nVidia 9600GT 512MB GDDR3 HDCP или ATI Radeon HD 4770 512MB GDDR5
След някои проблеми с nVidia 9600 GSO реших да сменя картата с някоя от двете по-горе (nVidia 9600GT 512MB GDDR3 HDCP или ATI Radeon HD 4770 512MB GDDR5). Първата е без вентилатор, само с пасивно охлаждане, но се държала супер и на добро натоварване (http://www.jmt.bg/index.php?go=100&j...=23107&value=2), а ревютата на втората бяха много добри - представя се по-добре от 9800GT на нВидиа и малко след GX2. Като консумация е също супер, макар и малко по-мощна от 9600GT.
Искам да попитам някой има ли някоя от двете посочени карти (пасивното охлаждане на 9600GT на Gigabyte) или HD4770 и какво мисли за тях? Аз съм по-навит за Ати-то, тъй като е много по-производително и бързо, отделно е само малко по-скъпо, но искам да е и тихо. Компютърът е в спалнята и шумът много дразни.
Захранването ми е 420 W Fortron.
Re:nVidia 9600GT 512MB GDDR3 HDCP или ATI Radeon HD 4770 512MB GDDR5
и двете са горе долу средна категория.
По добре се огледай, за нещо по добро, защото, която и от двете да вземеш, няма да усетиш,, голяма разлика, според старата карта.
А колкото, до това, че HD4770 се справяла по добре, от 9800GT не е вярно изобщо.
Шума наистина е нещо важно. Аз лично бих избрал silent варианта, но все пак трябва да помислиш за поне една вкарваща перка, на 5 волта, насочена срещу видеото. При silent варианта си трябва някаква циркулация в кутията. Не знам за какво точно ще ползваш машината. Ако е предимно за игри - HD4770 в момента е фаворита на пазара като цена производителност. Относно синтетичните тестове - не може да се вярва докато не пипнеш. 9800 има няколко варианта GT, GTX, GTX+. От това, което съм гледал по тестовете 4770 е по-добра от GT варианта. При другите е въпрос на количество памет, честотата и, честотата на графичния процесор, изработката и производителя.
Да, и аз се рових наистина доста и съм повече навит на HD4770, тъй като иначе 9600GSO и 9600GT са почти едни и същи. За HD4770 четох, че изостава от GTX, но за цената си е супер. Отделно в едно ревю пишеше, че е относително тиха и отделно "студена" карта, която и държи на клок. Има някакво устройство като охладител над ядрото и вентилатора, но се чудя, дали това ще е достатъчно в горещите дни. Тъй като потенциално ще я вземам от Мост, там имат Sapphire lite, но се чудя, дали да вземам някакво допълнително охлаждане и noise stopper, ако е шумна (за спалня).
Някой да има такава? Ще се ползва предимно за филми, в момента не на високи резолюции, но в близко време на голям дисплей (full HD или подобен). За игри не кой знае колко, но искам повечето от тях за момента да ми вървят добре. Шумът обаче, преплетен с горните характеристики, е основен фактор...
Забравих да добавя, че имам странична перка, която мисля, че духа срещу видео-картата (тя е част от кутията), една отзад на захранването, също и една на кутията отзад, която изкарва горещия въздух. В момента, като пипна отпред или отгоре, кутията е студена. За отпред не съм сигурен, може да има, но не съм бърникал, защото всичко е още в гаранция.
HD4770 си има автоматичен контрол на оборотите на перката. По време на филм при добра циркулация в кутията няма да вдига обороти и ще е тиха. При нужда по време на игра ще увеличава оборотите. Възможно е, но game+silent не е лесно и евтино.
Това GDDR5 нещо много повече ме радва от GDDR3. Пък и аз съм си фен на АТИ :)
Цитат:
Първоначално публикувано от stenly
Това GDDR5 нещо много повече ме радва от GDDR3. Пък и аз съм си фен на АТИ :)
мда, скоро GDDR10!
Нека да се хващат рибите, по комерсиалните хватки, на някои :)
Stenly, виждам от подписа ти, че си с 400W захранване, а си с HD4850. Имаш ли принципно някакви проблеми с това захранване? Моето е 420W, а на официалния сайт на Sapphire за HD4770 като препоръчвано (минимално) захранване дават 450W :) Дали при по-голямо натоварване на игри няма да издиша?
peterstamov, да и аз така мисля, но явно ще взема HD4770 - дано да е по-тиха. Много мислих за тихия вариант на 9600GT, но все пак производителността на 4770 си заслужава. Това ще ми е и първата карта на Ати, дано не съжалявам!
paraiso, нямам никакви грижи с захранването. То е Chieftec (Производство на Delta elecronic и съм много доволен от него но скоро ще трябва да го сменям заради бъдещ ъпгрейд и пак мисля да си взема от същата фирма нещо 800-1000 ватово.Дори много рядко го чувам да се ангажира и да си вдигне оборотите на перката.Общо взето по сайтовете се застраховат спрямо безименните захранвания на които пише ,че са 420 вата , пък те горките с зор вадят 300.
fXOrange , ти забеляза ли ,че благодарение на тоя GDDR5 , паметта на видеокартата бачка на QDR 3200 МHz. :) Ако не беше шината 128 битова не ми се мисли какво щеше да прави тая карта. Все пак ще се представя добре.
Stenly, твоята 4850 шумна ли е много? Има ли начин да се намали шума от 4770 с някакви noise stoppers или нещо от рода? Настоящата ми 9600GSO не е от най-безшумните, даже и в idle режим, в смисъл на нея не може да се спи, даже и да не правиш нищо на компютъра, а само да е включен. Повечето коментари за 4770 казват, че е relatively quiet, ама това относително малко ме тревожи...
paraiso, първото нещо което направих е да купя едно Accelero и да го сложа на картата. Въпреки ,че охлаждането не беше от референтните и си вършеше работата, шумеше. А аз не искам да чувам никакъв шум от компа си.
Цитат:
Първоначално публикувано от fXOrange
мда, скоро GDDR10!
Нека да се хващат рибите, по комерсиалните хватки, на някои :)
по-тясната шина се компенсира с по-бърза памет и това съвсем не е комерсиална хватка. Картата е наистина best buy за момента.
за невярващите ето и БГ ревю :)
http://www.modreactor.com/Reviews/AM...and-RV740.html
Цитат:
Първоначално публикувано от Colonelo
Абсолютно вярно! Пък и на тази цена , наистина си е best buy
Мерси за инфото, обаче Accelero явно не става за HD4770, поне от това, което прочетох. Тук: http://www.voodoo.bg/categories/378/products/6848 има такова, но картата я няма, отделно нещо платката на Сапфир била малко нестандартна за тези охлаждания. В един форум препоръчват това: http://www.ango.bg/product_info.php?products_id=1996 (Zalman vf900). Какво мислите?
Не планирам клок засега (или поне не сериозен по-нататък), а просто питам за намаляване на шума!
Залманчето е чудесна перка и добре охлажда. Не е лоша покупка. А според написаното там не става и за моята карта ;)
Просто като са го писали е нямало все още 4 серия на АТИ според мен.