Резултати от 1 до 11 от общо 11

Миниуредба PHILIPS MC320/22

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    May 2018

Миниуредба PHILIPS MC320/22

Здравейте всички! Рядко влизам във форума, тъй като съм отдавнашен пенсионер и ремонти ми се случват рядко. Сага пак ми се налага да потърся помощ от Вас. Тази уредба е на внучка ми, която живее в Германия. Като си идва от време навреме я ползва. Уредбичката работи, учудващо добре възпроизвежда, но дисплеят почти не се чете. Отворих предната страна и виждам, че в два от диагоналите има светещи бели светодиоди, но все едно не светят - екранчето няма подсветка (като ги окъся за момент и те угаснат, нищо не се променя. Много вероятно дисплеят е за смяна, но бих желал да прочета и вашите мнения. Благодаря предварително!
    Пропуснах да отбележа, че върху всеки от светодиодите има около 3VDC.

- - - - - - - - - -

Намерих сервизното описание и там има един резистор R933 , които управлява контраста на дисплея. Само че не е тример, а 4.7К SMD. Между плюса и минуса на С901 свървам тример 10К и от плъзгача през 3К подавам напрежение към VLCD на чипа HT1622. С регулиране максимума който постигам е от изчезване на знаците до завареното положение, т.е пак не се появява подсветката.
    Прикачени изображения Прикачени изображения
    Този пост е редактиран от ikarlo; 16-04-25 в 12:53.

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006

Отговор: Миниуредба PHILIPS MC320/22

Ако не се лъжа, това е електролуминисцентен дисплей.
    Изтощава се слоят и намалява яркостта. Някъде срещнах при руснаците как "възкресяват" подобни на дек Pioneer.
    Пускат му за кратко повишено напрежение. Обаче след това може и въобще да не светне.
    Нов дисплей забрави да намериш за 20 годишна машинка. А пък за Philips - мисията е невъзможна.

Съвет - внучката да дебне дните на sperrmüll при тях и да види какво изхвърлят германците на улицата.
    От това, което съм виждал, има и работещи качествени неща! Понякога даже High-End системи и модули с дребни повреди.
    Успех!

4. Junior Member
    Тук е от
    May 2018

Благодаря за съвета! Уредбата си работи, само трябва да се взираш в екрана. Цялата работа е за правнука (скоро ще стане на 3г), който обича да натиска бутони и се кефи ако нещо светне в отговор. Ще си я ползват и така. Не знам как са го постигнали филипсите , но микроколонките свирят като 50 литрови, много плътен бас без дрънчене.
    Не е електролуминисцентен, а си обикновен монохромен LCD с подсветка. То и за управляващия чип НТ1622 си пише, че е за такъв дисплей. Аз го свалих и разгледах - задната повърхост е на петна, явно е заминал.
    Прикачени изображения Прикачени изображения

5. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006

В сервизното има ли някакъв Philips part #?
    Потърси го в нета, ако ти се занимава. Или друга системка/ платка за части.
    Но дори да има нещо, силно ме съмнява да е в много по-добро състояние.

Горе долу - тези години Philips спря да прави качествени неща. Пък след 2011 съвсем залезе...

6. Junior Member
    Тук е от
    May 2018

LCD 320 - това му е индекса на дисплея, т.е. те си го правят и не се ползва другаде. С търсачки нища подобно не излиза. Вече го затворих в първоначалния вид да го ползват така. Между другото: по идиотска конструкция трудно може да се измисли. Странично има 8 винта с лимбусни глави, които се оказаха камуфлажни. Истинските винтове (около 16 бр.) са под декоративни лайсни, които много лесно се чупят при опит за сваляне. И, въпреки винтовете, има "щтрак" зъбчета, за които трябват 8 ръце да свалиш капаците...

7. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006

Правилно е в минало време да се напише - някога са правели!
    Но силно ме съмнява, че е "оригинален" Philips. По-скоро е китайче някакво.
    Последно не съм сигурен дали Philips реално произвеждат/ създават нещо, освен самобръсначки!
    Като и те вече са под съмнения, защото всичко под марката Philips е с платени лицензионни права.
    Т.е. - някой някъде произвежда нещо с това име на корпуса.
    Високо технологичните патенти, производства, развойни отдели - всичко е разпродадено на парче след 2006.
    Най-активно се действаше след 2011.

Виж тук дали няма нещо подобно:
    lcd 320x240 - Google Search

320x240 LCD Module, Winstar WG320240BX 320240 LCD
    Display Graphic LCD 320x240, Display LCD 320x240, LCD Display 320x240 (winstar.com.tw)
    5.7 Inch 320240 320X240 320*240 320240B Graphic Dot LCD Display White Font On Blue NEW GRADE A - AliExpress

8.  

9. Junior Member
    Тук е от
    May 2018

Такива модули съм ползвал навремето управлявани от РIС-ове. Те са "интелигетни", т.е. имат си вградена логика и графика. Това на Филипса е само "стъкло" с множество изводи (над 40), като има 8 знака с по 32 точки. Воже да формира различни знаци, включително йероглифи.

10. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006

И аз видях, че е smart, ама поне е някакво направление.
    Няма начин да не се предлагат и "тъпи" дисплеи.
    Въпросът е да се намери като тип, размер и резолюция. както и по брой и тип изводи, разбира се.
    Няма начин в сервизното да не е написан part №.
    Нямам време, а и не ми е интересно сега да търся...

11. Junior Member
    Тук е от
    May 2018

Има парт № 9965 000 18252, но като го пусна в търсачката ме връща в пдф от където съм го взел. А в доставчиците на резервни части разделът за аудио е празен. На самият дисплей няма нито цифра, нито буква.

12. Senior Member Аватара на Rumb@ta
    Тук е от
    Mar 2011
    Живее в
    Пловдив

Под LCD дисплея, няма ли светловод за подсветката? Могат да се добавят още светодиоди и дисплея ще грейне и ще е отчетлив.

13. Junior Member
    Тук е от
    May 2018

Има два бели, които светят нормално. Но дали светят или не, никак не се отразява на екранчето. Свеках отстрани с мащен ЛЕД фенер и пак нищо.

14.  

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Заманя на Philips 65pus8303 със 75 Philips 75PUS8536
    От bran във форум Philips телевизори
    Отговори: 0
    Последно: 17-03-22, 18:18
  2. Philips PHILIPS 70PUS7304 - Препоръка за настройка на картината.
    От VladoSkyFox във форум Philips телевизори
    Последно: 14-11-19, 15:35
  3. Отговори: 3
    Последно: 22-07-19, 09:45
  4. Panasonik TX-L42ET5E vs. Philips PHILIPS 40PFL5507K
    От sasa във форум Philips телевизори
    Отговори: 10
    Последно: 21-09-12, 18:42
  5. системи за домашно кино-PHILIPS HTS-6100/12,PHILIPS HTS-8100/8140
    От maddog9 във форум Системи за домашно кино, плеъри и HTPC
    Последно: 24-09-09, 12:13

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе