Първо да кажа "Здравейте", не съм писал във форума близо 4 години, но сега искам да помоля за съвет. попрочетох доста теми, но това не ми пречи да имам въпроси
засега ще имам само 2 колони, поради много ограниченото място вкъщи.
спрял съм се на 2 модела колони: Cerwin Vega VE-12 или JBL ES90. и 2те са 8 ома.
опитвам се да си харесам рисийвър, който да вади прилично стерео. харесах си една Yamaha RX-V563, която пише, че е 105 вата при 4ома и 90вата при 6 ома, а при 8 ома няма данни, което ме навежда на мисълта, че може да не е предвидена за работа с 8 омови колони. същата ямаха в изпълнение за САЩ и Канада е сметната за 6 и 8 ома, а не за 4 и 6 както японската (може би японска), като при 8 ома е 90 вата.
за да пресека въпроса "защо не си вземеш стерео усилвател?" искам да кажа, че взимам рисивър с някаква перспектива и не искам да го сменям след 1 година като ми потрябва HDMI или нещо подобно.
Дори не мога да формулирам като цяло въпросите, защото темата все още не е избистрена, но:
1) някой има ли наблюдения на този модел или RX-V463 + една от двата модела колони
2) кой от 2та модела колони бихте препоръчали и защо
ще има още въпроси в последсвие