Re:Втора употреба климатици
А, изненада, сега цялата пита е в скреж! А още не съм усетил да се размразява - а между другото по какво се разбира , че прави именно това. При достигната температеура вентилатора си работи на min в режим "аuто" и духа топла струя. А нормално ли е максималната температура на изхода на вътрешното тяло да е около 45 гр. ( при затопляне на студена стая в режим на вентилатора "аuто" и зададени 30 гр.).
Относно консумацията на ел.енергия - мога да кажа само за нощната ел.енергия, която е около 8 часа, при зададени 18 гр. климатика е изразходил приблизително 4 кw.
Трабва ли да се притеснявам или всичко е в нормите.
За да вдигнеш максимална температура в стаята сложи вентилатора на максимални обороти, но 25 градуса е прекалено висока температура. Трябва да знаеш, че климатика е по ефективен когато в стаята е по студено. Съответно те съветвам да потдържаш температура 21 градуса.
Моя Дайкин /втора употреба,3.6кВ отопл.помещение 40куб.м./оставил съм го на 18 гр.и през деня е на 4 та степен на вентилатор,а през нощта на автоматичен.Поддържа през цялото време температура 20 гр. на 1.4 метра от пода.Когато навън беше 6-7 градуса и сега през нощта когато паднаха под -5 гр,все си ги поддържа тия 1-2 градуса горница над зададеното.18 гр.му е минимума на отопление което може да се зададе.Та работейки така
си включва и изключва като конвенционален,а е инвертор.Докато беше по топло го намирах за нормално,но сега когато темп. падат под нулата през нощта отново си изключва и включва.
Взех да се притеснявам дали го експлоатирам правилно.Нормално ли е при тези температури да включва и изключва.Не трябва ли само да поддържа с мин. усилие температурата.С размразяванто няма проблеми.Държа го на 18 гр.,защото както казах при тази настройка поддържа ок.20 гр.което ми е напълно достатъчно.Може би трябва да му задавам повече градуси,но не ми се иска защото ми става нервно от топлото и само се караме с жената.Моля някой от знаещите да ми отговори.Предварително благодаря!
Цитат:
Първоначално публикувано от kantonaa
Моя Дайкин /втора употреба,3.6кВ отопл.помещение 40куб.м./оставил съм го на 18 гр.и през деня е на 4 та степен на вентилатор,а през нощта на автоматичен.Поддържа през цялото време температура 20 гр. на 1.4 метра от пода.Когато навън беше 6-7 градуса и сега през нощта когато паднаха под -5 гр,все си ги поддържа тия 1-2 градуса горница над зададеното.18 гр.му е минимума на отопление което може да се зададе.Та работейки така
си включва и изключва като конвенционален,а е инвертор.Докато беше по топло го намирах за нормално,но сега когато темп. падат под нулата през нощта отново си изключва и включва.
Взех да се притеснявам дали го експлоатирам правилно.Нормално ли е при тези температури да включва и изключва.Не трябва ли само да поддържа с мин. усилие температурата.С размразяванто няма проблеми.Държа го на 18 гр.,защото както казах при тази настройка поддържа ок.20 гр.което ми е напълно достатъчно.Може би трябва да му задавам повече градуси,но не ми се иска защото ми става нервно от топлото и само се караме с жената.Моля някой от знаещите да ми отговори.Предварително благодаря!
При зададена температура горе на тялото 18 гр. как може да ти поддьржа 20 гр. на 1.4 метра от пода.
Цитат:
Първоначално публикувано от klima
При зададена температура горе на тялото 18 гр. как може да ти поддьржа 20 гр. на 1.4 метра от пода.
Не знам,но дори и в момента когато навън е -1 гр.термометъра показва 20 гр.Пробвах с още един термометър-същото.Става въпрос за обикновени термометри.После взех дистанционното от климатика в другата стая,което показва температурата в помещението Стоя близо половин час на същата височина и показваше 20 гр./Всъщност височината я премерих Не е 1.4,а1.55 м.но не вярвам тези 15 см.да са чак от такова значение.Стаята е с изолация вътрешна на всички стени плюс тавана.Дограмата е дървена що годе добра с външни щори.В помещението почти постоянно има 2 души,включен компютър и телевизор.Мислех си ,че термометърът нещо е фалшив,но днес както казах пробвах с други два и показваха едно и също.
Цитат:
Първоначално публикувано от klima
Та съседите са задали 18 гр. а в стаята е 22-23 гр. Става въпрос за Haier 12-ка конвекционален и стая около 10 кв.( може би защото стаята е малка за този климатик и затова се явява тази разлика пък и струята на изхода е доста по топла отколкото при мен - след известно време едвам си задържаш ръката, та и затова се чудя дали при мен енормално макс. температура при изхода да е около 45 гр.)
Има разлика в изходящата температура при инвертора и конвенционала при инвертора е по ниска защото той подържа по точно температурата с малък разход на енергия а конвенионала работи на максимална докакто изключи и после пак оначало.Затова при сегащните температури конвенионала ще изкарва по виска изходяща сруя но при минусовите ще се променят нещата в полза на инвертора.
А нормално ли е ивентора да е в скреж през повечето време - дори когата се размразява остава скреж по питата. Така не беше при по-високите температури. А това оказва ли влияние върху икономичността му.
И друг въпрос за ивенторите - при размразяване следва ли перката да спира.
Да спира перката. Риторично ще ти одговоря кога ще ти е по толо когато е спокоен въздуха или когато духа вятър. Абе хора кво толкова се вничате в тия климатици нямате ли телевизори да гледате тях пък климатика ще си прави това за което е направен ако е добър ще си работи без проблеми.
И честита коеледа на всички с клими и без тях да сме живи и здрави пък техника се купува де.
от декември ползвам Sanyo инвертор втора употреба и съм изненадан от добрата работа.никакви проблеми до сега дори при -8гр. работи перфектно.за близо месец спедния разход е под 0.500kw/h което е доста добре. не го гася,през нощта на 18 а през деня 22-25гр.дано и така да си остане
Въпрос за Toshiba RAS-255SV:
На вътрешното тяло има четири малки лампички и една по-дълга, която свети постоянно в зелено, когато климатика работи. Та в продължение на 10-на дена тези малки лампички не реагираха, когато един ден третата от тях (отляво надясно) светна червено. Дотогава не бях почиствал филтрите затова реших, че е от тях и съответно старателно ги измих. Да но лампичката продължи да свети. Изключих климатика от дистанционното, зелената угасна, но малката червена лампичка не. Дръпнах щепсела и тя угасна. След като включих отново климатика всичко си беше нормално(според мен) - само зеленета светеше. Така до вчера, когато същата червена лампичка отново светна - предния ден бях почистил филтрите. Този път реших, че това е индикация за размръзяване, но цяла вечер и на сутринта тя продължаваше да свети, пък и друг път климатика се е размразявал без да светва никоя от тези четири лампички. Неможах да изтрая понеже си мисля, че щом нещо свети в червено значи има някакъв проблем и изключих климатика от дистанционното при което зелената угасна, но малката червена лампичка не. Тя угасна след като дръпнах щепсела. След включването на климатика светна само зелената.
Та въпроса ми е - има ли място за притеснение или е нещо нормално тази червена лампичка да свети впредвид че климатика си продължава да работи според мен нормално.
Моля и ако някой има разбираеми инструкции, информация, впечатления за този или сходен модел да ги сподели във форума или да ми пише. Благодаря предварително!
не се притеснявай индикира замърсени филтри трябва да има бутон от който се изчиства трябва да погледна в магазина имам такъв.
здрасти,
няма нищо притеснително, просто някой климатици имат таймер примерно на 200 часа, който напомня за почистване на климатика. засечи два пъти интервалите на работа /но не го изключвай/ и ще има да ме черпиш.
към airclima:
Вторият път светна след като предния ден бях почистил филтрите. Бутони по вътрешното тяло няма, а само споменатите индикатори. Дистанционното е универсално, а не оригалното японско за този модел - използвам основните бутони: mode( в случая на слънце, т.е heat), fan(3 степени + auto), swing и direction (за капака или там както се нарича), и разбира се + - за температурата. И една молба- ако имаш повече информация за този климатик, като инструкции, схеми и т.н.(най-вече тези лампички какво индикират) моля те пиши, за да съм наясно отчасти за работата на придобивката ми, пък и да не Ви досаждам толкова често.
към snoopdoggystyle:
Може така да се окаже - на определен период да напомня за почистване, без значение дали филтрите са чисти или не - ще го имам впредвид. Дали лампичката сама ще угасне (отново след известно време) и това ще наблюдавам - просто предния път неизтраех и му дръпнах щепсела(надявам се повече да не го тормозя така).
Благодаря и на двамата. Между другото - при коя степен на вентилатора( или на auto) инвентора е най-икономичен и по-добре ли е вечер да намалям температурата до към 18-19гр. и на сутринта отново да я покачвам до 20-22гр. или много много да не си играя с дистанционното.
@stan75
Твоя инвертор, понеже е `истински` - най-икономичен трябва да е на AUTO вентилатор!
За температурата - намалявай си я, ако искаш да постигнеш малко икономия, но най-добре не го изключвай!
//edit
за индикатора - и аз мисля като колегите, ама май само airclima може и да има някакъв писмен източник...