Поредна профилактика и избор на бойлер
Здравейте!
Миналата година топлофЕкация си пита ушите 2 седмици и нищо не свърши.
За сметка на това тази година са подготвили 40 дни сушина от към топла вода...
Искам или не ще се наложи да взимам бойлер. Въпросът е обаче какъв като става въпрос за инцидентно ползване, двама възрастни и малко дете, заради и което ще трябва да го взема. После сигурно ще го сваля и в мазето до следващата профилактика. Предполагам 50 л ще стигне, но какъв е оптимално между цена/качество/натовареност на уреда, имайки предвид, че след няма и два месеца приключва курса, поне за тази година.
Ако няма аварии естествено.
Благодаря предварително на отзовалите се!
Отговор: Поредна профилактика и избор на бойлер
Минимум 80л ми е съвета.
Колкото до модели и марки - около 200лв.-300лв. извън промоция са що-годе читави.
Вземи някой с 5 години пълна гаранция и си свиркай.
Съветът ми е да не го демонтираш. Много излишна хамалогия, ще останат гъвкавите връзки, кабели, куки и т.н.
А и при следващото пускане не се знае дали всичко ще е ОК.
Успех!
p.s.Без да правя реклама - на силно варовита вода имам 2 на Tesy. Не им помня моделите, но са от този ценови диапазон.
Първият за 9 години - термостат + труд 30лв. на 8-та. Другият е още в гаранция. Не съм ги чул да пукат и т.н.
Смяташ, че 50 л няма да стигнат за двама, все пак повече и със студената?
Ако единият от двамата възрастни е жена - твърдо нье! :-)
А сега сериозно - 80л е пълният обем, температурата, до която се загрява водата обикновено е 60-65 градуса. Рядко до 75 и то само в режим "антилегионела" - да убие бактерията. Оттам сам си прецени какво количество вода с температура около 35 градуса ще се получи. По-високата температура води до преразход на ел. енергия.
Не си написал за кухнята отделно ли ще решаваш проблема или ще ползваш същия бойлер? Ако да, твърдо поне 80л.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Gena_bs
Ако единият от двамата възрастни е жена - твърдо нье! :-)
А сега сериозно - 80л е пълният обем, температурата, до която се загрява водата обикновено е 60-65 градуса. Рядко до 75 и то само в режим "антилегионела" - да убие бактерията. Оттам сам си прецени какво количество вода с температура около 35 градуса ще се получи. По-високата температура води до преразход на ел. енергия.
Не си написал за кухнята отделно ли ще решаваш проблема или ще ползваш същия бойлер? Ако да, твърдо поне 80л.
Единия е жена, разбираемо. Детето дори вечер ваната да е на бързовар, в случай, че се окаже малък през деня за други нужди и той ще тегли. Другото е по една баня на дъртите.
От инфо в нета мернах следното:
1. Според хигиенните норми на един човек са необходими 50-70 литра 40 градусова вода за едно къпане.
2. 50 литра 40 градусова вода се получава от около 27 литра, загрети на 60 градуса
С други думи ще ги докара 50 л бойлер поне на минимум норма за двама.
По отношение на демонтажа - освен да го оставя празен като приключи профилактиката и да седи за аварийни нужди.
Разлика освен в разположението между хоризонтален и вертикален бойлер?
Друго се замислих - апартамента е на два щранга - по един за баня и кухня, т.е. май май ще трябват два бойлера.
Аз бих заложил на най евтиния ВЕРТИКАЛЕН 50-80 литров, елдомски, примерно, за около 160- 200лв. Има едни тумбести, 80 литрови от същата марка, къси, ще заема по-малко място, така и така ще е експонат през по-голямата част от времето. Обемът ми се струва ще стигне за инцидентно ползване, особено в незимните сезони.
Eldom 72322Q Бойлери Цени, оферти и мнения, каталог на магазините
Eldom 72265 Бойлери Цени, оферти и мнения, каталог на магазините
Това е идеята, направо насила ще го слагам...А и банята не е 20 квадрата.
Благодаря за горните два, гледах ту ги хвалят, ту ги плюят Елдома, на друго място сме с Теси, но не помня обема, досега не е имал ядове, незнам какво е тук мнението за тях?
Гледах също тези:
БОЙЛЕР TESY GCV 503520B11TS 50Л,2KW,35СМ | Обемни | Бойлери | Баня и куm
БОЙЛЕР GORENJE TGR80NB/NG/C6 | Обемни | Бойлери | Баня и кухня | П

БОЙЛЕР GORENJE TGR50NB6 | Обемни | Бойлери | Баня и кухня | Пр&#
Смисъл от серпентина, аноден тестер, стъклокерамика или емайлиран?
Неприятната част на експлоатацията на тези бойлери е инцидентното им ползване.Когато ремонта свърши, обикновено бойлера остава с неподгрявана вода в която има кислород,което довежда до ускорено корозиране на водосъдържателя.Имам тецов апартамент и съм сложил неръждаем бойлер 50л. но на друга фирма.Малко е притеснително с къпането през летния период, но се ядва защото е времено. Бойлер 50 л, 2 kW, неръждаем | Елдом
Цитат:
VLADO 66
Неприятната част на експлоатацията на тези бойлери е инцидентното им ползване.Когато ремонта свърши, обикновено бойлера остава с неподгрявана вода в която има кислород,което довежда до ускорено корозиране на водосъдържателя.Имам тецов апартамент и съм сложил неръждаем бойлер 50л. но на друга фирма.Малко е притеснително с къпането през летния период, но се ядва защото е времено.
Бойлер 50 л, 2 kW, неръждаем | Елдом
Благодаря, но мисля до 200 лв. да се огранича, макар и принудително.
Идеята ми е като свърши ремонта да го източа.
Взимате един 50- литров бойлер с мощен нагревател, който ще работи и по време на къпането. Така, проблеми с недостиг на топла вода няма да има. След употреба, не може да се източи напълно, но може да му се изкара въздуха с азот и да се запушат тръбите, до следващото лято. Азот има в сервизите за автомобилни гуми и може да се пренася с тях. Около 2 гуми, напомпани до 2,5 Bar, ще докарат необходимия обем със запас.
Успех!
Цитат:
dodo_pv
Взимате един 50- литров бойлер с мощен нагревател, който ще работи и по време на къпането. Така, проблеми с недостиг на топла вода няма да има. След употреба, не може да се източи напълно, но може да му се изкара въздуха с азот и да се запушат тръбите, до следващото лято. Азот има в сервизите за автомобилни гуми и може да се пренася с тях. Около 2 гуми, напомпани до 2,5 Bar, ще докарат необходимия обем със запас.
Успех!
Като гледам 50 л са с по 2 кв мощност всичките, така че има ли разлика?
За азота вероятно ще пропусна и оставя дори и малкото вода, пък ще се надявам да не протече някой ден при нужда.
От посочените горе не разбрах в крайна сметка кой е оптималния вариант - Теси, Елдом, Горение?
Най-евтиния, лек и малък двукиловатов.
Цитат:
dodo_pv
Най-евтиния, лек и малък двукиловатов.
Дам, но в случая проблемът е, че се оказва, че място няма да има никъде.
По 40 см диаметър вертикален ще ми бие в главата навсякъде, да не кажа раменете.
Отивам явно на хоризонтален или проточен.
Проточните уж им трябваха дебели кабели и затова ги отсвирих, но сега видях и са си дебели, за съжаление друг ще трябва да им определи сечението, понеже не съм толкова в час.
Но ако е проточен - трябва ми за къпане, а не църцорене, какъвто май е основния проблем с тях.
Гледах пак в тоя сайт, едното смесител с термонагревател, другото бойлери с душ на Теси и Елдом:
Проточни | Бойлери | Баня и кухня | Практикер
При проточните ме притеснява тока като разход, но най-вече като сигурност да не изпраска докато се къпеш.
За тях какво може да споделите?
Хубави са немските трифазни, със семисторно регулиране на зададената температура. Ползвал съм такъв. Разбира се, при теб няма как да се свърже електрически. Така че остават вариантите с хоризонтален 50 литров или църцореща детска играчка.
Да, трифазно ясно няма как. От проточните нито един не би свършил подходящо работа?