Здравейте, хора!
Живея в Германия и преди седмица си намерих колони пред общежитието, взех ги, видях, че работят и така започна моята история.
Двете Колони са еднакви Универзум 40W (Nennbelastbarkeit); 70W (Мusikbelastbarkeit) 8 ома Импеданц. Другите две са някаква неизвестна марка, по 50W e отбелязано на самите колони, като отворя кутията, но Импеданца им е 3,2 Ома. Понеже много се ентусиазирах си купих от Ибей усилвател Yamaha RX-496RDS, който има канали А и Б, като поотделно могат да бъдат натоварвани с 4 ома, но заедно не бива да се използват колони под 8 Ома.
Въпросът ми е: Как е най-удачно да ползвам колоните?
Идеите които ми минават през главата са:
1. 2 по 2 отделно на каналите и да не включвам А и Б заедно, което си е тъпо, защото имам 4 колони, а ползвам само 2.
2. на Канал А да вържа Универзумите, а на Канал Б само на Лява страна примерно да вържа другите две последователно, за да вдигна Импеданца до 7,2 Ома, но и да ги убия на по 25 вата
3. да използвам само канал А, като вържа последователно една Универзумка с една от другите на ляв и същата комбинация на десен - така ще вдигна импеданца на 4,6 ома, но тъй като ще работи само канал А всичко е в рамките на разумното - над 4 ома съм.
Не ми хрумват други идеи, но много бих се радвал да ми кажете какво е най-удачно?
Усилвателят тъп ли е за 48 евро, смисъл прецакал ли съм се, щото бях разочарован като видях, че няма среди и задни?
Поздрави,
Христо