Имам питане относно свързване на тв, компютър и усилвател. В момента ползвам схема 1 (по-долу на фигурата). Недостатък на тази схема, е че задължително трябва да се пусне усилвателят, за да има картина на ТВ. Та се замислих дали да не реализирам схема 2.
Мисля да го сторя през почивните дни, та ако някой има наблюдения върху свързването по схема 2, ще се радвам да ги сподели.
![]()

...само ако можех да си намеря другият HDMI кабел
) да направя експеримента. Схема 2 реши проблема с необходимостта от пускането на усилвателя, за да работи ТВ. Това от своя страна реши и другия проблем със стартирането на компютъра, който отказва да зареди OS ако няма товар на видеото (сокет 1151, "благодаря" Интел). Обаче, за зла участ няма звук, т.е. звук има от ТВ канали, но не и когато се пускат филми от компютъра (тествано с AC3 и DTS). Тествах с трите плеъра които ползвам (Pot Player, MPCHC, VLC). Единствено VLC пусна звук, но рисийвъра не разчита формата (изписва PCM) и свири разширено стерео през всички колони. Драйвера за звука през HDMI на Интел показва само 2 канала (т.е. стерео), което ме навежда на мисълта, че ТВ не прехвърля звука от компютъра така както го получава, а се опитва нещо да конвертира и в резултат няма никой. Този модел ТВ има само един HDMI ARC, вероятно това също може да е причина, със сигурност не е кабел.