Резултати от 1 до 6 от общо 6
Like Tree1Одобрявам
  • 1 Post By roshav ohluv

Терзания - аспиратори - "Eurolux MOSAIKO PRO Vario" vs "Faber Perla"

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2006
    Мнения
    31
    #1

    Терзания - аспиратори - "Eurolux MOSAIKO PRO Vario" vs "Faber Perla"

    Kупих миялна, сега съм на вълна аспиратор. Последно съм се спрял на 2, които ми се струват разумни като цена и параметри. Почти еднакви са и се чудя.

    Ето и линкове Faber Perla и Eurolux Mosaiko Pro Vario

    Разликите са минимални. Някакви идеи ?

  2.  
     
  3. lrn
    lrn е офлайн
    Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    183
    #2

    Re: Терзания - аспиратори - "Eurolux MOSAIKO PRO Vario" vs "Faber Perla"

    800m3/h е абсолютно достатъчно според мен - поне само тази разлика забелязах. Аз си взех наскоро Фабер Синтезис и на първата степен аспирацията е напълно достатъчна. Понеже имам нова дограма а и вътрешната врата е с уплътнение, като го включа чак свири през уплътнението (на вратата) и като я отворя трудно се затваря от образуващия се вакуум (айде подналягане). Когато работи задължително отварям прозореца, плюс това и шуми повече. Така, но има едно голямо НО. На мен аспиратора ми е вързан с една тръба (ф110) и излиза дирекно през стената на вън, т.е. няма никакво съпротивление. Ако ти е вързан в комина или ти прави разни чупки и се налага да му слагаш плоски тръби аспирацията вече не е същата - само ще ти шуми и ще се чудиш защо не смуче. Ако в момента правиш тръбопровода гледай да няма никакви препядствия и ако може да не е на ф110 а на ф150. Аз имах такава възможност, но го разбрах късно и естествено не ми се къртеше.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2006
    Мнения
    31
    #3

    Re: Терзания - аспиратори - "Eurolux MOSAIKO PRO Vario" vs "Faber Perla"

    Помещението е около 105 куб.м. Някъде четох, че аспиратора се оразмерявал като 6 до 12 кратния обем на помещението. И с двата модела се класирам. Другото, което прочетох е, че не се препоръчват повече от три 90 градусови извивки до включването в комина - и в това май се включвам. Плоски тръби и други дизайнерски решения мисля да не използвам. Отдушникът ми е на ф110, така че ако сложа ф150 трябва да се слагат някакви преходници ф150/ф110, което май обесмисля упражнението.

    Иначе разликата между споменатите в първия ми пост аспиратори освен капацитета е в типа мотори - единия е HIP другия бил PRO (единственото обяснение, което намерих по темата е тук ). Моята чуденка е свързана главно с това кой мотор е по-добър(надежден). Иначе останалите параметри са еднакви. За мен в важно аспиратора да е максимално тих, затова и съм се спрял на тези 2 модела.

    Това за прозореца е ясно - въздуха, който се изсмуква трябва да влезе от някъде - ако прозореца е затворен смуче от където може (под вратата).

  5. lrn
    lrn е офлайн
    Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    183
    #4

    Re: Терзания - аспиратори - "Eurolux MOSAIKO PRO Vario" vs "Faber Perla"

    А да, сега и аз забелязах разликата. По въпроса кой е по-надежден ( е разбира се при равни други условия) две мнения няма. Този направен от алуминиеви сплави ( да се надяваме, че става въпрос за качествен дуралуминий) е в пъти по-добър от този с пласмасови чаркалъци. Да не говорим, че алуминия по-лесно се чисти.
    Моето помещение е 55куб.м. и аз взех толкова мощен за да си гарантирам, че и при малката степен ще ми е достатъчен - където шума е най-малък.
    Основно шума се намалява, като се намали скоростта на въздуха - мах 5м/с, т.е. по-големи турбини респективно достигащи нужния капацитет с по-малки обороти (визуално гледам pro-мотора е по-голям от hip, ама това трябва да се провери) и чрез по-широки въздухопроводи. Сега в този линк гледам има някакъв елемент SILENT KIT - интересно това дали е екстра към всички модели или се вгражда само в някой?
    А и последно ако имаш възможност не слагай тръби тип разгъваща се хармоника, че внасят първо допълнително съпротивление и второ повече шум.

  6. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2006
    Мнения
    31
    #5

    Re: Терзания - аспиратори - "Eurolux MOSAIKO PRO Vario" vs "Faber Perla"

    В крайна сметка взех Eurolux-a заради мотора. Като ми монтират кухнята щв споделя впечатления.

    Не знаех, че има и други меки тръби (не тип хармоника).

  7. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2007
    Мнения
    16
    #6

    Re: Терзания - аспиратори - "Eurolux MOSAIKO PRO Vario" vs "Faber Perla"

    Observer,
    Съжалявам, че се включвам в темата ти малко късно, но чак сега я прочетох. Имам един съвет към теб, от личен опит най-вече, но и подкрепен от четене по форумите.
    Когато купуваш аспиратор, освен всички проучвания, които виждам, че ти си направил, много важно е да съобразиш и сечението на въздухопровода. Защото ако вземеш по-мощен аспиратор, при който е изчислен въздухопровод Ø 150, в никакъв случай не допускай да го връзваш на по-малко сечение до комина ти. Получава се bottleneck ефект - въздухът "се принуждава" да премине през по-малък отвор, при което се нарушава скоростта му, получават се завихряния, в резултат на което шумът на средните и високите обороти се увеличава доста, даже ужасно много, получават се вибрации.
    Моят съвет е да разшириш входа ти към комина поне на Ø 150, щом такъв ти е аспираторът. Ако се налагат преходи, винаги увеличавай сечението, никога не го намалявай. Мисля, че всеки ОВИ (отопление и вентилация) инженер ще потвърди моите думи.
    kokovox одобрява това.

  8.  
     
Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Отговори: 29
    Последно: 29-01-23, 16:48
  2. Отговори: 4
    Последно: 15-01-12, 23:07
  3. Отговори: 6
    Последно: 15-09-10, 17:53
  4. Отговори: 6
    Последно: 07-08-09, 15:02
  5. Отговори: 13
    Последно: 07-06-06, 10:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе