Здравейте,
Ето за какво става на въпрос:
Собственик съм на мезонетче в Габрово, като втория етаж е мансарден и в края на сградата височината на тавана спада на 1м. Големината на долния етаж е около 70м2 а на горния 90м2. Блока има външна изолация и ПВЦ дограма. Покрива е бетонен, като над него има стиропор, над тях керемиди. Температурата през лятото в него не се покачи повече от 25 градуса, предполагам заради външната изолация. На мансардния етаж положението беше почти същото, въпреки, че тия керемиди ги пече по цял ден. Температурата беше не по-висока от 26 градуса. Ще сложа и вътрешна изолация на тавана на мансардния етаж.
Ремонтирахме долния етаж и живеем в него. В последствие долния етаж ще останат само спални, като на горния ще е всекидневната, трапезарията и кухнята. Много хора ще кажат, че спалните трябва да са на 2-рия етаж, но горе ни е широко и предпочитаме да са там всекидневната - помещението горе е едно цяло, само колони има в него. За в бъдеще мисля да слагаме слънчев колектор за да стопляме бойлера.
За момента сме решили в две от стайте на долния етаж да слагаме климатици, Fujitsu ASYA12LGC (както става ясно от една друга тема). Чудя се има ли някакво по-добро решение от това за всяко помещение климатик, че после и слънчев панел.
Ще съм Ви благодарен, ако дадете някакви идей. Нямаме газ, за твърдо гориво да не се помисля. ТЕЦ също няма.