Re: Колко ми харчи климатика.......?
Тип постройка:
жилищна кооперация - нова
Тип строителство:
тухла червена
Степен и качество на изолация:
цялостна на сградата 5 см. висококачествена.
Етаж: 2 от общо 4 етажа
Изложение: Северозапад
Площ: 70
брой стай, и степен на климатизация
3 стай всяка с отделен климатик- общо 47 кв.м
Дограма: Пет камерна ПВС немска- добро качество площ заемаща почти 1/4 от стените.
Вид климатик: Инвертори, среден за трите машини СОР 3,68 обща отоплителна мощ 10,6 киловата.
Други ел. уреди големи консуматори на енергия:
печки и пералня, често работят защото имаме бебе, бойлера е на газ.
Поддържан диапазон на температура:
през деня 23*, през нощта 18*
Населено място
Пловдив
Сметка за ел. енергия
60,80 лева за февруари 2008год./от 02.02. до 01.03.
Особености: В спалнята през деня климатика работи само ако температурата падне под 18*, в хола и бокса работи постоянно, той е 4.2 киловата, но и с най-висок СОР-5
Я кажете,какви са ви февруарските сметки.Нещо се спотаи темата.
Апартамент, тухлен, вътрешен, изложение- две южни и две северни стаи, без топлоизолация, PVC дограма с к-стъкла. Два климатика Mitsubishi FA35VA-когато се приберем от работа се нагласят на 20-23 градуса, акумулираща печка-работи 2-5 часа на нощ, бойлер-не се изключва, пералня-пуска се всеки ден, готвене на ток, два компютъра, огромен хладилник с фризер и др.-сметка 150лв . Лятно време сметката не пада под 50лв.
Това е много интересна тема. Дано не западне.
Цитат:
Първоначално публикувано от avenger
101лв за цялото домакинство. Климатика е 12ка, инверторен а параметрите на стаята са дадени с подписа по-долу ;-) Предполагам бойлерите харчат много но сега съм се заканил реално да проследя кое от къде идва. На всеки един токов кръг в на поставям електронни елекртомери и ще си стане ясно за осветление колко, за бойлер голко отива, за котварска печка и т.н. Иначе преди няколко дни смених всички крушки с енерго спестяващи да видим каква ще е ползвата отчетена другия месец.
Цитат:
Първоначално публикувано от avenger
280 lw.
Ама бая и мощни консуматори. Климите почти не ги броя в сериозният разход.
Януари, Февруари и двата месеца имаме по 161 лв всеки. Интересно как сме успели да изгорим точно толкова ток... :081: Отопление - маслен радиатор и климатик Хитачи RAS-E10H(H) инвертор, 2 тв, хладилник, бойлер, печка, компютър, 2ма души. Апартамент, тухла, без изолация, стаите които отопляваме са 2, с изложение едната запад с остъклена тераса и юг. Стара дограма, дървена, в задоволително състояние, иначе апартаментът е голям, 114кв.
Тип постройка:
Къща
Тип строителство:
Тухла
Няма изолация, покрива е нещо като ламперия (летви) та подухва от всякъде :(
Етаж:
Таван (мансарда)
Площ:
130кв/м
Брой стай, и степен на климатизация:
5 стаи от които само 2 са обитаеми и се отопляват с един климатик!
Дограма:
VELUX покривни прозорци
Вид климатик:
Инвертор FUJITSU ASYA 12LCC с който отоплявам 2 стаи с обща площ 30кв/м Работи денонощно
Kомпютър работещ денонощно; телевизор; малка печка с реотани в банята (по 2ч. на ден макс).
Кухня нямам така, че нямам нито хладилник, нито печка
Климатика работи денонощно на 24*С В стаите температурата варира 20-23*С
Населено място
София
Сметка за ел. енергия:
10.2007 - 58,30
11.2007 - 63,10
12.2007 - 65,80
01.2008 - 61.40
02.2008 - 58,20
хехе за януари и февруари по-ниски сметки от декемврии ноември. :god
Тип постройка:
апартамент
Тип строителство:
панел
вътрешна изолация на външните стени само в една стая (гипсокартон с вата 4см под него), апартамента е с изложение север и изток и слънце се промъква само в една от стайте сутрин за малко.
Етаж:
2
Площ:
68кв/м
Брой стай, и степен на климатизация:
3 стаи - 2 отопляеми
Дограма:
дървена - подухва си от нея
Вид климатик:
Инвертор FUJITSU ASYA 9LCC в стая някаде 18 кв.м. и Panasonic PE9DKE в стая 12 кв.м
Kомпютър; 2 телевизора; пералня всеки ден и често по-няколко пъти, бойлер постоянно включен и ползван почти всеки ден, хладилник с фризер, готв. печка.
Климатиците през деня са на 20-22 градуса, нощем на 16
Населено място
Пазарджик
Сметка за ел. енергия:
ноември 07 - 110лв
декември 07 - 100лв
януари 08 - 230лв
февруари 08 - 130 лв
Тип постройка:
жилищна кооперация - нова
Тип строителство:
тухла червена
цялостна на сградата 5 см. висококачествена.
Етаж: 2 от общо 4 етажа
Изложение: Северозапад
Площ: 70
брой стай, и степен на климатизация
3 стай всяка с отделен климатик- общо 47 кв.м
Дограма: Пет камерна ПВС немска- добро качество площ заемаща почти 1/4 от стените.
Вид климатик: Инвертори, среден за трите машини СОР 3,68 обща отоплителна мощ 10,6 киловата.
печки и пералня, често работят защото имаме бебе, бойлера е на газ.
през деня 23*, през нощта 18*
Населено място
Пловдив
Сметка за ел. енергия
48.40 лева за март 2008год./от 06.03. до 06.04.
Особености: В спалнята през деня климатика работи само ако температурата падне под 18*, в хола и бокса работи постоянно, той е 4.2 киловата, но и с най-висок СОР-5
Тъй като фактурата за миналия месец не е излязла, може невярващият Конан да погледне ето този линк. http://forum.setcom.bg/index.php/topic,30257.200.html
всеки казва и послъгва по малко. всеки може сам да си направи сметката за това. всичко е въпрос на сметки. една 12 е приблизително 1.2 киловата и така времето на работа по тези ми ти киловати по цената на тока и сметката е готова. сядаш с елката и смяташ.
Това нали се сещаш, че важи само за конвенционален? И трябва да си записваш точно колко време е работил... щото той изключва :)
Цитат:
Първоначално публикувано от denuchi
всеки казва и послъгва по малко. всеки може сам да си направи сметката за това. всичко е въпрос на сметки. една 12 е приблизително 1.2 киловата и така времето на работа по тези ми ти киловати по цената на тока и сметката е готова. сядаш с елката и смяташ.
Бих ти препоръчал да прочетеш тази тема: http://forum.setcom.bg/index.php/topic,35354.0.html
и да осмислиш резултатите от измерванията, преди да се изказваш така лековато.
като гледам четеш всичко и отговаряш на всички знаейки и къде не. отнася се за "Lupus" причетох всичко там и неми стана ясно какво искаш да ми кажеш. всеки климатик е сам за себе си. донякъде бих се съслисил че това с точност се отнася за конвенционален климатик . но неси мисли че при инвертора консумацията ще е мого по различна във период от време.. един и същи модел в бургас и примерно в софия. ще имат различна консумация така че колко ще е изхарченото от тях само може да се гадае. с електромера само за него може би е наи добрият вариянта. при 1-2 градуса навън и с мъгла в бургас климатика работи само почти само за себе си. ако очакваш 26 гр. топлина от него ще почакаш гледайки как се върти електромера.но виж при -7 без мъгла или да си го кажем с ниска влажност ще е друго. затова всичко си е приказки колко харчи колкото плащаш. надали има някой да каже с точност колко харчи един климатик в бургас, софия, пловдив и т.н. и не забравяйте че най големите консуматори в едно домакинство са хладилника фризера.
P.S. ще ви оставям да си чешете езиците в доказвайки кой колко харчи. АЗ ОТИВАМ НА ПЛАЖ
Ако нямаш какво да кажеш по същество, не дей да спамиш темата!