Re:Колко ми харчи климатика.......?
http://www.eon-bulgaria.com/bulgaria...ces_actual.htm -това е цената на обирджиите от EON
дневна- 0.09904+0.04710+0.00778=0,15382 *1,2=0,184584 или 0,185 лв/кWh
нощна-0.03786+0.04710+0.00778=0,09274*1,2=0,111288 или ,0111 лв/кWh,където
0.09904 и 0.03786 е цената на която ЕОН купуват енергията от ЕСО/Енергийния системен оператор/ и ни я продават;
0.04710+0.00778 са разходите за поддържане на преносната мрежа и таблата на електромерите за кWh;
1,2 е ДДС
Това завищение от 40лв предполагам е изравняване от предишните месеци плащал си на база която е по малка и сега изравняването излиза че предишните месеци си имал по 20лв повече консумация от платения лимит.
P.S. Пия бира в кафе-кръчма "Водолаза" на улица "Младежка" срещу Централния клуб на пенсионера в гр. Пловдив. В събота към 16:00 ще съм там.
:default ТОВА НЕ Е МАЙТАП
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Водолаза" е култуво заведение в Пловдив,особено лятото-бира с цаца,а персонала са №1
:Drinks: :jamaika
Присъединявам се към предложението на BoardMan, да се направи среща на климатичните маняци и мерачи на ел.енергия :) Би било чудесно да се видим на по :Drinks: и да се нахвалим с машините си. :yahoo: :ole
Айде и аз мога да се присъединя, ама отсега да знаете - Sharp и всички останали...пък като опънем повечко :Drinks: може да им изравним силите! :))
Ето един калкулатор за ел.енергия: http://pariteni.bg/Calcs/22/34173cb38f07f89d1e.html и си смятайте разходите.
Цитат:
Първоначално публикувано от VeleV.Klima
Това завищение от 40лв предполагам е изравняване от предишните месеци плащал си на база която е по малка и сега изравняването излиза че предишните месеци си имал по 20лв повече консумация от платения лимит.
Днес разгледах хартиените фактури(не бяха при мен) и това завишаване го разбрах от къде е: и на двете скали разликата в квтч я смятат по една цена(за дневна)?!? :yikes Тъй като къщата е стара с еднотарифен електромер, при замяната с новите(вън на стълба) пуснахме молба за "двутарифно мерене" и съответно след няколко месеца(към година) се завъртя и нощната тарифа. Обаче досега не ми беше хрумвало да погледна фактурата по какви цени ги смятат - това нормално ли е, някаква молба ли още трябва да пускам - какво да правя? Докато се чудех днес следобед, попълних една форма за жалби от сайта на ЕВН и едно писмо изпратих до отдел "грешни сметки" - да очаквам ли от там реакция или да ходя на място в енергото?
едно уточнение за класа на точност на електромерите - тя не е 5% ( което е абсурдно голяма стойност ) а 0.5% , толкова е класа на точност на почти всички средства за измерване в ЕС ,вкл бензиноколонки ,кантари радари и т.н.
Е това са ми изхарчили моите мидеи и ми е било топло.http://m.sibir.bg/uploads_bg/img/019..._1194041_r.jpg
Велев, абе тази в кухнята как за 190 часа е изхарчика 30 лв.
Излиза, че:
Клас Д: 185 W средно за час
Клас А: 890 W средно за час
Клас Д: 338 W средно за час
Клас Ц: 929 W средно за час
Излиза, че по време на работа тези клас А и Ц харчат фрапиращо повече от другите две. Тези работни часове как ги отчиташ? Според мен уредчето нещо се е шашнало за кухненската и тази в хола. Всички конвенционални ли са?
Уредачетата са си наред така излиза просто кухнята е по топла и работи по малко. Уреда отчита работните часове когато има консумация. А при калас Д има консумация от 30вата дори и да не работи компресора заради подгряването му и от там работните му часове са много. Мисля сега ме разбра. Само да допълня в офиса климатика работи само дневна от 9.00 до 19,00. Да конвенционални са.
Сега схванах защо има такава огромна разлика в работните часове. Явно другите в stand-by не ги засича като работни, докато клас Д си я хваща и и трупа часове. В крайна сметка, щом останалите не са изключвани от дистанционното (без офисния) - доста прилично.
В действителност излиза че консумацията на клас А е 260W на час постояна косумация все едно имам инвертор който харчи 260вата на час. Клас Ц излиза на 369вата и така. Само да уточня че миналата зима имах сметки по 240лв а ползвах 4бр японски инвертори с доста по малка мошност.
btw Велев с какво каза, че се занимаваш? И не ми стана ясно с какво си се топлил преди .......!
Инверторите понякога хабят повече ток, ако се ползват по предписание (24/7 без спиране) спрямо конвенционалка, ползвана в режим "духалка при поискване"!
Проста е сметката! Аз платих 159 лв ток - с инвертор в хола 24/7 на 24С, в кухнята радиатор и духалка на 19С средна, пак 24/7 + бойлер, 2 РС, 2 ТВ. Готвим предимно на газов котлон, но и много често се ползва микровълновата. Смятам го към 60 лв климатика да е макс.