Здравейте! Имам един въпрос, който ме измъчва в последните дни и мога да го формулирам с 3 думи, механика или електроника?
Предстои ми покупка на нова битова техника включваща: фурна + плот (или отделно стояща печка, още не съм решил), пералня, комбиниран хладилник, миялна машина и абсорбатор. След основно изчитане на голяма част от темите дискутирани тук, както и на подобни чужди форуми не мога да взема решение. Проблемът е, че в сегашния момент почти всички съвременни домакински уреди са с електронно управление, притеснява ме обаче факта, че качеството на електрическия ток доставян ни на европейски цени никак не е европейско. Давам веднага пример със зачестилите напоследък „токови удари”. (Живея в София, и като цяло „токови удари” са рядкост в квартала, но все пак са все по-чести от колкото преди години.) Та въпроса ми е към хората занимаващи се с ремонт и поддръжка на битова техника, какви са техните наблюдения относно електронните модули за управление като надеждност в условията на експлоатация в България? По-често ли дефектират от тези с механично управление, като цена на ремонт знам, че са доста по скъпи. Резонно ли е да се прави компромис вземайки се техника от по-нисък клас (марка, енергийна ефективност, разход на вода и др.) за сметка на по-надеждното механично управление? Открих, че ако искам да взема техника отговаряща на съвременните норми на ефективност то на практика единствения ми избор е марката Ariston–Indesit. Мненията изказани в този форум за тази група са като цяло негативни, това е една от причините да избягвам тяхната продукция, затова съм се насочил към марки като: Electrolux, Whirpool, Zanussi, но при тях механично управление в последните им подели на практика липсва.
Очаквам вашите съвети!
Успешна седмица на всички!