Наскоро след закопуването на Sapphire 3850 512 мегабайтовата версия останових че картата с фабричните сеттинги прегрява !
В режим idle видео конторера държи температура около 56-58градуса а при режим Heavy Load загрява над 90градуса.
Цялото PCB започва да грее , можеш да си изгориш пръста на ръбовете му да не говорим за захващачите около ГПУ-то.
Амбициите ми за малко избузване се изпариха.
След 1-носедмична ексопатация лепенката на копруса с мацката буквално падна.
Все още няма симптоми за овредено ГПУ но имам чуството че ще се случи много скоро :-(
http://www.ginjfo.com/Publics/PhotoN...0_Sapphire.jpg
Проблема определено не е в околоната среда (температурата в кутията) , която е с доста добра въздушна циркулация (CM Stacker 810 отпред е с 3 120ММ вентилатора останалите вентилатори са стандартни за модела )
Първиначално планирах да закупя 256МБ версия но от сайта на Sapphire "разбрах" че 512МБ версия на 3850 е с пасивно охлаждане с пайпове но уви,
картата която дойде си е с станартното решение за тези контолери.
Сравнение с предишният ми графичен контролер ( Sapphire 1900GT 256MB DDR3 който си беше студен сравнение с този)
e почти 2 пъти по бърза но въпреки това не добър избор. [ 3D Mark 06 def. settings => SM2.0 = 2553 HDR/SM3.0 = 3821 ]