За хладилниците ми казаха, че били от Румъния вече
За хладилниците ми казаха, че били от Румъния вече
Взех си хладилник с фризер Heinner за вилата 1:1 с Беко. За там също ми изпадна една комби пералня със сушилня Arctic за 510лв. след комбинация на разни намаления и ваучери. Отварям кашона и ми се струва нещо познато. Разрових се в нета и гледам същото Беко. Star light вече са си чистокръвни китайци, защото са евтиния бранд на Емаг, докато Heinner и Arctic се водят по така, не че има голяма разлика.
Значи остава Бош . А бихте ли ми препочъчали модел или поне серия която трябва да гледам?
За да охладя страстите по Боша ще споделя моя опит . През 2018 чрез приятели купих Bosch Profesional пералня правена в Германия от ВЕТО. Беше с промоционална 5 години гаранция. Оказа се ,че трябвало няколко препращания на регистрацията за да важи и си останахме с 2г гаранция! На третата година , при работа , започна да пада ДТЗ на този кръг ,където е включена пералнята и никой майстор и сервиз на Бош не могат да намерят проблема. Пълен боклук!
Sent from my iPhone using Tapatalk
И на Electrolux, които са им основната "марка".
Имах проблеми с лагерите на Electrolux след 60 цикъла пране нормално, да не напиша слабо натоварване, в гаранция. Чаках месец за комплект казан + барабан. Уж оригинален, но дойде в разпечатан кашон без никакви надписи.
После забелязах проблеми с амортисьорите и баланса. Според специалистите - поне още 5 броя AEG/ Electrolux от 2018 са имали същия проблем с лагерите само при нас. Полска сглобка.
Сервизът - няма да го коментирам, защото практически е монополист в БГ. И Bosch са в неговата листа, за съжаления.
Барабаните на Electrolux имат специфична особеност (както и на LG) - имат външен шев, където се свързват двата ръба. Та този шев не е до края на барабана и се оказа, че ръбовете в края правят микро-разкъсвания на дрехите. При определени условия и натоварване.
Докато гледах номерата на резервните части, се изненадах неприятно. Голямата ремъчна шайба, която е от пластмаса някаква, по спецификация си пише до 1000об./мин. А самата пералня по характеристики уж е 1200. Не съм ги измервал, но мисля, че това е доста красноречиво.
Без да хваля Bosch/ Siemens:
Bosch Home Professional, произведена за немския пазар (надписи на панела на немски) им е върховата серия. Цените са минимум сравними с тези на немските Miele, при сравнимо качество и функции. Разбира се и там има различни модели, с различни функционалности.
Относно конкретния случай за Bosch и гаранцията. Последната е към българското представителство, което е българска търговска фирма.
Нямам идея какво и как внасят ВЕТО, както и за кой пазар са произведени уредите, които предлагат. Ако е за България, то нещата са ясни. Както при всички марки.
Относно конкретните проблеми - това се отнася до компетентността на сервиза. А самата повреда според описанието може да е всичко. Особено, ако в този токозахранващ кръг има и други консуматори. Дори LED тела и подобни.
Можете да си купите една бивша италианска марка, започваща с I! Тогава ще разберете какво е ненадеждност и устойчивост на повредите.
Май се сещам за кой сервиз става въпрос Вкъщи сме с Home Professional за немския пазар, модел от 2018 година. Никакви забележки засега. Учуди ме липсата на финкцията water plus, каквато има в по-ниските серии, но Bosch са така (не само при пералните). Ценово изобщо не могат да се сравняват с Miele. На Miele ниските им серии с пластмасовите казани започват от тази цена.
Гледаш 4-та серия на Бош. С 5 години гаранция са, имат най-доброто качество-цена. По-високите им серии не си струват парите, при наличието на Мийле. Ако не ти харесват Бош, купуваш Мийле. Ако е разположена на леснодостъпно място в жилището и пренасянето на машината до кофите за боклук не представлява особен проблем, взимаш най-евтината пералня на пазара, с по-дълга гаранция.
Успех!
@CubanLinx & Miro1972,
Споделете точния модел и продуктовия номер от етикета. Има ги от вътрешната страна на люка и горе вляво на задния панел.
@CubanLinx,
В една серия се оказа, че може да има различни екстри. Разликата е в буквено-цифровите означения.
Пазарът, за който са предназначение, са последните две букви.
За съжаление не съм открил разшифровка на обозначенията!
Washing Machine Symbols Guide | Bosch Home UK (bosch-home.co.uk)
Примерно може да нямат "теглилка", но да е наличен i-DOS и обратно. Aquastop (винаги двоен) също не е задължителен, както осветяването на барабана и 4D прането (допълнително принудително мокрене на дрехите чрез втора циркулационна помпа). Water Plus явно също не е за всичките модификации.
Интересна функция е обменът на информация между пералнята и сушилнята за Home Connect моделите. Ако и двете са включени (поне така е логично да бъде), информацията за последния цикъл на пране автоматично отива в сушилнята. Температура, обороти, тегло на прането и т.н. На тази база тя "сама" определя настройките за изсушаване на дрехите от този цикъл. След като пренесете ръчно прането в сушилнята, разбира се.
Този пост е редактиран от Gena_bs; 29-07-24 в 21:14.
Точния модел е WAY327X0. Избрахме го най-вече заради дизайна, понеже инокса ни беше задължителна опция. Тогава нямаше такъв избор от иноксови модели като сега, а конкретно от марката нямаше нито една иноксова пералня официален внос. Модела няма i-DOS и Home Connect и изобщо не са ни били приоритет. HomeProfessional моделите от 2019 насам мисля, че са с i-DOS и Home Connect без изключение. Сушилнята на Miele, която взехме наскоро е с WiFi, но при новите модели вече няма и избор като гледам. За мен файда от WiFi има единствено от климатици и бойлери. Това е мнение на живущ в апартамент. Ако бях в някой тризонет или къща, най-вероятно щях да съм на друго мнение
Този пост е редактиран от CubanLinx; 30-07-24 в 01:01.
Не всички са с i-DOS.
Mашинката изглежда много добре, предвид цената й като нова:
BOSCH WAY327X0 Unboxing, Anschluß und Testlauf. (youtube.com)
Ето схеми и part numbers:
Bosch WAY327X0/21 Washing Machine Pumps (ransomspares.co.uk)
Да не се налага да ги ползваш!
Този пост е редактиран от Gena_bs; 30-07-24 в 08:29.