Бих искал да попитам дали някой е правил съпоставка..за и против...защото трябва да избера единия вариант
Бих искал да попитам дали някой е правил съпоставка..за и против...защото трябва да избера единия вариант
най-малкото, щото едното е на ток, а другото на газ
Всичко е въпрос на личен избор, навици и предпочитания за работа с ток или газ. За мен лично въпроса стои единствено, ако става дума за централна газификация - поне като близка перспектива. Ако газта ще е пропан-бутан, то единственото предимство е...цената на уредите(според мен, не искам да споря или налагам мнение).
Публикувана от: Black Adder
най-малкото, щото едното е на ток, а другото на газ
e това е ясно..но няма да имам централна газ и си остава проблема с макненето на бутилки и прекарването на маркучи,мисълта ми е икономическата изгода...веднаж се копува ...но после доста време се използва...то никой не може да прогнозира цените на тока и газта ,но все пак мисля че съотношението ще се запази....ако не и по зле за газта...
Ако ще мъкнеш бутилки не си заслужава много.Керамичния плот също загрява бързо(не колкото газта),почиства се лесно и съвременните такива имат функции за спестяване на енергия.Аз бих избрал керамичния плот в случая.Ако имаше централно газ(или переспектива да имаш скоро) щеше да е друга бира ама да дадеш пари и да мъкнеш бутилки...
едит
тока не мирише...![]()
Моето мнение се препокрива напълно с това на @dragozow - газифицирано жилище - газови котлонии, иначе - керамични.
G-n Stevebg,
ne se 4ydi i kerami4en plot na domakiniata v doma si zanesi
i posle s vkysna gozba tq da te gosti
Ot gorespomenatite komentari , predpolagam ste si napravili izvod za kakva pokypka da napravite, no smiatam che keramichniat plot shte e po-dobriat izbor..
На газ има няколко недостатъка:
- мириса на газ
- смяната на бутилките
- съдовете почерняват отдолу и никакво миене и търкане не ги възстановява. При хубава, маркова посуда например Solingen - само керамичен плот.
Керамичните плотове:
- преди ползване идеално да се почистят, иначе остават трудно махащи се петна.
- съдовете също да бъдат с идеално чисти и сухи дъна.
- при някои керамични плотове сериозен недостатък - ако кипне течност и излезе извън съда - стича се в ключовете на плота/печката и дава на късо. Тогава трябва да се извади щепсела от контакта, да се чака добре да изсъхнат ключовете преди повторно ползване, или се отваря панела с ключовете за да се подсушат. А може и да се наложи смяна на изгорял ключ. Така че при керамичен плот се изисква повече внимание отколкото с газов или ел. котлон. Но е по-удобно.
Съвет - при нов керамичен плот - да се изхвърлят старите, с нагар по дъното тенджери и съдове и да се купи нов комплект.
Определено съм по-доволен от газта, имам комбинират и пускаме керамиката само когато трябва да се смени бутилката с газ, а това прави на окоро 6 месеца, несравнимо по-икономично е.
Абсолютно съм за КОМБИНИРАН. Не можеш постоянно да трепериш да не счупиш керамичния плот, ако случайно ти падне капака на тенджерата.
Още нещо - ами ако ти спре тока, не можеш да си подгрееш бобеца, не можеш да си направиш дори кафе - ето тук газта ще те спаси!![]()
Абе керамиката не се чупи лесно. Котлоните на газ не са икономични, поради конвективния топлообмен голяма част от топлината отова за оня дето духа. Само който не е готвил на керамика хвали газовите котлони. Между другото температурат на газовия котлон не е чак толкова вискока.
С какъв модел си, че аз търся от доста време и единствените добре изглеждащи са един на Горение /над 800 лв/ и един на Бош, който върви само в комплект с печката за вграждане /на това съм се спрял засега/.Първоначално публикувано от ppbgbg
Икономични са си газовите котлони ои още как! След почти 20 години ползване в семейството на газов котлон, от половин година сме на керамичен. С една бутилка газ карахме по два месеца при всекидневно готвене, варене на кафе и претопляне на храна. Само две неща в подкрепа на газта:Първоначално публикувано от Julian
1. На керамичния котлон джезве с кафе се вари два пъти по-бавно, отколкото на газовия;
2. Не бива да се остава само на един източник на енергия в един дом - спре ли тока и кафе не може да си свариш и на консерви ще я караш.
Твърдо за газово решение.
Една бутилка, вече има доста добре изглеждащи на външен вид се пълни толкова рядко, че не ме мързи и пеша да я нося до газ станцията. Отделно от това, възможности да ползваш фирми доставчици на газ [разнос] колкото искаш.
Второ, абсолютно съм противник да слугувам на керамичния плот, във вида: нови съдове, маркови съдове, ама да са сухи, нещо случайно да не кипне, да не пръсне, бърсане преди, по време, след готвене, а може и в 3 часа през нощта.
Питайте жените си колко лесно се поддържа такъв плот, защото обикновено ние мъжете се запознаваме само с резултата и с рекламите за Мистър Пропър.
Че да слугувам и на съдовете ... в никакъв случай.
Трето. При изправна система не мирише, освен разбира се, ако не дай Боже го забравиш пуснат. А предполагам, че повечето от нас ползват аспиратори.
Четвърто. Много по евтино, ако не и в пъти. Една бутилка газ струва по малко от 20 лева [голяма].
За мен най-добрата комбинация е газов плот [двойка], самостоятелна клас "А" електрическа фурна и клас "А" микровълнова фурна. И мощен аспиратор.
Съгласен с Julian,Първоначално публикувано от Julian
при газовият котлон (имам опит с такъв) неголяма част от топлината отива за загряване на съда. А останалата обтича съда отстрани и се разсейва. При стандартен котлон също има известно разсейване отстрани на съда. А при керамиката - всичко си отива в дъното на съда.
При газов и стандартен котлон не можеш да хванеш дръжките на загретият съд без някаква кърпа. При керамичният плот - можеш. И газовият и стандартният котлон имат мирис при работа с тях - първият на газ, вторият вдига дим от всички капчици мазнина и храна от предишни ползвания. Които поради концентричните ситни бразди на котлона е невъзможно да се изчистят напълно. При керамиката - никакъв мирис.