мен Денон пък свирят "вяло", в киното се представят добре единствено моделите от висок клас, ...но да се върнем на темата.....
Според мен JBL ES90 е по добрия избор, тъй като съм чувал Ямаха RX-V457 в комбинация с JBL ES90 и мога да кажа, че сработката беше повече от добра. Чувал съм я и с Джамо Е-875 ( http://technomarket.bg/product_detai...ct_id=09009641 ) - също идеална сработка и представяне в стерео и в кино.
Моят съвет към теб е да пообиколиш магазините и да послушаш. Избери "твоя" звук ! Добре е да заложиш на новите стандарти в аудиото и видеото с цел съвместимост с други компоненти - LCD TV, ДВД, Блу-рей... и т.н.
С приятелски поздрави !
Здравейте :)
Изчетох темите във форума. Някои по няколко пъти :)
Твърдо реших да взема ресийвър и колони за стерео. Рaзбрах какво ви е мнението за този тип окомплектовка (четох поста - http://forum.setcom.bg/index.php?act...;topic=36680.0), но искам да надграждам в последствие.
Ресийвъра реших да е Yamaha RX V563 /700лв/. За тези цени ми хареса повече от аналогичния Denon.
Търсейки колони, вземайки в предвид съветите ви и бюджета ми чух Infinity primus 250, Jamo E855 и Tanoy, на които не помня точния модел, но струваше 300лв. бройката.
Най-много ми хареса звука на Jamo-то. За съжаление обаче в Техномаркет черни са останали само изложените и това ме разубеди :(.
Какво ще кажете? Мисля утре да видя Jamo E 870 и Е875, които са с около 100лв. отгоре на бройка.
Доста се обърках вече...
:oops: a ве някой да знае за тези от заглавната им страница къде мога да погледна инфо (в сайта им нищо не намерих) ... или направо да разкаже що са и каква им е кинтата