Re:Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)
alexi_dobrev
1.Ako kлиматика е инвертор и откачиш вътрешния вентилатор, то тогава климатика ще ти даде грешка и няма да може да стартира.
2.Ако е конвекционален то външното тяло ще се изключи пак само след 1-1.5мин.(при режим "топло"
Пиша ти това защото няма как да разбереш на колко градуса се загрява питата на вътрешното тяло при изключен вентилатор.
Цитат:
Първоначално публикувано от alexi_dobrev
Идеята ми е да се отоплявам с климатик, но не съм убеден че ще имам същия комфорт както при отопление със естественна конвекция ( например с радиатор )
Колега, идеята ти е логична, но има няколко големи недостатъка:
1. Не можеш да постигнеш конвективен топлообмен от питата на вътрешното тяло - съпротивата е прекалено голяма и нама да може да се раздвижи въздуха;
2. *При климатици работещи с фреон R22 (а такива са масовите) температурата на кондензация не трябва да надхвърля 47 градуса. *В противен случай компресора дига високо налягане и почват да изключват разните му защити, ако ги има, ако ги няма ще избие баланс вентил и ще изхвърли фреона;
3. При радиаторите повърхностната температура е 70-80 градуса за да се получи конвекция. *При повърхностна температура 47 градуса (вж.т.2) конвекцията е с пъти по-малка (да не кажа, че я няма)
4. *Отоплението с радиатор е по-комфортно и уютно не само поради факта, че радиатора не създава течение. *Топлинната енергия може да е конвективна и радиация/лъчиста (лъчи в инфречервения спектър). *При климатика имаме само конвективна топлина (енергия), пък била тя и принудителна. *При радиатора, освен топлия въздух (конв. енергия) имаме и лъчиста енергия, която създава усещането за комфорт и уют.
5. *При минус 20 градуса (и най-скъпия и марков климатик) има ефективност колкото на един радиатор - колкото харчи, толкова и отдава.
И в заключение, то ако можеше да стане, щеше да е измислено до сега.
п.п. Май след многото писания пропуснах да ти напиша отговора на въпроса: 47-50 градуса е максимима. Над тази температура фреонът вдига много високо налягане. Няма значение дали е китайска куча марка или дайкинцедеса на климатиците.
Мисля си за преработен климатик, на който вътрешния топлообменник топли вода която циркулира през стандартни радиатори. Viessman Vitocal 300 е подобно решение, но ползва водно ( 7 градуса ) отопление на външния топлообменник.
Цитат:
Мисля си за преработен климатик, на който вътрешния топлообменник топли вода която циркулира през стандартни радиатори. Viessman Vitocal 300 е подобно решение, но ползва водно ( 7 градуса ) отопление на външния топлообменник.
Ако искаш с климатика да топлиш/охлаждаш вода - има си специална машина, която се нарича "ЧИЛЪР".* После, както стана на въпрос в предишния ми пост, темп. на водата ще бъде много ниска.* За да получиш 2,5 кВт ще ти трябват над 30 ребра, което прави 2 м дърлъг радиатор.* В системите с чилър се използват "ВЕНТИЛАТОРНИ КОНВЕКТОРИ", което е топлообменник с вентилатор - и ето ти го отново духането.
Топлообменника фреон/вода, който искаш да сложиш трябва да е пластинчат.* Регулирането на изпарението/кондензацията при битовите климатици се извършва от капилярка, но при пластинчат топлообменник ще ти бъде необходим специален термнорегулиращ вентил.
Не се обиждай, но се опитваш да откриеш топлата вода.* Това е все едно да питам дали може да взема на баб ми стария амонячен хладилник, да му туря един вентилатор, да отворя вратата и да се охлаждам с него.
И ако все пак няма шансове да се откажеш, пиши ми на ICQ да ми кажеш какво се е получило и как работи :wink:
п.п. А това на VIESSMANN си е класическа вода-вода термопомпа и струва майка си и баща си, за разлика от италианските алтернативи.
Руски ентусиасти правят такива ТНТМ "чилъри" ползвайки каскадно свързване на китайски компресори и твърдят че резултатите са невероятни.
Цитат:
Руски ентусиасти правят такива ТНТМ "чилъри" ползвайки каскадно свързване на китайски компресори и твърдят че резултатите са невероятни.
Опааааа, "КОМПРЕСОР" е различно от "КЛИМАТИК"* :wink:
а и за ТНТМ няма физични закони и не съществуват граници* :016: :punk: :yahoo: :wink:
Много важно е, когато се прави нещо да е ясна целта - дали е за да ни излезе по-евтина първоначалната инвестиция, дали за да ни излезе по-евтина експлоатацията, дали е за да имаме голяма сигурнист и надеждност или е за да изпитаме онова чувство, което са изпитали моряците на Колумб в края на прехода през океана :wink:. При ТНТМ ентусиастите целта е последното :grin: :wink:
Здравейте!! Страшна Тема* :016: Изчетох я цялата, но не наметих нищо за Sharp.
Да ми дадете някаква информация - в Япония ли са правени, качествени ли са и т.н.
Мерси предварително.
П.С. Интересува ме този модел Sharp AY-XP13CE
Цитат:
Първоначално публикувано от kris11
Тaz ако обичаш - *Кажи си мнението за тези YOКОНАМА дето ги има в Метро. х399лв без ДДС. Що за стока са ,надеждност ?
Замислям се *12 ца .Зимата искам да отоплявам /постоянно самоедната/2 стаи 3,5х4 м х Н=3,2 м *:punk:.И двете са с югоизточно изложение само с по една външна стена. Дограмата е PVC.
12 тиците са с 2 варианта агрегати на Sanyo *и на Hitachi.Koй агрегат е за предпочитане?
Или някаква друга марка?
Благодаря предварително.
Иначе съм против Мидея защото имам една под прозореца си и откакто я монтираха бръмчи ужастно .Още тогва им казах, че лагерита на ел .мотора не са наред *но вече съм спокоен задраха и мотора даде фира.Друг съсед има също Мидея и тя е пушка никакво бръмчене нито проблеми.
P>S Ако търсиш лагери за климатици обади се, намират ми се.
Значи щом си градски трябва да имаш някакво наблюдение върху тази марка./ за която питам/
Според този линк Yokohama Electric* е China Japan New Zealand Canada partnership :
http://www.world-shop1.com/yokohama/
Цитат:
Първоначално публикувано от killgore
Здравейте!! Страшна Тема* :016: Изчетох я цялата, но не наметих нищо за Sharp.
Да ми дадете някаква информация - в Япония ли са правени, качествени ли са и т.н.
Мерси предварително.
П.С. Интересува ме този модел Sharp AY-XP13CE
Всички климатици вече се правят в Китай. Sharp си е марка и съответно си плащаш за това :wink:
За каква надежност може да се говори при цена на климатик по ниска от цена на качествен компресор.При тези обстоятелства всичко е на късмет
Цитат:
Първоначално публикувано от badr
За каква надежност може да се говори при цена на климатик по ниска от цена на качествен компресор.При тези обстоятелства всичко е на късмет
Това, че нещо е произведено от бачкер със заплата 3000-4000 EUR не го прави по-надеждно от същото нещо, но произведено от бачкер със заплата 140 USD :wink:
Цитат:
Първоначално публикувано от TazmaniaK
Това, че нещо е произведено от бачкер със заплата 3000-4000 EUR не го прави по-надеждно от същото нещо, но произведено от бачкер със заплата 140 USD :wink:
Това да не би да означава че цената на компресора се формира единстевено от заплатата на работника.Едва ли.По скоро тук се касае за цената на материалите и технологията.Евтин и качествен са противоречиви понятия
Цитат:
Това да не би да означава че цената на компресора се формира единстевено* от заплатата на работника.Едва ли.По скоро тук се касае за цената на материалите и технологията.Евтин и качествен са противоречиви понятия
80% от стойността на един климатик е труда, тъй като изработката му е предимно ръчна, а не автоматизирана. 1 супервайзор на CNC машина в Германия получава заплата колкото на 50 работника на конвейра в Китай. А скъпото не винаги е качествено :wink:
п.п. Май стана много :offtopic: и аз спирам :banana:
Това са си свободни съчинения да не би някой производител да ти е посочил как формира цените си та ти определи каква част от тях е ТРЗ.
В случая по скоро се касае за редица компромиси с качеството за да се достигне по ниска цена.
Държа да бъда разбран правилно.И аз искам нов мерседес за 1000лв ама няма.
Цитат:
Това са си свободни съчинения да не би някой производител да ти е посочил как формира цените си та ти определи каква част от тях е ТРЗ.
В случая по скоро се касае за редица компромиси с качеството за да се достигне по ниска цена.
Държа да бъда разбран правилно.И аз искам нов мерседес за 1000лв ама няма.
Колкото и да ти е чудно, ДА, информацията ми е от производител и то не един, а 5 :wink: И всички бягат в Китай, заради по-евтината работна ръка и себестойността им пада не с %, а с пъти - евтина работна ръка, евтин ток, малки наеми и т.н.......Това че се правят компромиси - правят се, но целта е да са в рамките на разумното.
А по въпроса за компресорите не знам коя марка имаш предвид, защото COPELAND, SANY, HITACHI, TECUMZE, BITZER, MANEUROP имат заводи в Китай и там си ги правят.