Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 25

ATI / nVidia

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    May 2007
    Мнения
    41
    #1

    ATI / nVidia

    Едва ли е първата такава тема, но искам да чуя и някое друго мнение.

    Миналата седмица направих малко ъпгрейд на щайгата. Замених старото M2N-SLI Deluxe със M4AGTD Pro/USB3, от Athlon 5200+ скочих на Phenom II 955 BE, рамта ми беше 4x1 GB SuperT - сега е Kingston HyperX 1600 една пръчка 2GB (не питайте защо :D ... поради дифицит на кинти за сега, имам идея да взема още една такава) Не можах да взема видео карта обаче . Двоумях се много, старата ми беше едно Radeon- че 1950 Pro , дъртичко но бях много доволен, дори и Crysis-а го подкарваше почти на max. Е вярно нямаше directx 10, ама не беше болка за умиране. В момента се чудя дали пак да заложа на Ati или да пробвам с Nvidia. Говорим за карти в ценовият диапазон до 300-350 лв. Не са много, но мисля, че може да се вземе нещо прилично. Ще се ползва за AutoCAD, 3dsMax и игри.

    Как мислите Вие - Ati или Nvidia, Sapphire или Asus. Мнения, предложания, препоръки, даже и ако сте фен на някоя от двете марки, ще се радвам да напишете по някой ред.

    ... и още нещичко само, защо рама ми го засича на 1789 MB, а не на 2023 (примерно). Дали е защото е на single channel !?

  2.  
     
  3. Moderator Аватара на fXOrange
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Lyon
    Мнения
    3,213
    #2

    Re:ATI / nVidia

    за тези пари, нищо ново при nvidia, то и при ATI ще е същата работа

  4. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #3

    Re:ATI / nVidia

    ram-а - най-вероятно защото си заделил 256МВ за вградената карта

    за тези пари или nvidia gtx 260 или ati 5770 (наскоро минах през същата дилема

    предимства и недостатъци:

    nvidia:
    + няколко фрейма повече в някои игри
    + physx
    - DX10 (дори не 10.1)
    - по-малко памет (896МВ), водеща до невъзможност за филтрации на макс при много високите резолюции
    - по-стара архитектура (>2 години)

    ati:
    + DX11
    + 1GB памет (вж. по-горе)
    + поддръжка на 3 монитора
    - няма physx
    - няколко фрейма по-малко в някои игри

    аз се спрях на 5770 и не съжалявам

  5. Junior Member
    Тук е от
    May 2007
    Мнения
    41
    #4

    Re:ATI / nVidia

    хмм... интересно. А за моделирането, там май по-голяма роля играе процесора, или може би бъркам ... !?

    И въобще има ли смисъл да издувам процесора или да си го оставя по defoult (в момента не съм, щото с тва вградено видео... иначе съм с един Arctic Cooler, който на стария 5200+ с 15% OC го държеше на 45 *C по време на теста) Според мен само при 3D-то на AutoCad-а ще види зор. Едва ли при нормална употреба ще има какво да натовари и четирите ядра на макс.

    P.S. ... аз така и не схванах идеята с тоя "Core Unlocker" дето уж отключва всичките ядра да работят в синхрон. Пълна измама

  6. Super Moderator
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Sofia
    Мнения
    6,621
    #5

    Re:ATI / nVidia

    Сега , за професионална работа (като 3D моделиране ) в белите страни ползват друг "тип" карти които струват камара пари (дори няколко камари) и позволяват в реално време визуализации и обработката на много полигони. Порови се малко из нета за цени и характеристики на NVIDIA® Tesla и на ATI FireGL картите.Дори nVidia имат сървъри съставени от няколко видеокарти и без централен процесор какъвто ние си знаем(GPU Computing) Отдавна съвременните видеокарти са много по-бързи от който и да е x86 процесор в изчисленията. (скоро пусках един Open CL тест и се оказа ,че видео картата ми е 10 пъти по-бърза в тези изчисления от 4ядреният ми процесор).

  7. Member Аватара на XIIID
    Тук е от
    Dec 2002
    Живее в
    Burgas, Bulgaria
    Мнения
    829
    #6

    Re:ATI / nVidia

    Еее, stenly, още само дето rendering farm не му препоръча... като спомена ATI FireGL класа, nVidia Quadro фамилията доста ги хвалят хора, които са ги ползвалили за CAD, оптимизирани драйвери за wireframe и прочие, но човекът все пак иска и да поиграе.

    Личното ми мнение е, че за CAD & modelling всяка геймърска карта среден клас ще ти свърши работа (даже сцени с по няколко млн полигона не ги задъхват особено). Масово се спряга по-ниското качество на ATI-драйверите, особено под OpenGL, но с години не се сблъсках с такова, докато не се оказа примерно, че последните поколения catalyst ми пречат да мина на 4-та версия на любимия Rhinoceros 3D... иначе нито под AutoCAD, нито с 3DSMax съм срещал проблеми, но преполагам ако ще се залага по-на сигурно - nVidia карта. Аз също бих дал такава препоръка, ако от друга страна не бях се сблъскал с пресен пример как нисък клас radeon вади много по-добър образ през hdmi към LCD TV, отколкото геймърска geforce...

    kiko1987, виждам че имаш понятие от хардуер (поне повече от мен), но тепърва остава да си доизясниш кое кога работи в CAD:
    -"...отключва всичките ядра да работят в синхрон" - от всички CPU ядра чакай полза като пуснеш паралелни сметки като рендъринг под 3dsmax примерно - отключвай! ... ама аутокад-а няма да ти хвръкне, той и без това рядко ползва даже 2-ро ядро...
    -при интерактивни операции - въртене на модел, zoom/pan на чертеж - видеокартата наистина помага (всъщност само там на този етап). щом си с вградено видео в момента, ще оцениш разликата! затова пък няма значение колкоядрен ти е процесора.
    -няма смисъл от extreme overclocking (по малко може) - авантюризмът ощетява надеждността - ускориш с 15% сметките, пък си изгубиш 3 часа работа, ако се срине

    и още нещо - с тея 4гб рам горещо ти препоръчвам 64-битов windows (и Autocad, и 3dsmax имат 64-битови версии вече). за мен лично по-корава от XP x64 edition няма, но и 7-цата става

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    323
    #7

    Re:ATI / nVidia

    Аз пък направих следното: geForce 8-ма серия я префлашнах и сега си имам съвсем прилична Quadro FX (в jarcomputers я продават за около 1400 лв.)
    С игри не съм я пробвал, но със solidworks-а има голяма промяна.

  10. Junior Member
    Тук е от
    May 2007
    Мнения
    41
    #8

    Re:ATI / nVidia

    64-битовата операционна система е задължителна. Основно компютарът го ползвам за Autocad - 3D проектиране с доста детайли, 3dsmax - по-рядко и то само заради рендерите ( сопред мен стават по добри от тези в аутокада). През свободното време не пропускам да опитам и най-новите заглавия от геймърската индустрия и адски много се дразня когато не мога да истискам максималното от играта. Кел-файда от хубавата игра като примерно вместо дърво - виждаш един кафаво-зелен квадрат . Съжалявам също и, че не съм имал възможност да ползвам AutoCad-a с найстина добра и скъпа видео карта, за да забележа разликата. Както предложи колегата 5770 не е лоша карта като я гледам - Vyper-x варианта примерно. И да може би няма да съжалявам, ако я взема, но как като не съм имал алтернативният вариант на nVidia (примерно) за сравнение. За това се допитах до вас съфорумници, някой ако има повече опит да сподели.

    И отново благодаря за коментарите до тук, ще се радвам и на още

  11. Super Moderator
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Sofia
    Мнения
    6,621
    #9

    Re:ATI / nVidia

    За алтернатива от страна на nVidia ще почакаш до лятото да пуснат среден и нисък клас Fermi-та. За момента от новото поколение видеокарти базирани на тоя чип имат само 2 и са от високият клас (съответно и по-скъпи). Другият вариант е да вземеш нещо старо като GTX250,260,270.


    XIIID , аз не съм препоръчвал на никого нищо Просто на въпроса:
    Цитат Първоначално публикувано от kiko1987
    хмм... интересно. А за моделирането, там май по-голяма роля играе процесора, или може би бъркам ... !?
    Дадох правилният според мен отговор. Защо като нещо може да се направи за час, трябва да се прави за цяла нощ? Друг е въпроса ,че всичко това струва и много пари

  12. Junior Member
    Тук е от
    May 2007
    Мнения
    41
    #10

    Re:ATI / nVidia

    Много хора, много мнения - нормално. Може ли да чуем и някое мнение за производител примерно, Asus, Gigabyte, Sapphire, Sparkle и т.н.
    Винаги съм смятал - Sapphire за ATI и Asus за nVidia. Как мислите вие ?!

    А относно Fermi видеокартите ако изкарат вариант до към 350 лв , най-вероятно ще се спра на тях, Само дано не е в далечното бъдеще

  13. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #11

    Re:ATI / nVidia

    за професионална работа си има професионални карти, които струват професионални пари, както бе изяснено и по-горе

    моята е с Vapor-X охлаждане и е изключително тиха

    никога не съм робувал на марки, защото от някой изключително забутан китайски гараж може да излезе такав марка, която да отнесе прехвалени асус-и, хfx-и и т.н. (това важи повече за nvidia, защото те имат по-"дащна" политика, докато ati си дават чиповете само на 2-3 производителя)

    както и да е, за тези пари - толкова

    фермитата през лятото удобно ще се наместят в долния сегмент на високия клас, само дето нещо много ме съмнява ATI да го допуснат току-така - те в момента са в лидерска позиция в геймърския сегмент. всяка едночипова карта бива победена с лекота от двучипова, така че надпреварата оттук нататък ще бъде не толкова във ваденето на по-бърз чип (виж маржиналната преднина на ферми-то), колкото в убеждаването на дивелъпърите да пишат по-кадърно по отношение на мулти-чиповите карти ( и драйверите, и драйверите

  14.  
     
  15. Super Moderator
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Sofia
    Мнения
    6,621
    #12

    Re:ATI / nVidia

    Между другото ако това се окаже вярно ще стане доста интересно.
    http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=321784

  16. Junior Member
    Тук е от
    May 2007
    Мнения
    41
    #13

    Re:ATI / nVidia

    аз така и не разбрах какви точно са тези "тейслатори" ... а и като гледам "Passion Fruit" е доста компетентен по темата и доста оспорва нещата

  17. Super Moderator
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Sofia
    Мнения
    6,621
    #14

    Re:ATI / nVidia

    Ще си позволя да цитирам малко от sagabg.net

    На първо място (не само по ред на разглеждане, но и по важност) е обединението Hull shader + Tessellation unit + Domain Shader. Причината за добавянето на тези два модула към потока на обработка при DX11 е съвсем прозаична: до момента, ако разработчикът искаше да изработи високодетайлен модел за дадена игра, впоследствие той трябва да го скалира с по-ниски нива на детайлност за използване в по-слаби системи или в случай че се намира по-далеч от играча в сцената. Както можем да се досетим, изработката на модел с висока степен на детайлност изисква доста сериозно количество полигони, които на свой ред натоварват значително процеса на обработка на игровата сцена. А колко по-просто би било, ако можехме просто да изработим прост модел, който да бъде подложен на своеобразно „усложняване“? Именно това е и целта на добавянето на модула за теселация.


    Ето и как изглежда една сцена с тесалация и без нея. За момента nVidia имат превес при обработката на много полигони и искренно се надявам АТИ да навакса.
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  18. Junior Member
    Тук е от
    May 2007
    Мнения
    41
    #15

    Re:ATI / nVidia

    На теория nVidia-та трябва да смаже Ati-то, ако съдим по това нали?! Е да ... ама не баш. Аз не видях особенна разлика на теста ... линк

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 8
    Последно: 12-09-13, 00:55
  2. Nvidia 8400GT vs Nvidia Quadro fx1400
    От DENITO във форум Аудио и Видеокарти
    Отговори: 2
    Последно: 05-03-12, 21:00
  3. Quote: "NVIDIA AGP 8X GPUs..." www.nvidia.com
    От FearMe във форум Аудио и Видеокарти
    Отговори: 13
    Последно: 11-10-02, 15:53
  4. ati ili nvidia
    От cuci във форум Аудио и Видеокарти
    Отговори: 36
    Последно: 24-04-02, 00:09
  5. NVIDIA 23.XX..27.XX
    От DPetrov във форум Аудио и Видеокарти
    Отговори: 4
    Последно: 28-02-02, 09:25

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе