Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 16
Like Tree1Одобрявам

ПералняTaurus CVE TLS 1000

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    May 2018
    Мнения
    11
    #1

    ПералняTaurus CVE TLS 1000

    Здравейте! Тъщата (на 92) ползва този модел, подарен и от някого. Изглежда много рядък екземпляр, щото като пусна търсачката ми излиза само Форд Таурус! Та проблема е следния: при последното пране при отваряне на вратата се изляла водата (добре, че е в банята). От тогава при опит за включване, светва индикаторът за мрежа, но ни вопъл, ни стон - не чувам моторчето на програматора, не пълни водата , не върти. Изобщо никакви признаци на живот. Първото, което направих проверих ключалката и установих, че тя се топли, но не сработва - не заключва, следователно няма как да тръгне машината. Веднага я смених с нова, която не е оригинална, но е практически същата - три извода на същото място маркиране като 1-3-2 както при оригиналната. След смяната ключалката заработи, т.е. при включена в мрежата пералня и затворена врата, вече не може да се отвори. Отваря се две минути след изключване от бутона. Чуват се характтерните щтраквания при отключване и заключване. Само, че до тук - нищо повече - нито пълни, нито върти и програматора не се чува. При надуване на пресостата с уста, помпата заработва и изхвърля водата, т. е. и тя работи. Ръчното прешракване на програматора не променя положението - все едно до него не достигат 230V. Пералнята е доста сложна, има и сушилня, така че достъпът отгоре надолу е почни невъзможен. За всеки случай опитах всички възможни комбинации на трите проводника към ключалката (предварително се убедих с пробна лампа, че няма да има "бау"), като възможностите са: 1 биметала функционира, като на сигналния проводник се подава N; 2.Биметала функционира, но на сигналния проводник се подава L; 3.биметала не се загрява и ключалка не работи..Оставих я в положение 1.
    Очаквам малко помощ, някаква насока, къде отива този сигнален проводник, та не му въдейства нито фаза нито нула!
    Благодаря предварително!

  2.  
     
  3. Banned
    Тук е от
    May 2017
    Мнения
    2,482
    #2

    Отговор: ПералняTaurus CVE TLS 1000

    Какво общо има между това,че не е изхвърлила водата и блокировката?

    Първо проверка на филтър ,след това маркучето на пресостата може да е запушено,второ запушване на камера за налягане,трето маркуч за мръсна вода,четвърто помпата.

    В твоя случай проблема е в запушване на маркучето или камерата за налягане!
    Този пост е редактиран от Viking72; 25-05-18 в 19:56.

  4. Junior Member
    Тук е от
    May 2018
    Мнения
    11
    #3

    Отговор: ПералняTaurus CVE TLS 1000

    Благодаря за бързия отговор! Филтъра проверих най-напред. Като открих нередовната ключалка, реших, че ако по време на работа прекъсне веригата й, т.е. все едно е отворена вратата, пералнята ще блокира веднага. Първото ми предположение беше, че бабичката отнякъде е взела сила да отвори вратата неправомерно, като е изключила пералнята с бутона преди края на програмата. Но след като разглобих старата ключалка, се убедих, че тя не прави контакт поради отслабнали пружина и биметал. Затова и бях убеден, че със смяната й всичко ще се оправи. Че е стара и е работила доста, това е ясно, От схеми на стари перални с електромеханичен програматор, напр. Индезит WG420, виждам, че през този контакт може да протича доста голям ток. Но тази е доста по-сложна (има регулатор на температурата, избор на два вида центрофугиране 1000 и 500 об/мин, както вече споменах, и сушилна с избор на температурата) и може да имо повече блокировки, някоя от които е "зависнала". Проблемът е, че пералнята е в Лозенец, а аз съм в Люлин и, като нямам точната схема, за всяка идея трябва мога да "тичам" да я проверя. Помпата и пресостата проверих с леко подухване при откачен маркуч (защото пресостата са го сложили на много удобно място - най-горе и ми беше лесно да направя прорерката) помпата работи и изхвърля водата без забележки. Следващия път ще се отваря отзад и ще проверявам елемент по елемент - очевидно е прекъсната верига към програматора. Непременно ще проверя и маркучето, макар, че с моята проверка съм го елиминирал, тъе като при откачането налягането се е изравнило. Още веднъж благодаря!

  5. Banned
    Тук е от
    May 2017
    Мнения
    2,482
    #4

    Отговор: ПералняTaurus CVE TLS 1000

    Нали програматора е спрял на позиция Стоп?
    Без блокировката да освободи езичето,бабето не може да отвори люка.
    А маркучето продухали го?
    Според мен е запушване.
    Този пост е редактиран от Viking72; 25-05-18 в 21:45.

  6. Junior Member
    Тук е от
    May 2018
    Мнения
    11
    #5

    Отговор: ПералняTaurus CVE TLS 1000

    Там е работата, че бабето е отворила пералнята преди достигане на следващия стоп. Но пералнята вече е била "замръзнала", т.е. спряла е от прекъсналата верига нв ключалката. Въпросът е защи по време на работа е станало това? Предположението ми е следното: ."нещо" в пералнята е повишило рязко тока през контакта на ключалката и тя се е повредила. Но това "нещо" е предизвикало сработване и на друга блокировка, която трябва да открия. Елиминирам нагревателя защото, пропуснах да кажа че, заварих регулаторите на температурите на водата и сушилнята на "звездичка", т.е. бабата е прала от доста време само на студена вода без загряване (което не е вредно за пералнята), а сушилната - и без нея може, даже е по-добре. Все още не съм загубил надежда да открия схема на подобна пералня (едва ли Taurus са открили топлата вода!).

  7. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2010
    Живее в
    Благоевград
    Мнения
    146
    #6

    Отговор: ПералняTaurus CVE TLS 1000

    https://elektrotanya.com/taurus_tls8.../download.html
    Тук има за подобна пералня като че ли.
    Изчакай малко време да ти се активира "Get Manual" под "Document Preview".


  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    May 2018
    Мнения
    11
    #7

    Отговор: ПералняTaurus CVE TLS 1000

    Благодаря Ви, Колев! Едва днес обърнах пералнята да я отворя отзад (пуста теснотия, а и размърдването на входния маркум води до прокапване) и видях, че има и електронен модул. Това обръща посоката на разсъжденията и ги усложнява доста. Успях да мерна два мощни триака (не са пробили), но там има и многокраков чип. Освен това на силовите писти към куплунга има следи от претоварване - калаени напливи от прегряване, но не чак такива дане работи. За мен (като бивш конструктор) е адски глупаво на електромеханичен програматор за връзваш логически контролер, но очевидно, развойната работа по онова време не е имала друг път към усъвъшенствуването. Най-вероятно там са двата контролери на температурата (за вода и въздух), но и таймери, които спестяват стопмашинката на програматора. Не съм специалист по перални (десетина броя поправяни не ме правят такъв), а и постовете ме издават. Затова в понеделник ще потърся квалифицирана помощ и, ако цената е приемлива ще я приема.

  10. Junior Member
    Тук е от
    May 2018
    Мнения
    11
    #8

    Отговор: ПералняTaurus CVE TLS 1000

    Здравейте! Продължението на одисеята е повече от трагично - гръмнал порцесор! Благодарение на Колев свалих схемата (не точно на този модел, но принципни разлики няма) и разбрах, че програматора се спира от управляващия модул. Като окъсих триака, който го пуска, програматора "зацъка" веднага. От интернета намерих упътване за ремонт на този модул (и то на руски) и първото„ което препоръчват с омметър да се измерят съпротивленията на триизводния стабилизатор за 5V без да се разпоява. В упътването беше 7805, а тук е 7905, което малко ме забави, защото изводите им не съвпадат. Някаква схемна особеност е, че е "замасен" плюса, а не минуса (към процесора захранването стига с правилния поляритет "+" на Vdd и "-" на Vss). Както и да е - в изхода 58 ома! Изпомпах калая около захранващите крачета на процесора (68HC908...) и съпротивлението стана килооми. Никакви съмнения! Процесора няма как да бъде сменен, тъй като е програмиран, следователно ще се търси същия модул или аналог заместител... Това е виновникът. Ако някой знае нещо по въпроса, което няма да надхвърли пенсията на бабето, моля да пише.
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  11. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2010
    Мнения
    1,601
    #9

    Отговор: ПералняTaurus CVE TLS 1000

    7905 стабилизира минус 5V.
    58 ома на 5V не е толкова голяма консумация за да се каже категорично нещо.
    86mA са нищо за тоя стабилизатор.
    Като мощност излиза 0,4W.
    По-скоро огледай нещо друго което не разрешава на процесора да продължи.
    Като го захраниш, може и да се повиши консумацията, но на първо време не е чак толкова. Пусни го за 5 мин., изключи и пипни процесора дали пари или 7905 дали грее яко. Яко, значи да не можеш да си задържиш пръста повече от 5 сек.

  12. Junior Member
    Тук е от
    May 2018
    Мнения
    11
    #10

    Отговор: ПералняTaurus CVE TLS 1000

    Извърших следната проверка - включих фаза и нула на С1 и С4 (така са означени пиновете на куплунг С) - на входа на стабилизатора -25V, на изхода 0. Следователно стабилизаторът е заминал. За да не си играя с фази и нули подадох към електролита след стабилизатора от външен източик 5V, и както очаквах, консумацията е около 100мА. Само че осцилографа, включен към изводите на осцилатора на процесора показва, че няма осцилации. Чипа грее, не чак нетърпимо, но при спрял осцилатор консумацията трябва да е още по-малка.
    Стабилизатора е в корпус ТО92. Освен това тия 58 ома са двупосочни! НС серията процесори е CMOS. По даташит номиналната консумация на чипа е 10мА (max 11). Вярно, че допускат абсолютен максимум през Vss и Vdd до 100мА, но едва ли случаят е такъв (това е възможно, ако няколко порта на процесора са окъсени "отвън" към маса или кам Vdd). Доколкото имам опит (главно с PIC16XXX фамилията) никой не поставя такъв чип в граничен режим. Щеше да твърде хубаво, да имаше по лека за оправяне повреда! Търси се DMPU1J!

  13. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2010
    Мнения
    1,601
    #11

    Отговор: ПералняTaurus CVE TLS 1000

    Липсата на осцилации е притеснителна много.
    Няма как да работи без тактова честота.
    С кварц ли е или RC група?
    Не съм сигурен кой е главния при определянето на тактовата честота.
    Не съм гледал за консумацията на PIC16Fxxx, иначе съм се борил навремето с такъв. Голяма борба падна да го пуснем само да прави нещо, после стана лесно.

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    May 2018
    Мнения
    11
    #12

    Отговор: ПералняTaurus CVE TLS 1000

    С един триизводен ZTX 4MHz, залят с епоксиден компаунд, прилича на МЧ филтрите в TV и приемниците (вероятно е керамичен резонатор). Средният извод е замасен, а на двата крайни, вързани към 4 и 5 пин на процесора има високо неподвижно ниво. За мен няма съмнения тлябва нов модул.
    P.S. Имам добър опит с ПИКовете, разработвал съм програми, които са работили с години с акумулаторно буферирано захранване без нито един "ресет".

  16. Senior Member Аватара на ccankov73
    Тук е от
    Apr 2013
    Живее в
    Разград
    Мнения
    4,864
    #13

    Отговор: ПералняTaurus CVE TLS 1000


  17. Junior Member
    Тук е от
    May 2018
    Мнения
    11
    #14

    Отговор: ПералняTaurus CVE TLS 1000

    Финал! Пералната тръгна. Намерих модул за модел с 800/400 оборота, но това няма значение (освен че е "само" 85лв). Както казват англичаните, всичко е наред, щом свършва добе. Благодаря на отзовалите се още веднъж!
    zxc0 одобрява това.

  18. Junior Member
    Тук е от
    May 2018
    Мнения
    11
    #15

    Отговор: ПералняTaurus CVE TLS 1000

    Пост-Финал: И новият модул гръмна! Всъщнст не гръмна, а съвсем тихичко си замина след около 100-тина пранета за две години работа. При това абсолючтно самодейно, т.е. без видима причина. Окъсил 79L05 и ... 23V на процесора. Поствам това, за да предупредя за ниското качество на резервните модули - дори и да не са правени в Китай, а в някое полско село, явно използват части произведени в "нелегалните" азиатски фабрики за по-ниска цена. Друг е въпроса, че в конкретния случай, още конструктора е заложил "бомба" с безтрансформаторното захранване и използване на стабилизатор в корпус ТО92.
    Още не съм решил какво да правя с "глупавата" пералня, предвид, че собственичката междувременно навърши 94!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Лаптоп до 1000 лв?
    От bate във форум Мобилни устройства
    Отговори: 3
    Последно: 27-02-18, 12:48
  2. Conegliano AM 1000 TXD
    От vdsvicky във форум Ремонт и сервиз - Бяла техника
    Отговори: 5
    Последно: 02-09-15, 17:07
  3. LCD ТВ до 1000 лв.?
    От Rehwaz във форум Телевизори
    Отговори: 9
    Последно: 08-12-11, 14:09
  4. PC до 1000 лв
    От ttyy във форум Общ - хардуер
    Отговори: 6
    Последно: 14-09-06, 21:52
  5. Duron 1000???
    От gsm26 във форум Процесори и Дънни платки
    Отговори: 3
    Последно: 27-10-01, 21:35

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе