Много бях слушал по различни форуми за липсата на след гаранционно обслужване на лаптопи Сони Вайо, но така или иначе не дадох вяра на тези слухове.
Та след едно злополучно "обслужване" миналата събота(19 май 2012год.) на моят лаптоп(Сони Вайо модел VPCEB1Z1E) от мен самият за смяна на българската термопаста с Arctic ceramic 2 trilinear се получи едно постоянно гаснене след стартиране.Понякога изкара 10-15 минути и хоп форсиране на вентилатора и принудително гаснене.
Тъй като много се бях наслушал за липсата на обслужване след гаранция знаех че има 2 фирми които са упълномощени сервизи на Сони за поправка на Вайо лаптопи и в 3 офиса приемат лаптопи за поправка.
И така след като се опитах преинсталация и всичко пропадна след загасване по средата на преинсталацията на Уин 7 нещата съвсем се оплетоха...
Погледнах в нета кои са фирмите упълномощени сервизи за Сони вайо и къде са им офисите, прегледах какви са отзивите за тях в гугъл, помислих и се насочих към една конкретна- "Здравец-Стемарк" в София, Студентски град http://www.sony.bg/support/bg/repair/asc ул."Кирил Попов" №51 -намира се зад 52 блок .
В понеделник 21 май отидох и към 14 часа оставих лаптопа, на другата сутрин се обадих, но все още не бяха много оптимистични (с оглед гасненето на лаптопа и факта че явно не ми вярваха много, че побитостта на пластмасата на единият ъгъл е от преди и не е имало проблем тогава) и след това към 15 '00 часа ми се обадиха и ми казаха, че за другата сутрин на 23 май(сряда) лаптопа ще е готов и ще струва 100 лева.Съгласих се и казах да го ремонтират.Отидох в сряда, пуснаха го пред мен и си работеше нормално-казаха ми че във вторник почти цял ден е стоял включен и не е имало проблеми с изгасване или рестартиране.
Останах доволен защото за: 1. диагностика+ 2.поправка+3.спасяване на базата ми данни измежду които имаше и доста професионални данни/информация+ 4. инсталация на Уин 7 и всички драйвери за лаптопа+ 5.почистване и смяна на темопаста ми струваше 100 лева.
Добра цена за бърза и професионално свършена работа.
Попитах ако не тайна какъв е бил проблема-казаха ми че има следи от влага и имало променени някакви стойности от влагата който те са върнали в първоначално състояние.
Първоначално не се сетих каква е тази влага и си помислих, че ще е от влажните кърпички с които почиствам клавиатурата, но впоследствие след както попитах допълнително дали влагата е била по платката и колко е била ми казаха, че според тях не е разливано, но имало следи от влага се сетих, че "почиствах" старата термопаста с клечки за уши с памук накрая натопени в етилов спирт от аптеката, на което техника ми каза, че най-вероятно "етиловият спирт" е бил всъщност вода разредена с етилов спирт и така е причинен проблема с рестартирането и загасването...
Попитах ги дали има други проблеми, тъй като 6 месеца преди този "инцидент" се беше откачала презрамката на чантата лаптопа беше паднал и се ударил в единият ъгъл и поради това има видима побитост на пластмасата на единият ъгъл, но мо казаха, че засега от диагностиката освен проблема който те са оправили друг не е показал(в началото когато го занесох бяха доста скепитични като видяха побитостта на палстмасата на корпуса на единият ъгъл, макар че има казах, че след падането не имал никакъв проблем).
Препоръчвам сервиза и на други закъсали.
П.П. Сега виждам, че на картата на гугъл за упълномощени от сони сервизи за поправка на лаптопи сони вайо има още една новопоявила се фирма предоставяща сервизно извънгаранционно обслужване и ремонт.
В интерес на истината и двата сервиза(към онзи момент, сега сервизите са вече 3) при обаждането първо ме попитаха дали е гаранционен и ако е гаранционен не съм при тях- тоест не гледаха да ме подхлъзнат и да ми грабнат парите и бяха според мен максимално коректни което говори достаъчно за тях че имат желание да работят сериозно със сони, а не само да грабят пари ако им се отдаде възможност...
Лаптопа го "проверих" на 24 и 25 май като превъртях на FULLHD резолюция последното издание на MEDAL OF HONOR - с терористите и най-високата температура която вдигна процесора и/или видеокартата бяха 69 градуса за около 10-15 секунди, след което падаше на 67-65 градуса.Вентилатора на охлаждането стигаше максумум 4200 оборота в минута.
Доволен съм от бързината и коректността.