Резултати от 1 до 10 от общо 10

съвет за оправяне на усилватели

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Живее в
    София
    Мнения
    73
    #1

    съвет за оправяне на усилватели

    здравейте,имам усилвател Technics su-v6 с прекъсващ input selector и Marantz pm-40 с прекъсващ баланс.Техникса изключва едната колона или започва да припуква и като се размърда копчето и тръгват и двете.В моно режим няма проблем.Отворих го и видях че предното копче за управление навива и развива една плоска гъвкава пластина в кожух,която отива до отзад в дясно където влиза в един продълговат 5 степенен превключвател и при въртенето на копчето на предния панел на този превключвател му се мести палчето отгоре на различните положения.Според мен е избягала центровката на гъвкавата пластина с някое от двете страни които свързва и не може превключвателя да застане на точното положение,защото като се мръдне малко и тръгва.Само като си е щракнало предното копче на положение и започва да го прави.Пробвах да извадя пластината от предното копче-не успях.
    При Маранца прави същия проблем само че от копчето за баланса.Като се мръдне някъде в страни от централната ос самата врътка и тръгва и дясната колона.За сега съм му сложил отстрани на копчето една клечка за зъби и си работи ок ,но понякога се налага като се размести да го намествам.
    Какви съвети за отстраняване на двата проблема можете да ми дадете и евенуални причини на които се дължи?

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    704
    #2

    Отговор: съвет за оправяне на усилватели

    Първа стъпка - почистване на контактите на превключвателя на Техникса и на потенциометъра на Маранца. По-старичките аналогови системи с времето задължително страдат от този проблем - окисляване на контактите и последващо пращене, шум, припукване, прекъсване и т.н. Най-лесно става със специален спрей, който се продава във всеки магазин за електроника - пръска се вътре в компонента и копчето се движи/върти от край до край много пъти. По-трудоемко, но и по-хубаво е да се отвори компонента и основно да се почистят контактните повърхности, а след това и да се смажат.
    Това , разбира се, не изключва да имаш и някакъв друг проблем и да се стигне до подмяна на компонента (ако намериш такъв), но едно пръсване със спрей поне няма да навреди...
    Този пост е редактиран от stfn; 10-12-12 в 07:37.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Живее в
    София
    Мнения
    73
    #3

    Отговор: съвет за оправяне на усилватели

    ок ще купя един такъв контактен спрей и ще го изпръскам по двата усилвателя,дано даде траен резултат.Ако не,къде мога да търся тези два компонента като части които да купя и да занеса на сервиз за аудиотехника за подмяна,понеже питах на Коста Лулчев и ми казаха че нямали такива части.

  5. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    704
    #4

    Отговор: съвет за оправяне на усилватели

    Само да уточня, за всеки случай - далеч не трябва да изпръскваш целия спрей по усилвателите, както си написал. Всъщност едно леко пръсване, не повече от няколко капки, и то директно вътре в компонента. И въртиш енергично от край до край. Може да повториш след това. Флаконът на спрея би трябвало да има дълга пластмасова тръбичка, с която можеш много точно да насочиш впръсването. А самите компоненти би трябвало да имат отвор - най-добре през него. Целта е колкото може повече от спрея да влезе вътре и колкото може по-малко да попадне по платката или другите компоненти. Макар че тези спрейове са силно летливи и се изпаряват без никакви или с минимални отлагания.
    С намирането не мога да ти помогна. Не съм в БГ.

  6. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Живее в
    София
    Мнения
    73
    #5

    Отговор: съвет за оправяне на усилватели

    Много благодаря за точния и навременен съвет,щях довечера да направя пълна промяна на усилвателите за една бройка..

  7. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Живее в
    София
    Мнения
    73
    #6

    Отговор: съвет за оправяне на усилватели

    Значи купих спрей за почистване на контакти и пръснах в болните места на двата усилвателя,след което раздвижих от край до край входния селектор на Техникса и баланса на Маранца.Резултата при Техникса е на лице-свирят и двата канала.При Маранца нещата се влошиха,вече от баланса десния канал изчезна и не се появява с наместване на копчето.Появи се само веднъж за малко като изкарах и вкарах с припукване жака за слушалки от компа.Открих че свирят и двата канала само с натискане на source direct на усилвателя.Между другото при Техникса преди проблема изчезваше с преминаване в режим моно.Как мога да реша проблема с Маранца при това положение?
    П.П.-за какво е копчето sub sistem?
    Този пост е редактиран от jojobix; 12-12-12 в 17:41.

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    704
    #7

    Отговор: съвет за оправяне на усилватели

    Не разбрах това със слушалките - като ги изкара и вкара от Маранца, не от компа, нали? В тоя случай чуваха ли се и двата канала на слушалките? Възможно е да имаш проблем с куплунга на слушалките - нормално е като вкараш жак да прекъсва тонколоните и при изкарване да ги включва отново, но ако куплунга не е наред, може да не ги включва при изкарване на жака или да включва само едната.


    Ето тук имаш сервизно указание за този Маранц (трябва да се регистрираш, безплатно е) - Marantz PM-40 | Owners Manual, Service Manual, Schematics, Free Download | HiFi Engine

    Та според блоковата диаграма на стр.5 копчето "Source Direct" (или също "Tone Defeat") точно това прави - прескача баланса и тон-корекцията. Значи, твърде вроятно е да има наистина някакъв проблем с потенциометъра за баланса и да трябва да се подмени. Предполагам сравнително лесно може да се намери, ако не същия, то заместител. В края на указанието има и списък с компонентите - твоя е на стр.19 - RG51 100 килоома, стерео.

    За Sub System - според същото указание това би трябвало да включва и изключва втория изход за говорители - вероятно Speakers B. Изглежда просто ги връзва в паралел със Speakers A, така че ако тонколоните ти са по-малко от 8 омови, внимавай.

  10. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Живее в
    София
    Мнения
    73
    #8

    Отговор: съвет за оправяне на усилватели

    благодаря за отговора.За жака за слушалки става дума в компа ,който ми е един от сорсовете.Като изкарам и вкарам въпросния жак в изхода за слушалки на компа и десния канал тръгва,но по някое време се налага пак да го правя..За бутона суб систем питах защото предположих че може би включва спикърс Б и може да пробвам да ги преместя там колоните да видя как ще е с каналите.Колоните са ми 2х55 на 6 ома.Относно потенциометъра който си цитирал RG51 - 100 килоома сигурен ли си че е за баланса ,а не примерно за силата на звука и къде мога да намеря такъв?
    Този пост е редактиран от jojobix; 13-12-12 в 11:39.

  11. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    704
    #9

    Отговор: съвет за оправяне на усилватели

    Цитат Първоначално публикувано от jojobix Виж публикацията
    Като изкарам и вкарам въпросния жак в изхода за слушалки на компа и десния канал тръгва,но по някое време се налага пак да го правя
    Е, това променя доста нещата. Може изхода на компютъра да не е наред, може кабела ти да прекъсва...
    Препоръчвам ти да си намериш нормален източник (CD, DVD, дек ако щеш) с нормални RCA стерео конектори и свестен кабел и така да тестваш.

    Ако само ще местиш колоните от А на B - няма проблем, пробвай. Има там две релета, които включват и изключват изходи А и B, току виж и там има проблем (макар че това не се връзва с факта, че при натискане на Source Direct проблема изчезва). Това, което препоръчвам да НЕ правиш е да свържеш четири 6-омови говорителя едновременно на А и B.

    За RG51 - да, сигурен съм, че това е потенциометърът за баланса, или поне така пише в указанието. Дали там е проблемът и дали ще се реши с подмяната му - в това не съм сигурен.

    Въобще, дадох ти някои насоки, които да погледнеш - на първо място надежден източник и кабели, почистване на окислени контакти, релета на изходи А и B, баланс потенциометъра, както и схемата. Не ти знам способностите и уменията, но ако при всичко това не успееш да се справиш сам, най-добре го занеси на специалист.

    И накрая (и това сигурно по-рано трябваше да го кажа) - ако ще отваряш усилвателя за каквото и да е - първо се увери, че е ИЗКЛЮЧЕН от контакта!

  12. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Живее в
    София
    Мнения
    73
    #10

    Отговор: съвет за оправяне на усилватели

    купих нов висококачествен кабел с позлатени накрайници ,към усилвател чинчове -към комп жак 3,5мм за слушалки.Преместих жака от предния панел на компа в изхода на задния панел за да изключа и тази причина.От другите два сорса двд и тунер пролема е същия.Питането ми беше къде евентуално мога да търся този потенциометър за баланса,за да го занеса на сервиз за подмяна?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Отговори: 1002
    Последно: Днес, 11:15
  2. Лампови усилватели
    От gogoaudio във форум Приключили продажби
    Отговори: 6
    Последно: 08-09-14, 14:31
  3. Продавам hi-fi усилватели и ресивъри
    От shanko във форум Приключили продажби
    Отговори: 1
    Последно: 15-02-13, 21:55
  4. Въпрос за усилватели!!
    От stankovcs във форум Тонколони
    Отговори: 5
    Последно: 01-08-11, 16:42
  5. Транзисторни или лампови усилватели
    От dedis във форум Аудиотехника
    Отговори: 40
    Последно: 24-03-07, 00:42

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе