Re:Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)
@moni74
Първо - машината ти е един много добър продукт /предполагам и конкретния екземпляр също/
Второ - т.к. инверторите променят оборотите си / режима на работа, ПРЕДПОЛАГАМ, че влизаш в резонанс при определени обороти отговарящи на поддържане на 22* при теб.
По принцип, при добра техника и добър монтаж тампоните са излишни, но при теб може и да свършат работа, ама може и да не помогнат... По-горе съм споменал и защо не се монтира на предпазните стени на терасите...
Аз лично, бих извикал техниците да го оправят!
Искам нещо да добавя към казаното от echo.
Тампоните между тялото и конзолите могат да намалят предаването на вибрациите по конструкцията на блока, но няма да решат проблема. Трябва да се свали кожуха и да се пусне машината да работи, като се докара в режима, при който започват вибрациите. Тогава трябва с много внимателен оглед да се открие вибриращия елемент. Помага и внимателното опипване на всеки елемент, за който има съмнение, че вибрира. Обикновено когато се пипне такъв елемент, вибрациите намаляват. Трябва да се открие вибриращия елемент, само така се решава проблема. Шума може да не го издава той, я някой друг елемент, който резонира.
Цитат:
ОК, досега не видях някой да има моя проблем. Предполагам, че се дължи на некачествен монтаж. При достигане на температура 22 градуса, започва едно вибриране на външното тяло, което много дразни слуха. Като променя температурата на 23-24 градуса, след малко се оправя. Това вибриране е нещо като ниските на тонколоните, бас ли е, не знам. Монтираха ми външното тяло под прозореца, да можели да работят по него по-лесно. Лошото е, че е на стената на бившата тераса, която има изолация, и е вкарана към хола. Машина инверторна 14-ка Hisense KFR-4001G/BPE. Доколкото виждам, май няма тампони на външното тяло.
@moni74,
твоя проблем не е само твой а предполагам на повечето собственици на ИНВЕРТОРНИ климатици монтирани не на най-правилното място! Въпроса е колко ти е голям проблема! И при мен го има резонанса като не е еднакво силен в цялата стая а се променя според местоположението ми, но той за мое голямо щастие е на ниски обороти на компресора и бързо преминава при развъртане и съответно забавяне на компресора! Не ми е проблем и не ми пречи особено! Моя е монтиран под прозореца на стена с тухли четворки и нямам гумени тампони(засега) но скоро ще експериментирам техния ефект!
Момчета, никой ли няма наблюдения върху този HAIER HSU-12H03(BP)1 ???Направо съм изненадан! Нали има сред вас монтажници и техници кажете нещо за тази машина! Резервен вариант - PANASONIC CS/CU-PE12DKE!
Не че на мен ми е голям проблем - по-скоро досаден проблем. Може ли да ми обясните как точно поставяте тампоните? Вие ли си ги правите, или монтажниците? Щото ми е интересно да експериментирам, но така и така другия месец ще правят профилактика, може да ги накарам да опитаме с тампони. Но не знам дали ще носят в тях, или трябва аз да ги купя предварително. Та може ли някой да ми каже в Бургас къде има такива?
Цитат:
Първоначално публикувано от moni74
Не че на мен ми е голям проблем - по-скоро досаден проблем. Може ли да ми обясните как точно поставяте тампоните? Вие ли си ги правите, или монтажниците? Щото ми е интересно да експериментирам, но така и така другия месец ще правят профилактика, може да ги накарам да опитаме с тампони. Но не знам дали ще носят в тях, или трябва аз да ги купя предварително. Та може ли някой да ми каже в Бургас къде има такива?
Ей-й-й с тия тампони.... Като ти се занимава- послушай Lupus- този номер с "опипването" го знаят всички, които са имали взимане-даване с машини- не само с климатици- като сложиш ръчичка на чарколака, променяш резонансната му честота. Може просто някоя ламарина да се е разхлабила. САМО ВНИМАВАЙ КЪДЕ ПИПАШ ПРИ ОТВОРЕН И РАБОТЕЩ КЛИМАТИК!!!
Цитат:
Първоначално публикувано от JoroM
Момчета, никой ли няма наблюдения върху този HAIER HSU-12H03(BP)1 ???Направо съм изненадан! Нали има сред вас монтажници и техници кажете нещо за тази машина! Резервен вариант - PANASONIC CS/CU-PE12DKE!
Панасоника е с изключително тихо външно тяло.Въобще не се чува.При мен е монтиран на тухлена стена, без тампони и няма никакви вибраци, шумове и т.н.Виж вътрешното тяло си е шумно-вентилатора се чува когато върти и на най-ниската степен.
Цитат:
Първоначално публикувано от llll
Ей-й-й с тия тампони.... Като ти се занимава- послушай Lupus- този номер с "опипването" го знаят всички, които са имали взимане-даване с машини- не само с климатици- като сложиш ръчичка на чарколака, променяш резонансната му честота. Може просто някоя ламарина да се е разхлабила. САМО ВНИМАВАЙ КЪДЕ ПИПАШ ПРИ ОТВОРЕН И РАБОТЕЩ КЛИМАТИК!!!
Ако направите един оглед в квартала ще се убедите че че повечето клим са на тампони.Междувпрочем направих си труда да огледам мо мощни машини 24 ки мултисплит системи и при всички задължително са поставени тампони . Колкото до резонанса това са пълни измишльотини,внимавайте със здравето си може да пострадате ако сте невниматилен и некомпетентенл . И пак поставям въпроса . Който познава др начини за намаляне на шума нека да ги сподели?
Цитат:
Първоначално публикувано от moni74
Може би сте виждали хладилник обърнат обратно . Вижте как е закрепен компресора към тялото и предполагам доста неща ще се изяснят.
Цитат:
Първоначално публикувано от toto1
Може би сте виждали хладилник обърнат обратно . Вижте как е закрепен компресора към тялото и предполагам доста неща ще се изяснят.
И какво ще се изясни.Да не би хладилниците да са на тампони.И компресора на климатика е на тампони
Цитат:
Ако направите един оглед в квартала ще се убедите че че повечето клим са на тампони.Междувпрочем направих си труда да огледам мо мощни машини 24 ки мултисплит системи и при всички задължително са поставени тампони . Колкото до резонанса това са пълни измишльотини,внимавайте със здравето си може да пострадате ако сте невниматилен и некомпетентенл . И пак поставям въпроса . Който познава др начини за намаляне на шума нека да ги сподели?
Добре е, ако наистина те интересуват въпросите за шума и вибрациите, да се зачетеш малко в дебелите книги относно резонансните явления!
Виждал съм ф8 шпилки, скъсани като че са от пластелин (бяха си от Ст45), виждал съм как лошо закрепен контактор се къса и помита цялата електроника на вибростенда и как 2000х2000х4мм стъкло изпада в резонанс от тонколона и се разпада... Не се изказвай неподготвен!
PS Това е последния път, в който ти обединявам два последователни поста!
Цитат:
Може би сте виждали хладилник обърнат обратно . Вижте как е закрепен компресора към тялото* и предполагам доста неща ще се изяснят.
Не знам, защо си толкова обсебен от темата за шума на климите - имаш проблем или пишеш дипломна работа, но ще ти споделя малко опит:
Компресор монтиран на ламаринен фундамент. *Между стъпките на компресора и ламаринения фундамент има поставени каучукови тампони. *Самия ламаринен фундамент е закрепен към рамата на машината посредством пружини. *И играчката не свършва до тук. *На изходящата тръба на компресора има монтиран шумозаглушител (подобен на гърне на ауспух на автомобил). *След шумозаглушителя има монтирана армирана гъвкава връзка *(нещо подобно на гъвкавите маркучи за тоалетните казанчета или бойлери). *Същата гъвкава армирана връзка има и на входящата тръба на компресора.
Но и това не е всичко. *Самата машина е монтирана на антивибрационни пружини, закрепени към плаваща бетонна плоча. *Плочата е поставена в корито - на дъното има пясък, а от страни е с фибран. *Кондензаторите на щашината са увелечени с около 30% като площ а вентилаторите са със специален айродинамичен профил и ниски обороти (за намаляване на турболентния шум).
Всичко описано по-горе се отнася за една машина с мощност 420 кВт, но нивата й на шум са съизмерими с тези на китайска 24-ка.
Надявам се да си намерил нещо интересно *:coolsmiley:
@jbmmm
Този път не Lupus, ами аз премахнах излишните постове. Нека пишем по същество и да спестяваме злобни коментари, които нямат нищо общо с темата.
Цитат:
Панасоника е с изключително тихо външно тяло.Въобще не се чува.При мен е монтиран на тухлена стена, без тампони и няма никакви вибраци, шумове и т.н.Виж вътрешното тяло си е шумно-вентилатора се чува когато върти и на най-ниската степен.
@volang, това: "Панасоника е с изключително тихо външно тяло.Въобще не се чува"
малко ме съмнява,но честно казано не съм го чувал как работи! В такъв случай браво на Китайците, щото както по-напред съм писал Малайзииски Инверторен Панасоник отпреди 2 години беше с по-шумно външно тяло (на максимални обороти на компресора) от моето скромно Елитче/Келонче което пък от своя страна е малко по-шумно от Хаера за когото питах и никой не ми отговори! Доколкото знам китайските инвертори на Панасоник се правят от Келон. Благодаря за информацията!
Щом нещата вече опряха до нападки и заяждания- май темата за шум и вибрации се е поизчерпала за нивото на един форум. Който иска може да понаучи нещо, за тези които търсят вълщебно средство- ще издам една недокументирана функция на всички климатици: 1. Натиснете бутон Off- климатика ще влезе в режим Off. 2.Извадете щепсела на климатика от контакта. Е вече всичко трябва да е Ок!- нито шум, нито вибрации, нито разход на електроенергия! Отървавате се от всички недостатъци на климатика! Този режим има само един недостатък- губите и полезните функции- ама всички хубости на куп нр може де :Drinks:
Цитат:
Първоначално публикувано от TazmaniaK
Не знам, защо си толкова обсебен от темата за шума на климите - имаш проблем или пишеш дипломна работа, но ще ти споделя малко опит:
Компресор монтиран на ламаринен фундамент. *Между стъпките на компресора и ламаринения фундамент има поставени каучукови тампони. *Самия ламаринен фундамент е закрепен към рамата на машината посредством пружини. *И играчката не свършва до тук. *На изходящата тръба на компресора има монтиран шумозаглушител (подобен на гърне на ауспух на автомобил). *След шумозаглушителя има монтирана армирана гъвкава връзка *(нещо подобно на гъвкавите маркучи за тоалетните казанчета или бойлери). *Същата гъвкава армирана връзка има и на входящата тръба на компресора.
Но и това не е всичко. *Самата машина е монтирана на антивибрационни пружини, закрепени към плаваща бетонна плоча. *Плочата е поставена в корито - на дъното има пясък, а от страни е с фибран. *Кондензаторите на щашината са увелечени с около 30% като площ а вентилаторите са със специален айродинамичен профил и ниски обороти (за намаляване на турболентния шум).
Всичко описано по-горе се отнася за една машина с мощност 420 кВт, но нивата й на шум са съизмерими с тези на китайска 24-ка.
Надявам се да си намерил нещо интересно *:coolsmiley:
@jbmmm
Този път не Lupus, ами аз премахнах излишните постове.* Нека пишем по същество и да спестяваме злобни коментари, които нямат нищо общо с темата.
Мога да ви поздравя, вие сте човек видял голяма машина. Значи за обезшумяване се зползвват тампони и др. средства ,които е хубаво да споделите къде могат да се добавят за да могат хората да си отдъхнат от шумовете в сегашните клим.
Цитат:
Мога да ви поздравя, вие сте човек видял голяма машина. Значи за обезшумяване се зползвват тампони и др. средства ,които е хубаво да споделите къде могат да се добавят за да могат хората да си отдъхнат от шумовете в сегашните клим.
За съжаление, над 90% от изброените по-горе неща се добавят фабрично. Това естествено се отразява на цената. Колкото е по-евтин един климатик, толкова повече елементи са изрязани, съответно толкова повече компромиси се правят.
В офиса имаме монтиран климатик Мицубиши - трябва да си допра ръката до външното тяло за да разбера, че работи (няма тампони между агрегата и конзолите, отворите в стената са пълни с пяна, не със силикон). Вътрешното нито пука нито тряска и ако му изгори светодиодната - няма как да знаем дали функционира. Перфектен е, но има едно голямо НО - цената му е като на 3 китайски машини.
Всичко опира до възможности и желания.... :coolsmiley:
Цитат:
Първоначално публикувано от TazmaniaK
За съжаление, над 90% от изброените по-горе неща се добавят фабрично.* Това естествено се отразява на цената.* Колкото е по-евтин един климатик, толкова повече елементи са изрязани, съответно толкова повече компромиси се правят.
В офиса имаме монтиран климатик Мицубиши - трябва да си допра ръката до външното тяло за да разбера, че работи (няма тампони между агрегата и конзолите, отворите в стената са пълни с пяна, не със силикон).* Вътрешното нито пука нито тряска и ако му изгори светодиодната - няма как да знаем дали функционира.* Перфектен е, но има едно голямо НО - цената му е като на 3 китайски машини.
Всичко опира до възможности и желания.... :coolsmiley:
Това за цената според мен е относително . Хареса ми това с пяната . Каква използваш ако обичаш да ми кажеш.