Re:Колко ми харчи климатика - Real Time
Тази нощ беше най-студената, откакто се топля на климатици и съответно е време за тестче.Беше ми мерак да видя Хитачито дали се справя, защото Дайкин-а си фучи жега при всякаква външна температура :taz
Хитачито го оставих на 20 градуса за през нощта, защото обичам да спя по на хладно.От 21:45 снощи до 9:45 сутринта е дрънпнало 3,66KW или средно по 305W.Вчера температурата беше около минус 8 а ето как беше тази сутрин :
[img width=800 height=600]http://img706.imageshack.us/img706/1272/dsc08581.jpg[/img]
Мисля че няма какво повече да искам от хайванчето :Drinks:
Голяма благинка било комшиите да те топлят, най-накрая и аз да разбера що е то.
Чудя се аз защо МХИ-то е с едни 100-тина вата по-икономично, в хола даже градусите по-високи, докато не пипнах стената с комина - широчина 1 метър, височина 2.50 топла-топла :ole
Съжалявам, че малко се бъркат измерванията ми по този начин, но не мисля да си изолирам стената да не предава топло към стаята :-memnon
Сравнения между консумацията на МХИ и Саньо при следващо нареждане, засега единият се подпомага усилено :)
Цитат:
Първоначално публикувано от deian
Голяма благинка било комшиите да те топлят, най-накрая и аз да разбера що е то.
Чудя се аз защо МХИ-то е с едни 100-тина вата по-икономично, в хола даже градусите по-високи, докато не пипнах стената с комина - широчина 1 метър, височина 2.50 топла-топла :ole
Голяма я.Аз като ти разправях на теб миналата година,че Мидеата ми харчи между 500 и 700 Втч и ,че за месец най-много ми е похарчила 130 квтч малко не ми вярваше.Е при мен е така.За другите,както се казва-.............
deian,твоите климатици постояно ли работят или по 12часа,че така ги виждам в таблицата?
Постоянно, къде пък видя по 12 часа. На толкога горе долу ги засичам, ако не пропусна заради нещо. Щом не съм написал, че е спрян, значи не е. От началото на демекври до края на зимата ще ги спирам само за почистване на филтрите.
е то трябва а си вече пълно куку да спиш с термометъра под климатика , все пак си имаш и личен живот
Ами аз затова съм избрал горе-долу часове, в които съм си вкъщи, но понякога се налага да се пропусне :Drinks:.
Погледнах я бегло тая таблица и съм пропуснал, че ги засичаш по два пъти в денонощието :Drinks:,та си помислих че моят електромер на климатика нещо ме лъже :)
ЧНГ на всички колеги - измервачи :17:
Докато си пийвам кафенцето реших да хвърля едно око на 2-те електромерчета и ето какво са отчели за миналия месец :
- Хитачито е дръпнало 80,60KW за 349 часа или средно по 231W на час.
- Дайкина е изразходил 116,03KW за 331 часа или средно по 351W на час.
Декември
EX28R
Тип на помещението:
Апартамент, 24 квадрата, 1ви етаж, изолация - частична, 3,5 квадрата дървена дограма.
Надморска височина - 770м
Климатични условия:
Максимална 14.6 °C
Минимална -13.1 °C
Средна 2.2 °C
Консумация:
48,83kW на стойност 7,46лв за 10 дни /212 часа/. Или по 230 W за час.
Поддържана температура:
23°C
ЧНГ на всички ДЕКЕМВРИ RAS-225GDR в 16кв стая,не е спиран-744ч консумация-178KW среден разход-240W
Хайде и аз да се отчета новогодишно :)
Машините всички вече ги знаете, а който не знае - в подписа има достатъчно инфо.
MHI-то за месец декември е изяло кило качествена пастърма за 31.07 лв, като е поддържало 21.5 - 22°C без спиране. Средно 267 W консумация.
Sanyo-то за месец декември си е похапнало прилично за сумата от 28.90 лв, като е поддържало около 21°C без спиране. Средно 253 W консумация.
При мен като цяло температурите бяха доста по-ниски от голяма част от страната, защото имаше доста мъгли и когато другаде беше 15-18°, при мен не вдигаше над 7-8°. Хората около Дунав знаят за какво става въпрос.
Успешна година на всички! :Drinks:
Аз не меря климатика колко харчи, гледам си за цялото домакинство. Декември месец имаме само 2000кВт, като се замисля миналия декември бяхме на 3100 без климатик.
Здравейте съфорумци. За мноооого години на всички.
Сега по темата:
Купих си уредче за измерване на консумацията( то доста работи си мери) и стигнах до следните резултати.
Трафа на малкото Митсубиши от подписа харчи около 14 вата. Когато климатика си достигне зададената температура и работи колкото само да духа горе въздуха хаби 30 вата ( 15 вата климатика и около 15 вата трафа).При всяко включване на климатика консумацията скача до около 600вата и после постепенно замира на около 400вата. Така си работи ....... и като достигне темп. забива на 30 вата. По груби сметки около 1 лв. на ден
Трафа на голямото Митсубиши от подписа харчи около 18 вата. Когато климатика си достигне зададената температура и работи колкото само да духа горе въздуха хаби 30 вата ( 12 вата климатика и около 18 вата трафа).При всяко включване на климатика консумацията скача постепенно до 400вата и после постепенно замира на около 360 вата. Така си работи ....... и като достигне темп. забива на 30 вата. Пак по груби сметки около 1.5лв. на ден
Става въпрос за темперирани вече помещения, а те са:
детска 14 кв южна
спалня 14кв. м. южна но без слънце ( сянка е там)
всекидневна с бокс 26кв.м - северна
2 коридора около -12 кв. м.
баня 5 кв/ м.
Общо по груби сметки около 70 кв. метра.( е имам и един стар боен самсунг в спалнята но той досега не е работил - не е имало нужда досега - но и температурата не е падала под - 7 гр.
Всички вътрешни врати са отворени и поддържам 23гр. денонощно ( за едни малко, за други много но на мен и семейството ми тази температура ни е най комфортна.
В съседите(мои роднини) е монтирано Фуджитсуто от подписа. При него положението е както при малкото Митсубиши, Даже май е маааалко по икономично.
Всичко това е ново строителство и с добавена от мен допълнително още вътрешна изолация. Външните температури през периода на измерването бяха между -2 и +7.
При тези показания на уредчето( а то е вярно защото доста работи измерих с него) според мен отоплението на апартамента ще ми струва не повече от 100лв. на месец при тези външни температури. Но и при по големи студове да скочи с 20 % пак ще е прекрасно.
Според мен извода е добри машини( в смисъл климатици (е винаги има по-добри)) + добра изолация = на малки сметки в EVN.
Успех на всички през новата 2010 година ..... и малки сметки в енергиините дружества :Drinks:
Какъв ти е уреда за мерене...?