Re: Колко ми харчи климатика.......?
Изброяването ми е условно, защото почти всеки ден са различни условията и времето за работа на машините.Зависи и кой, колко топло обича.Например ХИТАЧИ-то работи на 22 градуса, вътре е към 23, а на мен ми е достатъчно топло.Във форума имаше хора, които обичат на 24-25 градуса, което също е то значение.Конвектора ти тегли доста.
Искам също така да попитам някои чувал ли е за настройка на климатика на "зимен режим". От фирмата която закупихме климатика казаха че са го настроили на такъв??? :ole
Да не са му "лепнали" някой нагревател :))
не са му лепнали нищо, може би по-голяма сметка за ток :2guns:. Питам сериозно за тази "настроика".
inakad
За първи път чувам за такава настройка! :oops: :081:
Цитат:
Първоначално публикувано от inakad
не са му лепнали нищо, може би по-голяма сметка за ток :2guns:. Питам сериозно за тази "настроика".
Може би това е пускане на HEAT от дистанционното, а не на AUTO или COOL. А пък може би и да са сложили малко повече фреонец с по-голямо налягане и да си мислят че това е настройка за 'зимен режим'. Не се вързва някакси ...
Зимен режим-според моята практика това е настройката на стари модели климатици които са с нагреватели и с водно охлаждане ,поради минусовите температури водата се източва,и компресора не трябва да работи. Но тези модели са малко и не са битови а промишленни.
Говоря за климатик Ghofu 1231. За този климатик ставаше въпрос за зимната настройка??
Тип постройка:
жилищен блок
Тип строителство:
панел
Степен и качество на изолация:
цялостна, външна 6 см ЕПС
Етаж:
2
Изложение:
Юг, Изток, Север
Площ
90 кв.м., брой стаи - 4 и степен на климатизация - 4 климатика - 2бр. MHI 20 ZG-S и 2бр. MHI 25 ZG-S
Дограма:
3 камерна ПВЦ с К-стъкло
Други ел. уреди големи консуматори на енергия:
печка-1, пералня-1, хладилник с фризер с 2 компресора.
Поддържан диапазон на температура:
20 гр. при наличие на хора и 18 гр. когато в стаите няма хора.
Населено място
София
Сметка за ел. енергия
90.53лв. за периода 21.12.2007 до 23.01.2008 и 54.41лв. за периода 28.11.2007 до 20.12.2007
Особенности:
Сградата има централен ТЕЦ, за който за Ноември сметката само за сградна инсталация е над 60 лв.
Климатиците лесно достигат тези температури и през голяма част от времето се изключват за да не превишат зададените температури.
Сметката ни за ток преди климатиците беше средно 15 лв. на месец - рядко се готви и имаме котлони на газ, пералня се пуска 1-2 пъти седмично.
и аз съм с МХИ ама нещо или не ти работят неперкъснато или тецът нещо ти помага при - 17 и 15 лв...нещо не се връзва май..ти си знаеш де
Цитат:
Първоначално публикувано от Climatronic
и аз съм с МХИ ама нещо или не ти работят неперкъснато или тецът нещо ти помага при - 17 и 15 лв...нещо не се връзва май..ти си знаеш де
Предполагам, че ТЕЦ-а помага доста, защото климатиците непрекъснато се изключват. Само в най-големите студове (-10 гр.) работят по продължително, пък и не поддържаме много високи температури. Много рядко ги пускаме на 21-22 гр.
Също така има значение и изолация, дограма, както и това, че съседите се топлят.
Преди малко пуснах климатика през електромер, за проба.
Стайна 15 градуса - климатика беше спрян. След 7-8 минути от включването (зададени 25градуса) в стаята стана 17-18 градуса и електромера отчете 1 оборот за 8 секунди, което (при 600об за 1киловат) = 3600секунди /600r * 8секунди=0.75кW/часа.
След 2-3минути работа в посочения режим и вече 18 градуса стайна, смъкнах от дистанционното на 22градуса и след малко, отчете 1 оборот за 16 секунди, което е 3600секунди /600r * 16секунди=0.375кW/часа.
Не мога да кажа колко е външната температура, защото термометъра в момента го напича слънце и показва 11 градуса, което е нереално...
Ето клипче на пробата...: http://fiuri.data.bg/Proba.avi
Цитат:
Първоначално публикувано от fiuri
отчете 8 оборота за 1 секунда
оборотите станаха 16 за секунда,
Да не би да имаш предвид 1 оборот за 8/16 секунди, а не обратното?
Цитат:
Първоначално публикувано от Relute
Да не би да имаш предвид 1 оборот за 8/16 секунди, а не обратното?
Оф... да. Даже си поиграх по обстойно, стайна 18 градуса :
Зададени:
21градуса и 3600секунди /600r * 15 секунди=0.400кW/часа.
22градуса и 3600секунди /600r * 13 секунди=0.461кW/часа.
23градуса и 3600секунди /600r * 10 секунди=0.600кW/часа.
24градуса и 3600секунди /600r * 8 секунди=0.750кW/часа.
25градуса и 3600секунди /600r * 7 секунди=0.850кW/часа.
26градуса и 3600секунди /600r * 6 секунди=1.000кW/часа, от което съдя, че при зададени над 27-28 градуса климатика минава на максимална мощност.
Това е моментната консумирана електроенергия, докато наваксва температурата в стаята, ако имам време ще дам резултати от комсумираната електроенергия за подържане на посочените градуси.
Аз нямам електромер на ХИТАЧИ-то си, което същото като на fiuri, но определено е икономично.На око като гледам дневните и месечни стойности, горе долу разхода е грубо между 150 и 500 вата.