Re: 80 или 100 литров бойлер
Колко киловата е единия и колко другия?Аз клоня към 80 литровия защото за него се намира по-лесно балон ама в днешно време би трябвало да се намери и за 100 литровия.Още повече че няма да го ползваш цял живот.Тъста ми реши проблема с един проточен на Светлю Шишков ама се наложи заради него да се праправи инсталацията,иначе когато отвиеш крана тече топла вода,заема и по-малко място.За Tesy също казват че са хубави.
За бойлера задължително вземай с по-малък диаметър и по-висок-вертикален. Има модели, които с по малка височина, за да пестят място, но при тях водата се разбърква по-бързо. В никакъв случай не вземай хоризонтален. Ако ще се купете по едно и също време, по добре да е 100 литра. Иначе и 80 литровия върши рабиота. Бойлера е 3KW и много бързо се загрява.
Не е вярно - колкото и голям да е бойлера, винаги го източват до край!!
Щом жени ще се къпят - няма оправия.........
Вземай 80 литровия!!
Цитат:
Първоначално публикувано от snoopdoggystyle
Благодаря за съвета. Но тези теми преди това ги бях изчел разбира се.
Трудно се отговаря на такъв въпрос, по начина по който е зададен.
Ако критериите са комфорт, вземи 100л (че и по-голям)
Ако критериите са липса на пространство, вземи такъв, който се побира в пространството.
Ако критериите са икономичност, то ... не знам ... при определени режими на ползване, 100л-вия е по-икономичен от 80л-вия. А при други режими е обратното.
Ако критериите са надежност, търси надежден бойлер - разликата в 20% обем при една и съща марка/производител, едва ли ще е от значение за надежността.
Понеже става въпрос за трима човека от които двама са жени, моето субективно лично мнение е - по-добре по-голям.
Прочетох доста мнениия, но не успях да достигна до категорично решение: емайлиран или неръждаем бойлер да си взема. Защото модела, който си харесах на Елдоминвест го има и в двата варианта. Дайте мнение за двата бойлера по-долу.
72270 и 72270H
http://www.eldominvest.com/?81&02&9653
При всички случаи неръждавейката е по-добрия материал.
Цитат:
Първоначално публикувано от dragozow
При всички случаи неръждавейката е по-добрия материал.
Да, но прочетох, че давали проблеми по заварките. Вярно ли е?
При положение че дават 10 години гаранция не е вярно или ако е имало проблеми то това са били единични случаи.Помисли,на една кола от престижна марка не дават толкова гаранция.
Приказката за лисицата и гроздето я знаеш... Щом ти дават 10 год. гаранция, не ги мислиш за луди, нали? А пък "безпроблемния" емайлиран е с 5год. гаранция - що ли :)? Отделно трябва да помниш и да му сменяш аноден тестер на всеки 2години!
@dragozow ме е изпреварил.
Ясно - значи взимам 100л. неръждавейка. Мерси за съветите.
Цитат:
Първоначално публикувано от Alvarez
В нас бойлера е от неръждаема стомана, и не дава иундикации да тече вече 6 години, но е на "Светлю Шишков", вижда ми се малко по-читав от тези на елдоминвест
Цитат:
Първоначално публикувано от Alvarez
Абсолютно вярно, но пък имаш 10 години гаранция. Вече, до колкмото знам, са се научили да заваряват неръждавейка. В началото като почнаха да произвеждат болйлери от неръждаема стомана почти всички протичаха. Тогава заварката не се правеше по правилата за заваряване на таква стомана. Вече уш са заварени както трябва. Иначе няма да им излезе сметката с 10 годишната гаранция. Много вероятно е да си смениш бойлера преди да са минали 10 години. Иначе за дълъг живот е необходимо да се чисти от варовика. Споед мене е по оправдано да си купиш емайлиран бойлер.