Re:Помогнете ми за избор на климатик - 2009 г.
От личен опит ( монтирани 4-5 000 ) знам,че малко повече е по-добре(ако може да си позволи цената),отколкото да си на ръба като теб.Сам казваш,че при -10° е работил на макс,а при -15° да си включим духалката ли ? По-добре за климатика да работи около номинала си при ниски температури,голям праз,че при плюсови температури щял да изключва.
Много е важно кой модел как работи под номинал, защото производителите си спестяват тази информация. Някои под номинал са по-икономични, с по-висок COP, но при други не е така. Преоразмеряването не винаги води до добра икономия, а времето, в което ще работи под номинал, е поне 90% от общото време на работа на машината. Моите и двата тази зима са работили все на половината от номиналната си мощност. Дори при -15° не са качвали на номинала, а какво остава за над него.
Така е - на ръба е бил и е харчил повечко от номинала предполагам-не е сигурно обаче - не съм го засичал. "личен опит" от "монтирани" до "ползван лично от теб" има известна разлика, но си прав че повечко мощност никога не е излишна(след тази зима обаче колко повече е под въпрос). Просто давам за пример моя случай за база за сравнение ... духалка не се наложи да включвам :god въпреки че на теория от четеното във форума имаше такава вероятност.
П.С> ето виж и на deian машините. Есента ни наплашихте че толкова по толкова трябвало за да не стоим на студено а се оказа че не е баш така :) ... и по-слаба но качествена машина дори и с 70вата на м3 във къща със над 60% външни стени без изолация се справи чудесно тази зима :bravo
Genov,тази година нямаше зима.
Много се радвам, дано и догодина да е така в Пловдив :god Не драпам да си хваля машината - все ми е тая дали някой ще си го купи или не - просто споделям каквото мисля че ще е от полза на сега правещите избор ... спомням си есента и аз бях като "пате в кълчища" докато се реша какъв климатик да взема - не казвам че е кой знае какво цвете, но бива.
Цитат:
Първоначално публикувано от dgenov
...спомням си есента и аз бях като "пате в кълчища" докато се реша какъв климатик да взема...
Каква еволюция само...от пате в кълчища,до компететност от най високо ниво...за няколко месеца... :god :god :god
Не бих оценил компетентноста ми в тая посока с "най-високо" ниво, но определено добих известни теоретични+практични знания. Прилагането на които ще правя както вече съм писал(май пак във връзка с твое заяждане) когато и както преценя за нужно - моля въздържай се от иронични постове по мой адрес за в бъдеще - не ми е приятно, пък и не ти прави чест.
И така дойде и нашето време да си закупим климатик.Спора с мъж ми е голям.Той смята,4е трябва да си вземем климатик,който е произведен за Е.С.,а аз смятам,4е трябва задължително да е Японски.Но да си дойдем на думата,става въпрос за панелно жилище,изложение-северозапад,с една външна стена към терасата,пвц-дограма,без изолация,висо4ина на тавана 2.50, 23кв.м.на 3ет.Бургас(ако има зна4ение де),стаята се пада на завет,защото около нас има други блокове.Аз съм по зиморни4ева така 4е искам дългда ми е топло,(т.е. по мощен,но и икономи4ен) и да е по тих.Бюджета с монтажа ни е 2200лв.О4аквамда ми предложите и Японски и такива,които са на Японски модели произведени другаде.(дано не искам много)
Здравейте,
моля, да ми помогнете при избора на климатик.
Става въпрос за 2 стаи в мезонет с пвц и вътр/външ изолация. Без работещо парно темп/ в строителен вид/ е около 15 гр. при външна около 0-та.
1-та стая е 35-40 куб.м с една външ стена.
2-та стая е 150-160 куб.м, тъй като помещението е мезонет, половината от 44 кв. м. на стаята стига до 5 м височина. Има една външна - стена с пвц- френси прозорци.
Климатиците ще се използват главно за охлаждане, за отпление главно през полусезони, през зимн сезон ще се иползва центр парно.
Също, бих искал да попитам- тръбите, които се залагат зависят от мощността на климатика или от бранд-модела? Идеята ми е, могат ли да се заложат на първо време тръби на база на мощността а на по-късен етап да избера/купя/ бранд-климатика? Да поясна, че в момента тече ремонт на мезонета, който не бих желал да спирам.
В допълнение мн. ми се иска да избягам от 'белият цвят' на вътр тяло.
Благодаря ви, разчитам на професионалното ви мнение.
Цитат:
Първоначално публикувано от pepita_78
И така дойде и нашето време да си закупим климатик.Спора с мъж ми е голям.Той смята,4е трябва да си вземем климатик,който е произведен за Е.С.,а аз смятам,4е трябва задължително да е Японски.Но да си дойдем на думата,става въпрос за панелно жилище,изложение-северозапад,с една външна стена към терасата,пвц-дограма,без изолация,висо4ина на тавана 2.50, 23кв.м.на 3ет.Бургас(ако има зна4ение де),стаята се пада на завет,защото около нас има други блокове.Аз съм по зиморни4ева така 4е искам дългда ми е топло,(т.е. по мощен,но и икономи4ен) и да е по тих.Бюджета с монтажа ни е 2200лв.О4аквамда ми предложите и Японски и такива,които са на Японски модели произведени другаде.(дано не искам много)
Мъжът ти е прав по спора за климатиците, ето и аргумент за това - http://www.ekomatik.com/magazine.php?sub=articles&aid=7
А ето го и климатикът - японски, който е произведен за ЕС - http://v-clima.com/prod.php?id=19
От "Интерсервиз-Узунови" може да си го вземеш на изплащане, без оскъпяване в рамките на 1 г.!
Цитат:
Първоначално публикувано от InternetZombie
Да и други ме убедиха,4е мъжът ми е прав.Какво ще кажете за този моделMSZ FD35-VA,като цена напълно ни удоволетворява,но дали ще ми е топло с него?
Мисля че да, но не е много сигурно - пък и за тия пари ... не че нещо ама навлизаме в излишния лукс - лично мнение. Предлагам ти не толкова луксозен модел, но е доста по-евтин/надежден/по-мощен и гарантирано ще ходиш по къси гащи зимата! http://v-clima.com/prod.php?id=5
П.С> обърни внимание на номиналните мощности: Фужитсото е 4.8 срещу 4.0 на Митсубиши. Съвета ми е да търсиш нещо над 4 киловата ако искаш в тая северна стая да държиш над 24° зимата. По-високата мощност дава възможност за по-високо топлоотдаване при по-ниски скорости на вентилатора - така се изпълнява и условието ти за "по-тих".
Dann, загледай моделите на Sanyo.
http://www.e-life-sanyo.com/products...25U/index.html
Има различни цветове панели.
pepita_78, като ще давате над 2000лв, разгледайте и подовите. Не са много популярни заради цената си, но иначе доста ги хвалят като начин на топлене - само като идея ти го давам. http://v-clima.com/prod.php?id=7
Цитат:
Първоначално публикувано от dgenov
pepita_78, като ще давате над 2000 лв, разгледайте и подовите. Не са много популярни заради цената си, но иначе доста ги хвалят като начин на топлене - само като идея ти го давам.
http://v-clima.com/prod.php?id=7
Да,като идея не е лошо,но не знам нищо за тях,пак с външно тяло ли са всъщност монтажа същия,като на таванните модели ли е.
--------------------------------------------------------------------------------
Цитат на: dgenov в Днес в 15:21
Мисля че да, но не е много сигурно - пък и за тия пари ... не че нещо ама навлизаме в излишния лукс - лично мнение. Предлагам ти не толкова луксозен модел, но е доста по-евтин/надежден/по-мощен и гарантирано ще ходиш по къси гащи зимата! http://v-clima.com/prod.php?id=5
П.С> обърни внимание на номиналните мощности: Фужитсото е 4.8 срещу 4.0 на Митсубиши. Съвета ми е да търсиш нещо над 4 киловата ако искаш в тая северна стая да държиш над 24° зимата. По-високата мощност дава възможност за по-високо топлоотдаване при по-ниски скорости на вентилатора - така се изпълнява и условието ти за "по-тих".
Ок.хареса ни но в Бургас май не го предлагат,гледах в сайта но нямат дистрибутори тук.