Re: Колко ми харчи климатика.......?
Цитат:
Първоначално публикувано от tany
Какви са тези цифри(добре че жената не чете форума).1 климатик за 28кв нон стоп+духалка от 20ч до 09ч+духалка от време на време+бойлер+готвене=ноември-110лв,декември-145лв,януари-217лв.
Че тя само духалката ти изяда м/у 15-20кВ на ден по ок. 12 ст.средна цена /дневна -нощна/ прави около 55-72.лв средно на месец.А иначе какво безобидно име притежава-духалка-ще си помисли човек,че топли едва ли не без пари.
PS Днес научих и сметката си за м.декември-61 лв.За януари по моя груба преценка ще е ок.100-110 лв.
Защо се отказахте да пишете за разхода на климите дали тази зима не са фалирали повечето отопляващи се на ток :) .
Аз също минах на отопление с климатик от скоро и сега разхода му ми е най -актуалната тема. Аз живея в къща (мисля много важно нещо е това за разхода при отопление) сложих електромер само за климатика. Отоплявам 60 м3 като имам изолация фибран 3см отвътре 100% стените, от вън само северната и западната стена, а и пвц дограма (не знам каква беше слагах я преди 5-6 години) . Климатика е фиджусу 12-ка инвертор. При около 0-та средна температура от вън (по моя преценка) като задавам температурата в двете стаи през деня на 19 С а само вечер за по 3 часа на 23 С, а нощите оставям на 21С. Електромера ми показва по 10-11 килолвата на 24 часа. Мнението ми е, че очаквах по малко разход, а гадното е, че се стискам като гледам постоянно разхода и държа температурата по- ниска от необходимата. Не знам като температурите паднат колко ли би се вдигнал разхода сега го изчислявам на 40 лв за месец.
Това е от мене. Надявам се сега, като дойде зимата темата да бъде пак актуална и да се съберат повече мнения.
Цитат:
Първоначално публикувано от gogo100
Защо се отказахте да пишете за разхода на климите дали тази зима не са фалирали повечето отопляващи се на ток :) .
Аз също минах на отопление с климатик от скоро и сега разхода му ми е най -актуалната тема. Аз живея в къща (мисля много важно нещо е това за разхода при отопление) сложих електромер само за климатика. Отоплявам 60 м3 като имам изолация фибран 3см отвътре 100% стените, от вън само северната и западната стена, а и пвц дограма (не знам каква беше слагах я преди 5-6 години) . Климатика е фиджусу 12-ка инвертор. При около 0-та средна температура от вън (по моя преценка) като задавам температурата в двете стаи през деня на 19 С а само вечер за по 3 часа на 23 С, а нощите оставям на 21С. Електромера ми показва по 10-11 килолвата на 24 часа. Мнението ми е, че очаквах по малко разход, а гадното е, че се стискам като гледам постоянно разхода и държа температурата по- ниска от необходимата. Не знам като температурите паднат колко ли би се вдигнал разхода сега го изчислявам на 40 лв за месец.
Това е от мене. Надявам се сега, като дойде зимата темата да бъде пак актуална и да се съберат повече мнения.
Ако отопляваш две стаи-60 м3 с един климатик/при това в къща/ и тока е 40 лв за месец то това е повече от добре.Ако се отопляваш с друг електроуред ще платиш поне 140 лв за месец.
70 квадрата апартамент, отоплявам го целия с три климатика, сметката ми за ток за ноември е 67 лева, но сравненията в темата са неправилни защото не се отчитат много фактори. Снощи климатика ми в хола не работи навън беше -2* а тази сутрин в 9 часа температурата там беше 18* голямо значение има типа постройка и качеството на термоизолацията. Така, че ако някой от участниците му се занимава може да изготви таблица с множество критерий които да се попълват от участниците за да има повече коректност.
Подкрепям напълно blue1. Хола ми е много топла стая /южно изложение/ и климатика предния месец доста често го изключвах. Спалнята обаче е доста усойна. Източно изложение. Хем по-малка, хем по-студена. Там климатика бачка нон-стоп.
На съседите стаите им са само на север и изток. :)
Сами виждате , че при сметките на ток ще има големи разлики. Затова като сравнявате може да пишете колко ви е била сметката преди без климатик и така да се направи сравнение.
Тип постройка:
къща, жилищна кооперация, жилищен блок.
Тип строителство:
кирпич, тухла /газобетон или червена/, ЕКП, панел.
Степен и качество на изолация:
цялостна, частична.
Етаж:
Изложение:
Площ
брой стаи, и степен на климатизация
Дограма:
приблизителна площ и качество.
Вид климатик:
СОР, оптимална отоплителна мощ.
Други ел. уреди големи консуматори на енергия:
печки, перални, бойлери.
Поддържан диапазон на температура:
според термометър поставен на около 1,5 м височина.
Населено място
Сметка за ел. енергия
Особенности:
Това е една примерна табличка от критерий, за попълване. Може да допълвате и други критерии, но предлагам да се избягват коментарите. Просто информация и конкретни въпроси.
Ще се получи много добра статистика.
Само после фирмите за климатици да не използват данните за реклама :016:
ПС: Даже може да се стикне темата
Тип постройка:
жилищна кооперация - нова
Тип строителство:
тухла червена
цялостна на сградата 5 см. висококачествена.
Етаж: 2 от общо 4 етажа
Изложение: Северозапад
Площ: 70
брой стаи и степен на климатизация
3 стаи всяка с отделен климатик
Дограма: Пет камерна ПВС немска- добро качество площ, заемаща почти 1/4 от стените.
Вид климатик: Инвертори, среден за трите машини СОР 3,68 обща отоплителна мощ 10,6 киловата.
печки и пералня, често работят защото имаме бебе, бойлера е на газ.
през деня 23*, през нощта 18*
Населено място
Пловдив
Сметка за ел. енергия
67 лева за ноември 2007год.
Особености: В спалнята през деня климатика работи само ако температурата падне под 18*, в хола и бокса работи постоянно, той е 4.2 киловата, но и с най-висок СОР-5
Доста добър критерии ще е колко градуса е температурата в една стая ако не я отопляваш 2- 3 дни.В някои апартаменти не пада под 15 гр а в някои къщи пада до 2,3 градуса.Оттам разликата в консумираната ел.енергия от климатика за отоплението и може да е двойна.
Ако може данните да са bold-нати, както в темата за собственици за климатици.
дан66 този критерий може да го поместиш в особености ако си имал такова наблюдение , доста хора според мен няма да знаят до колко им изстива дома ако отоплението не работи няколко дни, а темата може да е стикне автора и ако желае /аз и без друго не знам какво значи това/. :))
Тип постройка:
жилищна кооперация - Стара строена 1950 г
Тип строителство:
тухла единичка-три реда 55 см
няма
Етаж: 3 от 5 етажа
Изложение: Югозапад
Площ: 50
брой стай, и степен на климатизация
3 стаи-2 с климатик 1 -тец
Дограма: Три камерна ПВС немска с К-Стъкло-площ заемаща почти 1/5 от стените.
Вид климатик: Инвертори 2 броя, СОР 4.44 всеки по 3.6 киловата.
печки и пералня,почти всеки ден се готви, 3 пъти седмично пере-с малко дете сме
едната стая-21* постоянно, другата 20-22*
Населено място
Враца
Сметка за ел. енергия
63 лева за ноември 2007год.
Особености: В хола до обяд и през почивните дни климатика работи настроен на 19*и без отопление не пада под 12*. Едната стая е 38 м3 другата-49 м3
Като ви чета сметките за ток явно някой мен ме краде. Апартамент 90 кв.м, юг, изолация, ПВЦ, при липса на каквото и да е отопление 14 градуса през декември. Климатик в едната стая от 30 кв. м., другите не се отопляват. През лятото сметката за ток беше 30-35 лв. като ползвам слънчев колектор за топла вода : http://img146.imageshack.us/my.php?i...sc00026to1.jpg За ноември ми е 65 лв/колектора не е работил цял месец заради мъглата/, за декември очаквам около 100-120. Естествено има и пералня, само на нощна енергия се ползва, печка и 2 хладилника.
Панасоник W7DKE за миналия месец 216 KWh. Бях му включил персонален електромер. Отоплява панелна южна кухня и половин коридор (делят си го с другият климатик в другата стая), температура 24-25* нощем 21-22*.
Отопление на изолирана стая без изключване през деня (намалена температура) 17м2 с фуджицу 9LD през м.ноември - 20лв.