Резултати от 1 до 5 от общо 5

Стара съдомиялна Bosch не върти перката

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2019
    Мнения
    43
    #1

    Стара съдомиялна Bosch не върти перката

    Здравейте, имам старичка съдомиялна Бош, стояща, от малките. До онзи ден работеше почти безупречно, но гтледам недобре измити съдове, останал препарат и установих, че не се върти перката чрез спиране и бързо отваряне на капака. Преди можеше да се види леко да се върти по инерция, сега не. А и стои на едно и също място.
    Звукът е променен, помпата за циркулация на вода върти, но дали подава достатъчно налягане към водата за да завърти перката не съм сигурен. Перката изглежда наред, няма спукано по нея, какъвто случай съм имал с друга машина преди години.

    Отворих я, и я пуснах пак - проработи, но след това сега пак не ще. Видях няколко маркуча, които лепнат на пипане - т.е. материалът е започнал да деградира. Отидох в сервиза на Бош - Сотиров на Козлодуй в София и там ми казаха, че за такъв стар модел нямат подобни части. Можело да се поръчат само помпи по около 400 лв.
    Накрая намерих маркучета на метър в един хипермаркет, но не в маркучетата е проблема.

    Очевидно се пълни с вода, и отстрани до основния резервоар има една конструкция с поплавъци откъдето се пълни машината, и нивото изглежда е нормално - вижда се в нещо като резервоарче, в което се намира сензорът за нивото на водата, който е като обърната камбана. Има и поплавък, който задейства източващата помпа при прекомерно повишаване нивото на водата, както и друг поплавък на дъното, който пак задейства помпата в случая на протичане на вода на дъното.

    Помпата за циркулация е от другата страна, отляво, и се вижда, че роторът й върти, по охлаждащата перка.
    Не съм много наясно обаче как точно е устройството на дъното на съда, и защо се получава така че (вероятно) няма налягане на вода, подавана към перката. Тъй като целият казан е метален и затворен, естествено не мога да видя какво се случва вътре като включа машината, а ако преодолея блокировката и я включа отворена се опасявам, че може да разхвърля вода наоколо.
    Някакви идеи?
    Моделът е SKT5002.
    Бих я занесъл и в сервиза, но ми се струва, че няма да имат желание да я оправят, защото е стара и ще се оправдаят с липса на части, но може и да греша, и ако не успея сам, вероятно ще им я занеса.
    Или в краен случай ще се купува нова, но в момента съм леко затруднен финансово и не мога веднага да си позволя машина от същата марка.
    Ако беше пералня, там съм доста наясно и имам опит в ремонта, но със съдомиялните не всичко ми е съвсем ясно.
    Ще съм благодарен за идеи и помощ.

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2019
    Мнения
    43
    #2

    Отговор: Стара съдомиялна Bosch не върти перката

    Разглобих машината. оказа се, че турбинката на циркулационната помпа има счупени 3 лопатки от общо 7.Сега ще поръчвам нова турбинка. Като я пипнах, започна да се чупи и разпада в ръцете ми. Очевидно остаряла пластмаса, което означава, че Бош са я направили от неподходящ материал. Много вероятно нарочно, за да старее и да се налага ремонт. Иначе не се връзва с иначе качественият дизайн и изработка на почти всичко останало. Казвам почти, защото декоративният пластмасов панел на вратата също е направен от старееща пластмаса, която освен че пожълтя и започна да се чупи в местата за закрепване, но това го оправих със залепване с двукомпонетно лепило от вътрешната страна, така че дори не си личи. И копчето за отваряне на вратата се счупи, но това да речем е нормално за толкова години експлоатация.
    Сега ще отварям съда, в който се намира нагревателния елемент, тъй като по всичко изглежда, че счупените лопатки са попаднали там. Трябва да ги извадя.
    Пропуснах да кажа, че Бош са си дали 4 диаграми с парт номера на резервните части, на сайта, но повечето не са налични за поръчване.
    Все пак го пиша, макар очевидно да няма интерес, защото може на някой да му помогна с тази информация. Честно казано най-малко очаквах да се окаже това проблемът, тъй като помпата си въртеше, а няма причина тези лопатки да бъдат счупени, просто материалът от който е направена турбинката е кофти.

  4. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    2,536
    #3

    Отговор: Стара съдомиялна Bosch не върти перката

    Тази машина е на повече от 20г., въобще няма как да говорим за качество към днешна дата, освен само да си мечтаем за подобно качество и при днешните.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    5,252
    #4

    Отговор: Стара съдомиялна Bosch не върти перката

    Пластмасите на Bosch са отвратителни!
    Аз имах филтърна кафемашина 2000 набор. По същия начин пожълтя и започна да се лющи корпусът й отвън. Особено, където има висока температура и излизат парата.
    Смених я с нов модел - пластмасите още по-зле. От високата температура на водата капакът се огъва по средата. А е 79лв., не е евтина по цени средата на миналата година.

  6. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2019
    Мнения
    43
    #5

    Отговор: Стара съдомиялна Bosch не върти перката

    Не всички пластмаси са им лоши, но явно нямат постоянство в качеството на различните детайли. В основата на казана има пластмасов детайл, който наричат Pumpentopf (снимката по-долу), в който се събира водата, в който са разположени турбините на помпите, както и към който е прикрепена обливащата перка на машината. Тази пластмаса не е мръднала за всичките тези години. Нито е пожълтяла, нито е напукана, нито има признаци на стареене. А там е и температура на водата 60 градуса, и всичко минава от там, и е подложено на химични въздействия от препаратите. Значи може да се направи трайно и качествено. Това, че машината е на 20 години не значи, че трябва непременно да я хвърлям. Хубавото е, че все пак имат останали някои резервни части на склад. Лошото е, че почти всички гумени уплътнения не са налични, а доста от тях лепнат, което показва процес на разлагане, деградация. В официалния сервиз на Бош за България, или поне в София, резервните части са доста по-скъпи, отколкото се предлагат в Германия. Но това едва ли е изненада. Добре е, че има начини да се заобикалят българските представители, и да се поръчват части директно от чужбина на значително по-ниски цени.
    Прикачени изображения Прикачени изображения
    Този пост е редактиран от movx2000; 17-03-23 в 01:21.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Съдомиялна BOSCH SMS40M02EU проблем с изхвърлящата помпа - грешка Е25
    От E_f_o във форум Ремонт и сервиз - Бяла техника
    Отговори: 1
    Последно: 17-12-20, 19:45
  2. Съдомиялна Bosch
    От Largito във форум Бяла техника
    Отговори: 3
    Последно: 29-11-17, 20:03
  3. Отговори: 0
    Последно: 04-09-14, 13:01
  4. Климатик FUJI RO-24UC - Перката * не работи!
    От adcku във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 5
    Последно: 31-01-13, 09:54
  5. Panasonic CS/CU-PW12CKE - перката на външното тяло не върти
    От Papa Diop във форум Климатици Panasonic, National
    Отговори: 8
    Последно: 10-02-08, 22:39

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе