Здравейте на всички меломани и за много години! Реших най-накрая да сбъдна една моя отдавнашна мечта и да си сглобя една по-бюджетна, домашна Hi-Fi стерео система. Насочил съм се към подостоящи (floorstand) говорители заедно с усилвател. Мисля първо да направя избора си на тонколони и след това ще търся подходящ усилвател, който може да ги захрани. Сякаш ми се иска да взема чисто нови говорители с оглед на това, че ще ми бъде спокойно, че не са дънени твърде много време и ще са на 100% от възможностите и живота си. Също възнамерявам да си ги пусна на изплащане, защото не ми се иска цялата сума да я давам кеш. Усилвателя мисля да е втора ръка, някой по-стар модел евентуално. Така или иначе нямам особено големи изисквания към него освен да може да ги захрани. Живот и здраве по-нататък може да си взема и нов. Искам ги основно за слушане на музика, ще ги ползвам и за всичко останало, разбира се. Филми, телевизия, видео игри. Претенции към съраунд саунд нямам. Така или иначе там цените са ми далеч извън бюджета до колкото съм се запознал с материята. Приоритет ми е качествения звук при слушане на музика с плътен бас. Слушам електронна музика и ниските честоти са ми от особена важност, дори и при по-ниски нива на сила. Общо взето всичко от House, Tech-House до Techno е моя стил музика. За съжаление основния източник ми е интернет, където качеството не е особено добро, но там ми е най-лесно и удобно да намирам музиката, която харесвам. YouTube и Soundcloud използвам най-често, като плейвам от телевизора ми по AUX, като съм на ясно, че той е далеч от добра и качествена аудио карта, но пак опираме до удобството. Вероятно ще ползвам и лаптоп отново по AUX. Точно затова и смятам, че едва ли има нужда да харча космически суми за аудио техника, а и едва ли имам чак тооолкова изострен слух за детайлите. В момента ползвам 10 годишна система за домашно кино на Samsung и вярвам, че лесно ще бъда впечатлен. Хола ми, където ще се слуша система е с размери м/у 16-20 квадрата.
Започвам с някои от моделите, които съм харесал и успях да чуя в Технополис, Пловдив:
Yamaha NS-F51 - https://www.technopolis.bg/bg/HI-FI-...ChIFT/p/156520 Това им е може би най-бюджетния модел на пазара в момента, който намирам. Звучаха добре, но честно казано не останах особено впечатлен. За съжаление нямам опит и не съм чул почти нищо конкурентно, за да направя сравнение.
Пуснаха ми и тези Yamaha NS-555 - https://www.technopolis.bg/bg/HI-FI-...S-555/p/156521, като разликата беше осезаема и веднага се усети, но цената е двойна почти и са ми извън бюджета. Беше чудесно, че ги превключваха на момента и можеше да се усети веднага разликата при едно и същ сигнал.
JBL Arena 170 - https://www.technopolis.bg/bg/HI-FI-...170-BK/p/58451 . Тези JBL ми ги пуснаха пак там пред 1-2 години. Нямам кой знае какъв обективен спомен за сравнение, но си спомням, че много ми харесаха как свирят и имаха доста приличен бас.
Размених няколко приказки с консултанта, който беше така по-възрастен. Дълги години имал много Hi-Fi техника, Dj бил и т.н., но вече му се стояло на тихо и бил разпродал всичко.Нямам претенции, че ми даде някакво супер реално и обективно мнение, но имайки предвид, колко са ми оскъдни познанията, всяко мнение ми от полза. Та той ми препоръча JBL-а. Каза, че за музика, особено такава, каквато аз слушам е най-добрия избор в този ценови клас и за това, което те предлагат. За съжаление вече нямаха мостри и не можах да ги чуя отново. Връщали ги към София, защото им били откраднали капачето... Каза ми също чифтовете подостоящи тонколони на DALI, например, които са около 1000-1200лв са много добри за класическа и джаз музика, но не е за това, което аз търся. В края на краищата всички се справят различно с различните честоти. Това ме наведе и на мисълта, че не всичко, което съм харесал и е в бюджета ми е подходящ избор за мен.
Продължих с ровенето в интернет и попаднах на още няколко модела, които грабнаха вниманието ми:
Fyne Audio F302 - https://topaudiovideo.bg/782-fyne-audio-f302 / Тези ми направиха особено впечатление поради факта, че няколко години подред са на първо място в класацията на WHAT HI-FI? и са на сравнително приемлива цена. Ето и класацията заедно с ревюто им - https://www.whathifi.com/best-buys/b...get-to-premium
Onkyo SKF-4800 - https://besthifistore.com/product/16...800-chift.html / Знам добри неща за марката, цената ме устройва и дотам. Информацията в нета е сравнително оскъдна и разнородна. Четох едно ревю в което се споменава, че баса им не е достатъчен и феновете на електронната и рап музиката трябва да потърсят и допълнителна бас каса. В друго пък пишеше, че баса е повече от задоволителен за парите си и "ритат като муле". Субективни мнения всякакви, но май не могат да се намерят и налични никъде в момента.
Monitor Audio Monitor 200 - https://www.avstore.bg/monitor-audio-monitor-200.html
Общо взето това е всичко, което се предлага на българския пазар в този бюджет и успях да намеря. Съблазняват ме и някакви комплекти втора ръка за около 300лв, които мога да си ги позволя кеш и няма да се налага да ги пускам на изплащане. Не знам, обаче, в какво състояние ще са, а и дали ще ми свършат работа.
Би ми било много полезно да знам и какво точно търся. Мога ли да се ориентирам по характеристики като ватова мощност, честотен диапазон, чувствителност в dB? Дали да са еднолентови, двулентови или трилентови и с колко говорителя е добре да са, като цяло? Има ли значение на какво съпротивление работят? Срещам такива на 4, 6 и 8 ома най-често. Може ли да се каже, че някоя от тези характеристика трябва да бъде задължителна в избора ми или има по-важни фактори, като изработка, размери, позициониране и т.н.?
Също искам да попитам и стойките на самите говорители как влияят на звука? Има ли полза някаква от тях и влияят ли на звука? Принципно съседите не са ми фенове и, ако такъв тип стойки ограничават вибрациите би било добре. Говоря за това:
Знаете ли някъде в Пловдив, където да могат да се чуят повече такъв тип говорители, за да се направи сравнение? В края на краищата май няма по-добър вариант от това да се чуят на живо.
Благодаря на всички отзовали се за трудния ми избор. Всякаква информация би ми била полезна! Поздрави!

Нямам претенции, че ми даде някакво супер реално и обективно мнение, но имайки предвид, колко са ми оскъдни познанията, всяко мнение ми от полза. Та той ми препоръча JBL-а. Каза, че за музика, особено такава, каквато аз слушам е най-добрия избор в този ценови клас и за това, което те предлагат. За съжаление вече нямаха мостри и не можах да ги чуя отново. Връщали ги към София, защото им били откраднали капачето... Каза ми също чифтовете подостоящи тонколони на DALI, например, които са около 1000-1200лв са много добри за класическа и джаз музика, но не е за това, което аз търся. В края на краищата всички се справят различно с различните честоти. Това ме наведе и на мисълта, че не всичко, което съм харесал и е в бюджета ми е подходящ избор за мен.
Мисля, че до сега никога не съм чувал нещо да свири така в малко затворено пространство, още повече пък с такъв малък размер. Няма как да каже, че не ми харесаха, но ме замислиха доста. Реално нямам нужда от толкова мощни колони и не мога да ги слушам вкъщи на такива нива. Съседите ми ще ме изгорят жив със сигурност, все пак живея в блок и апартамент. Звука им е потресаващ, но ми направи впечатление, че имат нужда да се развият от към мощност, за да дадат бас, който ми допада. Аз си представям да ги слушам на ниска мощност с повече плътен бас, за да ми е приятно. Когато включи Loudness-а през усилвателя, тогава чух това, което очаквам, може би. Той не остана много доволен май.