той си има гаранция бойлера .. след 5та година като дефектира го хвърлям и си вземам нов
той си има гаранция бойлера .. след 5та година като дефектира го хвърлям и си вземам нов
"Анодната защита се осъществява посредством пасивиране на металната повърхност чрез анодна поляризация с външен източник на постоянен ток. Потенциалът на защитаваното съоръжение се измества и поддържа в областта на пасивно състояние, където скоростта на разтваряне на метала е значително по-ниска от скоростта на самопроизволна корозия."
За да се осъществи процеса, т.е. защитата, трябва върху катода или електрода да е приложено напрежение с минимален ток. Та в тоя ред на мисли, оставаш бойлера незащитен в момента в който го изключиш с цел да пестиш.
Моят "Елдом" няма такива екстри, защитата си е изцяло пасивна.
Това уточнение е полезно. Аз говоря за анодна защита, която има тестер.
Скоро мислих над това, дали е добра идея да спирам бойлера през контактор със седмично реле за време и се светнах, че трябва да направо това с интервенция в ел. частта на болейра като трябва да оставя захранването на защитата.
За да работи нормално анодния протектор на бойлера при двужилен проводник е необходимо нулата да не се прекъсва никъде от шината до корпуса на бойлера.Т.е. при прекъсване от какъвто и тип прекъсвач на двойката проводници захранващи ел. нагревателя-корпуса на бойлера трябва да е постоянно "занулен".Ефективната работа на анодния протектор зависи от електрическата проводимост на водата-/химичен състав,температура и др./.
моя таймер прекъсва само фазата .. сега мога да спя спокойно без да го мисля бойлера че преди това се бях загрижил за него ,все пак цели 120 лв съм дал за него ( жена ми работи в Теси та е с намаление )
а ,вечен .. по горе писах че бойлер не ремонтирам ,той така или иначе е проектиран да си изкара гаранцията след което се пробива съдържателя и следващия
Гаранцията на моя бойлер изтече март'2012г. Десетгодишна. Все още си е в цветущо здраве. Нищо не е сменяно по него. Преди този бойлер и аз сменях често бойлери по 120 лв. парчето. Тъкмо им изтече гаранцията и се спукат.
Преди година и половина бях на същата дилема. Бойлера е едно от нещата за мен, при които компромис с финансите не трябва. Първо защото това е бомба със закъснител във всеки дом и второ, защото това е нещото, което консумира доста електричество и заема не малка част от потреблението, оттам и сметката с разходи за електроенергия. Виждам, че колегите са намерили много добри и ефикасни решения с таймери. Ако това не Ви се прави, или поради една, или друга причина не можете заради инсталацията, или други фактори, то е добре да си вземете бойлер с програматор. Има добри предложения. Взех един (не знам дали мога да спомена марка и модел) български, който е предназначен за износ. Има дисплей, седмичен, дневен, ежедневен таймер, както и опция за програмиране само на нощна тарифа (аз направих така). Цената е около 300 лв. и има анодна защита. Заданието е бойлера да е включен от 23:00 - 06:00, за да може ако има прекъсване на електричеството след 23:00, и се възстанови до 04:00 да има топла вода. Бойлера има и вградена батерия, за да си помни заданията при отпадане на напрежението.
мда де ама такъв таймер външен е 20 лв .. при това има още повече опции .. и ако дефектира просто се сменя а тоя на бойлера ще е златен
Колеги препоръчайте какъв таймер да си взема за бойлера , че доста често взех да забравям вечер да го пусна и жената мрънка сътрин като няма топла вода.