Пукнат котлон на плот за готвене марка Neff
Здравейте.Единят от колоните на плота се пукна но работи . Майка ми е забравила канче с вода и в резултат на това колона се пукна. Гаранцията не покрива тази повреда и от сервиза ми казаха че подмяната на плота ще струва 600 лева което е много. Възможно ли е котлонът да се пукне още повече и какво може друго да се направи. Всичко най добро.
Отговор: Пукнат котлон на плот за готвене марка Neff
не мисля ,че точно така се е пукнал ... тия плотове си имат термозащита ,дори без съдина ако ги оставиш включени след известно време изключват - поне моя АЕГ е така
Майка ми така ми каза поне .Аз не съм бил там . Каза ми че е поставила канче с вода и го забравила водата била извряла и след като махнала канчето отдолу се била стопила повърхността не е много стопена но не е приятно понеже го сложиха през ноември.Аз и го препоръчах понеже ми се видя хубав сглобен е в Германия. Надявам се пукнатина да не се разшири от сервиза ми казаха да ползвам останалите два керамични котлона.
Ударен е,не се пука от кипяща вода,изпитано.
Изпратено от моят SM-A505FN с помощта на Tapatalk
Трябва да е ударен, няма друг начин. Ще трябва да го смениш. Ползваш Неф, които са скъпа компания и частите са скъпи.
Майка ми твърди че след като е махнала канчето отдолу се е разтопило не е било изпускано нищо върху него.А относно смяната тя струва 600 лева и няма никакъв смисъл понеже е много скъпо . Възможно ли е по някакъв друг начин да се ремонтира повърхността и дали ще се напука целия. Ще ползвам останалите два котлона щом се налага.
По принцип, всички неща които се слагат на котлони, трябва да са с диаметър поне колкото котлона, да пилепват хубаво (да не са криви ) защото котлона прегрява и има вероятност да ти изгори реотана.
Ако майка ти си прави кафе/чай на котлона в канче/джезве, по добре да си купи бързоварче за кафе, а котлона да го ползва за готвене.Освен, че е е напукан, работи ли (нагрява ли) ли зоната с пукнатината? Можеш да пробваш да го ползваш и да го наблюдаваш дали не се разширява пукнатината.
И колко точно е напукан, качи снимка.
2 Прикачен файл(ове)
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=40451&stc=1https://forum.setcombg.com/attachmen...id=40452&stc=1
Сега успях да кача два файла . Надявам се да се виждат добре . Както и по горният човек коментира майка ми е ползвала малко канче за вода което както вече казах е извряло след това се е образувало това нещо което се вижда на снимките . От сервиза също ги видяха тези снимки и ми казаха че гаранцията не покрива тези нарушения на котлона . Котлонът работи и нагрява нормално за сега .
Щом като работи котлона, ползвайте си го и го наблюдавайте дали няма да се напука още.
И да се ползват съдове с поне същия диаметър като котлоните, за да има по-добро топлоотдаване, за да не изгори котлона.
Да разбрах ще кажа и на майка ми да ползва съдове според големината на котлона . За сега ще го наблюдавам , надявам се пукнатината да не се разшири , защото тогава най вероятно ще трябва да се хвърля а е ползван четири месеца само . И ремонта му струва колкото за един нов готварски плот .
Да ползва качествени съдове, а не китайски ментета!
Когато се е изпарила водата, най-вероятно дъното на съдинката от високата температура се е огънала в центъра. А там, доколкото знам е най-високата температура. И като няма нищо, което да отнема топлината от плота, последният се е стопил точно там.
Много ми е интересно как ще се случи такъв инцидент, след като уж са закалени и трябва да издържат над 450 градуса.
Тези плотове с космически цени защити нямат ли?
Като казахте пукнато помислих че е като косъм пукнатина. Сега съжалявам че ще го кажа обаче....да не би майка ви да ви спестява истината от притеснение че е счупила нещо скъпо. Защото това прилича все едно нещо е било изтървано отгоре. Такъв плот съм виждал при роднини които държаха в шкафа над плота буркана с мед и жената го беше изтървала.
Друго на което ми напомня е че върху плота е изкипяло нещо в което има захар (а не само вода) или е имало разсипана захар и съда е сложен върху нея или захарта е била полепнала на дъното на съда и не е била забелязана. Захарта е смърт за тея плотове. Направо ги разяжда.
Температурата на топене на стъкло-керамичен плот е 650 градуса. Това най-вероятно е счупено .
На 1-та снимка се виждат следи от съдинка, чието дъно не е много малко. Освен това повредата се пада точно в неговия център.
Ако е удар няма ли да им люспи от стъклото? Все пак е закалено и легирано.
Следващият път индукция, хем по-икономично, хем по-безопасно, хем по-дълготрайно.