Резултати от 1 до 14 от общо 14
Like Tree1Одобрявам
  • 1 Post By Kasap

Избор на домашна Hi-Fi стерео система

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member Аватара на NeRoX
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    228
    #1

    Избор на домашна Hi-Fi стерео система

    Здравейте на всички меломани и за много години! Реших най-накрая да сбъдна една моя отдавнашна мечта и да си сглобя една по-бюджетна, домашна Hi-Fi стерео система. Насочил съм се към подостоящи (floorstand) говорители заедно с усилвател. Мисля първо да направя избора си на тонколони и след това ще търся подходящ усилвател, който може да ги захрани. Сякаш ми се иска да взема чисто нови говорители с оглед на това, че ще ми бъде спокойно, че не са дънени твърде много време и ще са на 100% от възможностите и живота си. Също възнамерявам да си ги пусна на изплащане, защото не ми се иска цялата сума да я давам кеш. Усилвателя мисля да е втора ръка, някой по-стар модел евентуално. Така или иначе нямам особено големи изисквания към него освен да може да ги захрани. Живот и здраве по-нататък може да си взема и нов. Искам ги основно за слушане на музика, ще ги ползвам и за всичко останало, разбира се. Филми, телевизия, видео игри. Претенции към съраунд саунд нямам. Така или иначе там цените са ми далеч извън бюджета до колкото съм се запознал с материята. Приоритет ми е качествения звук при слушане на музика с плътен бас. Слушам електронна музика и ниските честоти са ми от особена важност, дори и при по-ниски нива на сила. Общо взето всичко от House, Tech-House до Techno е моя стил музика. За съжаление основния източник ми е интернет, където качеството не е особено добро, но там ми е най-лесно и удобно да намирам музиката, която харесвам. YouTube и Soundcloud използвам най-често, като плейвам от телевизора ми по AUX, като съм на ясно, че той е далеч от добра и качествена аудио карта, но пак опираме до удобството. Вероятно ще ползвам и лаптоп отново по AUX. Точно затова и смятам, че едва ли има нужда да харча космически суми за аудио техника, а и едва ли имам чак тооолкова изострен слух за детайлите. В момента ползвам 10 годишна система за домашно кино на Samsung и вярвам, че лесно ще бъда впечатлен. Хола ми, където ще се слуша система е с размери м/у 16-20 квадрата.

    Започвам с някои от моделите, които съм харесал и успях да чуя в Технополис, Пловдив:
    Yamaha NS-F51 - https://www.technopolis.bg/bg/HI-FI-...ChIFT/p/156520 Това им е може би най-бюджетния модел на пазара в момента, който намирам. Звучаха добре, но честно казано не останах особено впечатлен. За съжаление нямам опит и не съм чул почти нищо конкурентно, за да направя сравнение.
    Пуснаха ми и тези Yamaha NS-555 - https://www.technopolis.bg/bg/HI-FI-...S-555/p/156521, като разликата беше осезаема и веднага се усети, но цената е двойна почти и са ми извън бюджета. Беше чудесно, че ги превключваха на момента и можеше да се усети веднага разликата при едно и същ сигнал.
    JBL Arena 170 - https://www.technopolis.bg/bg/HI-FI-...170-BK/p/58451 . Тези JBL ми ги пуснаха пак там пред 1-2 години. Нямам кой знае какъв обективен спомен за сравнение, но си спомням, че много ми харесаха как свирят и имаха доста приличен бас.

    Размених няколко приказки с консултанта, който беше така по-възрастен. Дълги години имал много Hi-Fi техника, Dj бил и т.н., но вече му се стояло на тихо и бил разпродал всичко. Нямам претенции, че ми даде някакво супер реално и обективно мнение, но имайки предвид, колко са ми оскъдни познанията, всяко мнение ми от полза. Та той ми препоръча JBL-а. Каза, че за музика, особено такава, каквато аз слушам е най-добрия избор в този ценови клас и за това, което те предлагат. За съжаление вече нямаха мостри и не можах да ги чуя отново. Връщали ги към София, защото им били откраднали капачето... Каза ми също чифтовете подостоящи тонколони на DALI, например, които са около 1000-1200лв са много добри за класическа и джаз музика, но не е за това, което аз търся. В края на краищата всички се справят различно с различните честоти. Това ме наведе и на мисълта, че не всичко, което съм харесал и е в бюджета ми е подходящ избор за мен.

    Продължих с ровенето в интернет и попаднах на още няколко модела, които грабнаха вниманието ми:
    Fyne Audio F302 - https://topaudiovideo.bg/782-fyne-audio-f302 / Тези ми направиха особено впечатление поради факта, че няколко години подред са на първо място в класацията на WHAT HI-FI? и са на сравнително приемлива цена. Ето и класацията заедно с ревюто им - https://www.whathifi.com/best-buys/b...get-to-premium
    Onkyo SKF-4800 - https://besthifistore.com/product/16...800-chift.html / Знам добри неща за марката, цената ме устройва и дотам. Информацията в нета е сравнително оскъдна и разнородна. Четох едно ревю в което се споменава, че баса им не е достатъчен и феновете на електронната и рап музиката трябва да потърсят и допълнителна бас каса. В друго пък пишеше, че баса е повече от задоволителен за парите си и "ритат като муле". Субективни мнения всякакви, но май не могат да се намерят и налични никъде в момента.
    Monitor Audio Monitor 200 - https://www.avstore.bg/monitor-audio-monitor-200.html

    Общо взето това е всичко, което се предлага на българския пазар в този бюджет и успях да намеря. Съблазняват ме и някакви комплекти втора ръка за около 300лв, които мога да си ги позволя кеш и няма да се налага да ги пускам на изплащане. Не знам, обаче, в какво състояние ще са, а и дали ще ми свършат работа.

    Би ми било много полезно да знам и какво точно търся. Мога ли да се ориентирам по характеристики като ватова мощност, честотен диапазон, чувствителност в dB? Дали да са еднолентови, двулентови или трилентови и с колко говорителя е добре да са, като цяло? Има ли значение на какво съпротивление работят? Срещам такива на 4, 6 и 8 ома най-често. Може ли да се каже, че някоя от тези характеристика трябва да бъде задължителна в избора ми или има по-важни фактори, като изработка, размери, позициониране и т.н.?

    Също искам да попитам и стойките на самите говорители как влияят на звука? Има ли полза някаква от тях и влияят ли на звука? Принципно съседите не са ми фенове и, ако такъв тип стойки ограничават вибрациите би било добре. Говоря за това:



    Знаете ли някъде в Пловдив, където да могат да се чуят повече такъв тип говорители, за да се направи сравнение? В края на краищата май няма по-добър вариант от това да се чуят на живо.

    Благодаря на всички отзовали се за трудния ми избор. Всякаква информация би ми била полезна! Поздрави!
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  2.  
     
  3. Member Аватара на vencifcl
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    868
    #2

    Отговор: Избор на домашна Hi-Fi стерео система

    Само като идея, ако имаш възможност отиди и чуй тези https://www.technopolis.bg/bg/HI-FI-...ESPRES/p/51175

  4. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    2,536
    #3

    Отговор: Избор на домашна Hi-Fi стерео система

    Гледам си от Пловдив, защо не отскочиш до https://www.exproject-bg.com/, ще ти предложат най-доброто за парите и стила музика, който слушаш.

  5. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница
    Мнения
    7,804
    #4

    Отговор: Избор на домашна Hi-Fi стерео система

    Реших най-накрая да сбъдна една моя отдавнашна мечта и да си сглобя една по-бюджетна, домашна Hi-Fi стерео система.
    Hi-Fi няма от много отдавна...

  6. tek
    tek е офлайн
    Member Аватара на tek
    Тук е от
    Jan 2019
    Живее в
    Пазарджик
    Мнения
    984
    #5

    Отговор: Избор на домашна Hi-Fi стерео система

    Общо взето гледам си избрал най бюджетните подостоящи ОТ до 1000 лв за нашият пазар.
    Изключение прави Yamaha NS-555, (цената която си дал е за брой) които са добри ОТ.
    Mоnitor Audio 200, макар и бюджетни са подходящи, щом ще слушаш основно електронна музика.
    Fyne аудио-то също , но са с малка пикова мощност. Подходящи са за "по-спокойно" слушане.
    Другите, модели които си гледал, са по-подходящи за кино система, не толкова за музика.
    Модели, които още може да погледнеш:
    Q Acoustics 3050i

    DALI OBERON 5

    П.П. Тонколоните са важен компонент в една аудио система, защото, допринасят за крайното възприятие. И не бива да се прави компромис.
    Докато при усилвателите, например да се избере усилвател за 1/2 от цената на подовите ОТ, и съответно системата да звучи добре балансирана.
    Този пост е редактиран от tek; 04-01-21 в 20:39.

  7. Member Аватара на NeRoX
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    228
    #6

    Отговор: Избор на домашна Hi-Fi стерео система

    Всъщност, да, забравих да споделя още няколко модела, които са ми в бюджета и се предлагат от Технополис:

    TANNOY REV. SIGNATURE DC4T ESPRES - https://www.technopolis.bg/bg/HI-FI-...ESPRES/p/51175

    MONITOR AUDIO MR4 - https://www.technopolis.bg/bg/HI-FI-...IO-MR4/p/38301

    TAGA TAV-606F V3 - https://www.technopolis.bg/bg/HI-FI-...-ChIFT/p/54509

    Цитат Първоначално публикувано от vencifcl Виж публикацията
    Само като идея, ако имаш възможност отиди и чуй тези https://www.technopolis.bg/bg/HI-FI-...ESPRES/p/51175
    Имаш ли пряко наблюдение в/у говорителите? Можеш ли да споделиш впечатление? Виждам, че минималната честото е малко висока 55Hz. Мисля, че модел с по-ниска минимална честотата би бил по-подходящ. Имат ги налични само в София, според сайта им, и едва ли ще имам възможност да ги чуя. Не е ясно и дали е мостра там.

    Цитат Първоначално публикувано от Rakeem Виж публикацията
    Гледам си от Пловдив, защо не отскочиш до https://www.exproject-bg.com/, ще ти предложат най-доброто за парите и стила музика, който слушаш.
    Супер! Благодаря! Не бях попадал на този сайт. Със сигурност ще ги посетя. Разгледах го сайта подробно. Като цяло продават доста по-скъпа техника и не знам дали ще има нещо в бюджета ми, но ще се разходя до там. Всъщност повече им продукти тяхно къстъм производство ли са или са вносители?

    Цитат Първоначално публикувано от Kasap Виж публикацията
    Hi-Fi няма от много отдавна...
    Какъв е правилния термин, който трябва да използвам?

  8.  
     
  9. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница
    Мнения
    7,804
    #7

    Отговор: Избор на домашна Hi-Fi стерео система

    Цитат Първоначално публикувано от NeRoX Виж публикацията
    Какъв е правилния термин, който трябва да използвам?
    Нямам идея. Просто много от днешните "Hi-End" свирки не покриват Hi-Fi стандарта.
    tony34al одобрява това.

  10. tek
    tek е офлайн
    Member Аватара на tek
    Тук е от
    Jan 2019
    Живее в
    Пазарджик
    Мнения
    984
    #8

    Отговор: Избор на домашна Hi-Fi стерео система

    Monitor Audio MR4, са доста стар модел (2011-2017), по-добре "по-новия" Monitor 200, щом не може да разгледаш Bronze серията.
    Taga-та, изобщо няма да ги коментирам.

    Погледни също и:
    Polk Audio Signature S55

    Има и вариант да минеш със едни букшелф ОТ/ с идеята да ги подкрепиш със активен субуфер (по-нататък).
    Защото бюджетнитe подови ОТ, не могат да "правят" ниските честоти сравнени с чифт приличен букшелф + активен субуфер (ниските честоти)
    Щом слушаш електронна музика трябва да обмислиш и този вариант.
    Пример:
    Monitor Audio Bronze 100



  11. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2017
    Мнения
    1,413
    #9

    Отговор: Избор на домашна Hi-Fi стерео система

    https://www.olx.bg/ad/do-kraya-na-se...tml#53feb647ab
    Вземи тия, ако са читави, магазинната им цена е около 1500 лв, щото продавача пише , че са на 20 часа ама ги е поизбушил малко .....

  12. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    2,536
    #10

    Отговор: Избор на домашна Hi-Fi стерео система

    Цитат Първоначално публикувано от NeRoX Виж публикацията
    Супер! Благодаря! Не бях попадал на този сайт. Със сигурност ще ги посетя. Разгледах го сайта подробно. Като цяло продават доста по-скъпа техника и не знам дали ще има нещо в бюджета ми, но ще се разходя до там. Всъщност повече им продукти тяхно къстъм производство ли са или са вносители?
    Повечето им тонколони са тяхна разработка, като действително имат много успешни проекти, които правят смешни тонколони за неколкократно повече пари.
    Могат да ти изработят и специално за теб, като цената може да падне доста в зависимост от финиша и компонентите на филтрите, все пак за техно музика не ти трябва аудиофилски кондери на цената на говорителите.
    https://www.exproject-bg.com/index.php?id=1309 eто ти едни подходящи за малко пари и смея да твърдя с доста добър финиш, говорителя е 8' и подходящ за такъв стил музика и реално не трябва да гледаш ОТ с по-малко от 8' говорител или поне 2х6'.

    - - - - - - - - - -

    Цитат Първоначално публикувано от Slusatel Виж публикацията
    https://www.olx.bg/ad/do-kraya-na-se...tml#53feb647ab
    Вземи тия, ако са читави, магазинната им цена е около 1500 лв, щото продавача пише , че са на 20 часа ама ги е поизбушил малко .....
    Извинявай ама какви са тези хубави нови колони, на които след това трябва да променяш филтъра и да тъпчеш с дунапрен. Ами производителя нали е преценил обема, ако е трябвало да зложи нещо е щял, този дунапрен увеличава изкуствено обема на кутията и хода на говорителите, и като ги надуеш повечко не е ясно дали няма да почнат да пукат и трещят, и да те удари някоя мембрана в лицето.

  13. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2017
    Мнения
    1,413
    #11

    Отговор: Избор на домашна Hi-Fi стерео система

    Не е дунапрен , модвани са не знам с каква цел, често се практикува , не пиши като не си наясно с темата за модване на колони. Не съм казал , че са подобрени, не съм ги чувал и виждал. Написах , ако са читави. Имам познат много добър звукоинженер , често модва колони, на мен ми е модвал суб преди време / с "дунапрен"/ имаше разлика / няма кънтене/. При него често има големи тела, предимно хората купуват разни Тъндъри и подобни, които майстора ги корми и ползва само кутията. Изработва изумителни неща.

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    2,536
    #12

    Отговор: Избор на домашна Hi-Fi стерео система

    Аз съм пределно наясно и с 'модването' и с изработката на ОТ, минал съм и през двете, ама ти наясно ли си с тези колони, кой ги е 'модвал' и какво е постигнал, че и филтрите е пипал, та ги препоръчваш на човека? Какво значи ако са читави, ами ако не са и ги вземе с куриер после ти ли ще ходиш да му ги оправяш.

  16. Member Аватара на NeRoX
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    228
    #13

    Отговор: Избор на домашна Hi-Fi стерео система

    Цитат Първоначално публикувано от tek Виж публикацията
    Общо взето гледам си избрал най бюджетните подостоящи ОТ до 1000 лв за нашият пазар.
    Изключение прави Yamaha NS-555, (цената която си дал е за брой) които са добри ОТ.
    Mоnitor Audio 200, макар и бюджетни са подходящи, щом ще слушаш основно електронна музика.
    Fyne аудио-то също , но са с малка пикова мощност. Подходящи са за "по-спокойно" слушане.
    Другите, модели които си гледал, са по-подходящи за кино система, не толкова за музика.
    Модели, които още може да погледнеш:
    Q Acoustics 3050i

    DALI OBERON 5

    П.П. Тонколоните са важен компонент в една аудио система, защото, допринасят за крайното възприятие. И не бива да се прави компромис.
    Докато при усилвателите, например да се избере усилвател за 1/2 от цената на подовите ОТ, и съответно системата да звучи добре балансирана.
    Да, знам, че съм избрал най-бюджетните подостоящи тонколони, но имайки предвид, нулевия ми опит с такива говорители и факта, че досега съм слушал на 10-годишна система за домашно кино 5.1 на Samsung плюс това, че сигнала, който им подавам няма да е свръх качествен, все си мисля, че лесно ще бъда впечатлен и няма нужда да харча много пари като за начало. Мисля си, че нещо по-бюджетно ще ме задоволи и мога да ъпгрейдвам с времето. Така или иначе и усилвателя няма да е някой много скъп. NS-555 на Yamaha просто ги споменах, защото успях да ги чуя, но са ми скъпи. Същото важи и за Q Acoustics и DALI. А и от това, което чета продължавам да се убеждавам, че DALI-тата са страхотни колони, но са по-подходящи за друг тип музика с по-добре изявени средни и високи честоти.

    Що се отнася до Fyne... Кое точно е ниската пикова мощност? 60W RMS, това ли имаш предвид? И също какво ще рече, че са подходящи за "по-спокойно" слушане? Че трябва да са по-намалени и ако искам да увеличавам звука ще е за сметка на качеството или?

    Цитат Първоначално публикувано от tek Виж публикацията
    Monitor Audio MR4, са доста стар модел (2011-2017), по-добре "по-новия" Monitor 200, щом не може да разгледаш Bronze серията.
    Taga-та, изобщо няма да ги коментирам.

    Погледни също и:
    Polk Audio Signature S55

    Има и вариант да минеш със едни букшелф ОТ/ с идеята да ги подкрепиш със активен субуфер (по-нататък).
    Защото бюджетнитe подови ОТ, не могат да "правят" ниските честоти сравнени с чифт приличен букшелф + активен субуфер (ниските честоти)
    Щом слушаш електронна музика трябва да обмислиш и този вариант.
    Пример:
    Monitor Audio Bronze 100
    А всъщност какво му е на Monitor Audio MR4 освен, че е стар модел? В този тип техника май по-новото не винаги е по-добро, а обраното дори. Слиза до 36Hz срещу 40 на новия Monitor 200. MR4 е с два 6,5 инчови говорителя срещу два 5,5 инчови на новия. Старите са с позлатен туитър за високите. По-мощни са - 150W RMS. Има бас-рефлекс и отпред и отзад. Аз не виждам нито един минус, а само плюсове. Поправи ме, ако греша. Даже май на тях съм се спрял за сега. Другите препоръчани от теб модели са ми скъпи и не ми се харчат толкова пари като цяло.

    Цитат Първоначално публикувано от Slusatel Виж публикацията
    https://www.olx.bg/ad/do-kraya-na-se...tml#53feb647ab
    Вземи тия, ако са читави, магазинната им цена е около 1500 лв, щото продавача пише , че са на 20 часа ама ги е поизбушил малко .....
    Не ми се рискува с тонколони втора ръка. Още повече, че нямам нужните познания все още и мога да пропусна нещо важно. Пък и това, че са разглобявани и модвани не ми допада изобщо. Не виждам логика да си модваш толкова скъпи тонколони и след това да ги пуснеш за продажба.
    -------
    Вчера ходих в Експроджект. Чух въпросните EFIR 8, които ми препоръчахте по-горе - https://www.exproject-bg.com/index.php?id=1309 . Направо ми отвяха главата! Мисля, че до сега никога не съм чувал нещо да свири така в малко затворено пространство, още повече пък с такъв малък размер. Няма как да каже, че не ми харесаха, но ме замислиха доста. Реално нямам нужда от толкова мощни колони и не мога да ги слушам вкъщи на такива нива. Съседите ми ще ме изгорят жив със сигурност, все пак живея в блок и апартамент. Звука им е потресаващ, но ми направи впечатление, че имат нужда да се развият от към мощност, за да дадат бас, който ми допада. Аз си представям да ги слушам на ниска мощност с повече плътен бас, за да ми е приятно. Когато включи Loudness-а през усилвателя, тогава чух това, което очаквам, може би. Той не остана много доволен май. Повечето маниаци обичат да слушат без корекции, а включения Loudness определно е корекция. Аз си падам явно по-посредствен слушател и ми харесва явно да слушам с такава корекция. Може би трябва да търсия усилвател с Loudness... Цената също ми идва висока. Колоните са 690лв, но без стойките. Аз няма къде да ги позиционирам без стойки. Цената със стойките вече идва 980лв. Другото, което ми препоръчаха беше Enter - https://www.exproject-bg.com/index.php?id=1019 . Казаха, че баса не отстъпвал на EFIR 8, което ме съмнява, но не можах да ги чуя, защото нямаха налични мостри към момента. Ще отида да ги чуя задължително като ми се обадят, но мен ме съмнява да се по-добри от купешките, които коментирахме до сега.

  17. tek
    tek е офлайн
    Member Аватара на tek
    Тук е от
    Jan 2019
    Живее в
    Пазарджик
    Мнения
    984
    #14

    Отговор: Избор на домашна Hi-Fi стерео система

    Това, че не може да си позволиш скъпи подови ОТ добре.
    Но не случайно ти написах че ОТ са важен компонент в една аудио система, пряко свързана със слушателя и са най важното звено.

    Това, че сега не слушаш качествен източник било то mp3 или стрийминг,
    не значи, че за в бъдеще няма да си промени: ако решиш да да "изцедиш" до края новата аудио-система.
    Защото, и ако се задълбочиш , ще искаш още и още (личен опит).
    Fyne- е добра тонколона но е по-маломощна. и също не е за слушане на електронна музика.

    Щом една тонколона слиза ниско ), не значи, че автоматично, ще имаш най точния бас (ниски честоти).
    (някой производители ги дават -6 dB, по правилното стойностите (Hz) да са измерени на -3 dB)
    Например: един модел ОТ могат да звучат със мек и бърз бас, други с разплут и твърд, трети със съвсем различен т.н.
    Не случайно при аудио слушането всичко е субективно. хората харесват различен тип ОТ.

    MR4 е стар модел (имах в предвид), че може да е "залежал"/мострен модел.
    А както знаеш при техниката има амортизиране малко или много (дори от стоене).
    Все пак търсиш нови тонколони, а не втора ръка..
    Другото, което може да провериш сам (макар доста хора да ме оплюват), да потърсиш качествени саунд демот-а на модела оТ ,който харесаш, в yоutube. (има подобни добри канали).
    Да ги слушаш със мониторни или Hi-Fi слушалки за да разбереш кой саунд ти допада повече.
    Букшелф тонколони на Klipsch (защото подостоящите няма да влезнат в бюджета) може да погледнеш също освен Monitor Аudio, за електронна музика,
    Успех!

    Редакция: ако имаш възможност прескочи до ТМ и чуй JAMO S 809. Макар да са предназначени повече за многоканална система, не за стерео.
    Дори и да не ги харесаш, като чуеш повече модели ОТ, ще разбереш на теб какво ти "допада".
    Този пост е редактиран от tek; 06-01-21 в 18:42.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Търся субуфер за домашна система
    От schols във форум Купува
    Отговори: 5
    Последно: 13-02-20, 18:29
  2. Домашна алармена система - въпроси
    От nqmapa във форум Домашен майстор
    Отговори: 33
    Последно: 19-02-17, 18:45
  3. Отговори: 22
    Последно: 22-11-15, 19:52
  4. Проблем със домашна алармена система.
    От barona75 във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 7
    Последно: 05-06-13, 09:43
  5. Купувам домашна удио система
    От VladkYy във форум Купува
    Отговори: 0
    Последно: 28-09-09, 13:09

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе